lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de desembre, 2008

Zapatero no garanteix encara tenir l'acord del nou finançament abans de cap d'any

Manquen tan sols cinc dies perquè s'acabi el termini del 31 de desembre que va fixar el PSC al govern espanyol perquè s'acordi el nou finançament i José Luís Rodríguez Zapatero tampoc no ha garantit que aleshores estigui enllestit. En la conferència de premsa de balanç del 2008, el president espanyol ha dit que el compliment del termini era 'probable' i que veia 'possible que totes les comunitats en quedin raonablement satisfetes'.

Ridao retreu a Zapatero la "paràlisi" en el desplegament de l'Estatut

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha retret al president espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, la gestió en política autonòmica, que ha desembocat en un "nul desenvolupament autonòmic". Segons Ridao, "la mandra, el centralisme i la imminent sentència del Tribunal Constitucional en relació amb l'Estatut" ha portat el PSOE a una situació "d'autèntica paràlisi" a l'hora de desplegar l'Estatut i a incompliments de terminis "legals" en finançament així com dels diferents compromisos en aquesta matèria. Ridao ha fet aquestes declaracions després de la compareixença del president de l'Estat en què ha fet balanç de l'any i ha considerat "probable" presentar una proposta en matèria de finançament abans de finals d'any.

Pel que fa a l'àmbit econòmic, segons Ridao, la situació real s'assembla poc al país "d'Alícia" descrit per Zapatero. "Durant la gran part dels 9 mesos transcorreguts des de les eleccions del 9-M, el govern espanyol s'ha abandonat a la crisi, primer negant-la, i després, minimitzant el seu impacte", ha dit, i ha criticat l'absència de mesures de reforma estructural del model productiu i energètic pensant "en el llarg termini".

Quant al programa legislatiu, Ridao opina que ha estat "de molt baix perfil" i ha acusat el govern espanyol d'anar "al ralentí", a l'espera que els processos electorals de Galícia i el País Basc "aclareixin el mapa d'aliances per als pròxims 3 anys". Mentrestant, el govern espanyol "només va dissimulant amb grans anuncis no concretats com ara l'avortament o la laïcitat", ha lamentat Ridao. Arrencada de matxo i parada de ruc, en diem per aquí.

El rei perd audiència

El missatge tradicional de la nit de Nadal del rei d'Espanya va ser seguit per un total de 8'4 milions d'espectadors, xifra que significa un 77'9 per cent de l'audiència que en aquell moment estava davant del televisor. El discurs reial va ser retransmès per una xifra rècord de 21 cadenes, a tot l'Estat i de forma simultània, amb l'única excepció rellevant dels dos canals de la televisió pública basca (ETB).

Aquesta quota de pantalla és la més baixa dels darrers anys. El rei d'Espanya ha estat escoltat, en xifres absolutes, per 200 mil persones menys que l'any passat (82'3 per cent de share) i que la nit de Nadal 2006 (amb una quota del 81'8 per cent). Un any abans, el discurs reial va captar l'atenció de 8'5 milions de persones (share: 83'1), cent mil més que la darrera edició.

En canvi, el de Polònia cada dia té més fans.