lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de maig, 2009

Junqueras proposa una Iniciativa Ciutadana Europea per l'oficialitat del català

Oriol Junqueras, candidat d'ERC a les eleccions europees, ha proposat una Iniciativa Ciutadana Europea per tal d’aconseguir l'oficialitat del català a Europa. A més, Junqueras ha instat a ‘totes les formacions catalanistes, a tota la societat civil, a tot el país de Fraga a Maó, a l’Alguer, i de Salses a Guardamar, a donar suport’ a aquesta iniciativa. La candidata del PSC a les eleccions europees, Maria Badia, ha manifestat aquest divendres que hi donarà suport però ha matisat que això no vol dir que ho aconseguirà sinó perquè 'mostra a Europa i als europeus' que hi ha 'un país, una cultura i una llengua viva amb un suport majoritari dels seus ciutadans'.

Junqueras s’ha mostrat convençut que aquesta iniciativa rebrà ‘el suport de tots aquells que s’anomenen catalanistes, que se l’ha de fer seva la societat civil i que serà un pas determinant a Europa per aconseguir l’oficialitat del català davant la manca de voluntat de l’Estat i la incapacitat demostrada fins ara per les dues grans forces polítiques catalanes per aconseguir avenços tangibles’.

En aquest sentit, ha recordat que els representants tant del PSOE com del PSC ‘no deixen de dir-nos que a Europa no hem d’anar a quedar en evidència amb això del català', quan ells ‘han fet el ridícul pretenent desautoritzar un europarlamentari perquè creien que parlava en català’, en referència a l’episodi en què Bernat Joan va ser recriminat al Parlament Europeu per parlar en alemany, perquè el vicepresident del Parlament va pensar-se que parlava en català. ‘Si la meitat de les energies que han esmerçat a combatre la presència pública de la llengua catalana’, ha insistit, ‘les haguessin dedicat a la seva promoció, avui el català ja seria oficial a la Unió Europea’.

“La gent n’està fins al monyo, d’Espanya”

Josep Lluís Carod-Rovira 220509 RAC1

El vicepresident del govern català, Josep-Lluís Carod-Rovira, està convençut que la societat catalana es troba davant "un nou sobiranisme que no neix tant de la identitat lingüística i cultural sinó que neix de la fatiga d’Espanya. La gent n’està ja fins al monyo. Per exemple, sectors empresarials s’adonen que ens estan prenent el pèl.”

D'aquesta manera responia Carod-Rovira en una entrevista a El món a RAC1 sobre l'enquesta del CEO que diu que ha pujat en més de 4 punts el nombre d'enquestats que diuen que estan a favor de la independència de Catalunya.

“M’estranya que només hagi pujat el 4% -diu Carod-. Perquè la societat catalana n’hauria d’estar tipa, farta i recuita, no des de fa uns anys, sinó des de fa segles. El que em sorprèn és com encara no tenim una majoria de la societat catalana que defensi, entengui i vulgui… que el millor que li pot passar a aquest país és el que els passa a la majoria de països europeus, que tenen un Estat independent que, per tant, es munten la vida i estan representats a Europa.”

En aquest context, el vicepresident del govern ha afirmat que si a Catalunya es continua considerant que l'oferta de Madrid sobre el nou finançament no satisfà la resposta de la Generalitat "haurà de ser: "Escolti, ja s'ho faran". I continuar amb el mateix sistema que hi ha ara i seguir negociant. El bloc del Món a RAC1: “La gent està fins el monyo d’Espanya”

Puigcercós considera que Patxi López no seria lehendakari si el TC haguès avalat la legalitat d'Iniciativa Internacionalista uns mesos enrere

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha declarat aquest divendres que si el Tribunal Constitucional (TC) hagués dictat la sentència de permetre a Iniciativa Internacionalista concórrer a les eleccions europees fa uns mesos, "segurament el senyor Patxi López no seria lehendakari".

Les declaracions s'han produït en una roda de premsa celebrada a Palma, durant el primer acte de campanya d'Europa dels Pobles-Verds a Mallorca, en el qual Puigcercós ha afirmat que tant el govern espanyol com el Tribunal Superior de Justícia haurien de "reflexionar" per la "frivolitat absoluta" amb la qual tots dos "van il·legalitzar idees una vegada més".

A l'acte també hi ha assistit la candidata d'Europa dels Pobles-Verds a les eleccions europees per Esquerra a Balears, Cathy Sweeney, que ha qualificat de "gran notícia per a la democràcia" la decisió del TC i ha assegurat que l'actual executiu basc és un govern "contra-natura" perquè "deixa 100.000 votants sense opció".

Els sindicats convoquen una vaga parcial de l'escola pública el 10 de juny

USTEC-STEs, CCOO, ASPEC-SPS I FETE-UGT han convocat a tot el professorat a una vaga parcial el dia 10 de juny per rebutjar la política educativa del Departament i la nova Llei d'Educació. Protesten contra les hores extres, la supressió del batxillerat nocturn i la retallada de plantilles. Rosa Cañadell 220509 RAC1

La portaveu d'USTEC-STEs, Rosa Cañadell, ha dit que aquestes mesures són un 'atemptat' a la qualitat de l'educació i que s'està utilitzant 'l'excusa de la crisi per reduir l'oferta pública a l'alumnat i el professorat'. Aquesta vaga, que tindrà lloc de les 12 a les 15 hores, serà la quarta.

A Flix tallen la C-12

Els treballadors d'Ercros a Flix han tornat a mobilitzar-se avui per expressar el seu rebuig al pla d'ajust del grup químic, que preveu 51 acomiadaments de la fàbrica de la Ribera i 24 suspensions temporals de contracte. La plantilla s'ha concentrat al migdia a la porta principal de la planta, des d'on ha començat la manifestació fins a l'eix de l'Ebre (C-12) on han tallat el trànsit. «La direcció de l'empresa no ha fet cap gest d'acostament cap al comitè durant la setmana i la previsió és que dilluns que ve es presente l'ERO», ha explicat el president del comitè d'empresa de la planta de Flix d'Ercros, Jaume Prunera. A la manifestació d'avui s'hi han afegit els més de trenta treballadors d'Inquide, també de Flix, que aquesta setmana ha anunciat que tancarà les portes i despatxarà tota la plantilla.

El Punt: Els sindicats alerten que la Ribera d'Ebre es pot convertir en un «desert industrial»

Bloc de Pere Muñoz: FLIX: PEL TREBALL, TALL DE LA C12

Diari de Tarragona: La plantilla d'Inquide i els treballadors d'Ercros a Flix tallen la C-12 durant mitja hora

Enric Duran surt de la presó després de pagar la fiança amb una col·lecta

L'activista Enric Duran ha sortit de la presó de Brians-1 després que una col·lecta conjunta hagi satisfet la fiança de 50.000 euros imposada pel Jutjat d'Instrucció número 29 de Barcelona. Duran, que portava dos mesos a la presó, va dir que es negava a pagar aquesta quantitat perquè la considerava una decisió 'injusta' ja que no tenia la intenció de fugir sinó d'afrontar el judici com a part de la seva estratègia contra el sistema capitalista. En sortir de la presó, l'activista de Vilanova i la Geltrú s'ha mostrat 'amb ganes de seguir treballant' per demostrar que no es tracta de canviar el model de creixement sinó de deixar de créixer i canviar el model econòmic.