lo carrer del riu

lo carrer del riu

31 de gener, 2009

Carod remarca que Junqueras té el plus de ser d'esquerres

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, marca distàncies entre el candidat republicà a les eleccions europees, Oriol Junqueras, i el de CiU, Ramon Tremosa, subratllant que les dues formacions han optat per candidats sobiranistes, però només un és progressista. "Hi haurà més d'un candidat sobiranista, però no totes les candidatures treballaran per la mateixa Europa", ha argumentat.

En un apunt en el seu bloc d'internet, Carod opina que Junqueras és "el millor candidat possible, un independentista implacable, persona d'esquerres compromesa amb la societat civil, transversal i amb un gran bagatge acadèmic". "Podem anar amb el cap ben alt", ha afegit.

Ha indicat que és l'únic català que encapçala una llista d'esquerres, perquè PSC i ICV-EUiA "aniran subsumits a les llistes de PSOE i IU". Però sobretot, ha posat èmfasi que el 7 de juny s'escolliran uns representants al Parlament europeu, però després hauran d'integrar-se en un grup parlamentari i defensar un programa concret.

Ha subratllat que Junqueras formarà part de l'Aliança Lliure Europea amb la resta de partits sobiranistes i progressistes d'Europa, com l'Scotish National Party i el Plaid Cymru de Gal·les, mentre que Tremosa "servirà per engrandir els escons del grup Liberal o del grup Popular, que defensen un model d'Europa basat en els Estats i clarament conservador". "Només ERC ofereix aquesta garantia", ha insistit.

Carod ha assenyalat que a Europa, a més de defensar la llengua, la cultura i la nació catalanes, es decideixen moltes coses més, com la directiva de les 65 hores setmanals. "I cadascun escull amb qui ho fa", ha argumentat. S'ha dirigit als que "busquen convertir les europees en unes primàries de les catalanes", i ha augurat que potser, el que volen és "amagar quin ús es farà del seu vot al Parlament europeu".

El bloc d'en Carod: Amb l'Oriol a Europa

Protestes perquè una empresa vinculada a l'extrema dreta vigilarà monuments històrics

Una campanya d'internet va impulsar ahir una tramesa massiva de cartes a la Generalitat en protesta per l'adjudicació de la vigilància de tres monuments de la demarcació de Tarragona a una empresa valenciana, la propietat del qual està vinculada a l'extrema dreta. L'empresa és Levantina de Seguridad SL, propietat de José Luis Roberto Navarro, fundador del partit feixista España 2000. Els monuments que, segons els promotors de la campanya, vigilarà a partir de demà l'empresa són la cartoixa d'Escaladei, el castell monestir d'Escornalbou i el castell de Miravet, que gestiona el Museu d'Història de Catalunya. A les cartes es demana al conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, que reconsideri l'adjudicació a l'empresa de José Luis Roberto, a qui es relaciona amb activitats feixistes, violentes i xenòfobes al País Valencià i Catalunya. Pels promotors de la campanya, aquests antecedents no són compatibles amb els valors dels tres monuments «ni amb els del mateix govern de la Generalitat de Catalunya, que es defineix com catalanista i d'esquerres». radioCatalunya.ca: CAL IMPEDIR QUE L'EMPRESA D'EXTREMA DRETA "LEVANTINA DE SEGURIDAD" VIGILI MONUMENTS DEL CAMP DE TARRAGONA

Té la mà Maria: LEVANTINA DE SEGURETAT (GOSSOS SENSE MORRIÓ)

ElPaís: ERC lamenta que la Generalitat contrate a la empresa de un ultra

Reagrupament.cat: L'empresa contractada per Cultura té nombroses condemnes judicials al País Valencià

El cabal de l'Ebre es multiplica per 5 en una setmana

La Direcció General de Protecció Civil va activar ahir un avís per risc de desbordament a Aragó a causa de l'enorme crescuda de l'Ebre i la possibilitat de noves precipitacions. Les recents pluges a Euskadi i Cantàbria han contribuït a fer que el riu passi per Saragossa a una altura de 4,02 metres i amb un cabal de 1.460 metres cúbics per segon, cinc vegades més que la setmana anterior. La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), però, va insistir que es tracta d'una situació relativament habitual cada any i va recordar que els problemes greus s'esdevenen a partir dels 2.200 m/s. A Saragossa, el riu podria seguir diverses hores al voltant dels 1.400 m/s, va subratllar la CHE, però difícilment pujarà perquè ja està de baixa en el tram del riu situat aigües amunt. L'abril del 2007, l'Ebre va arribar als 2.100 m/s a la capital aragonesa.

El vendaval del cap de setmana va tenir un profit zero per als parcs eòlics

El vendaval del cap de setmana passat no va generar cap profit per als parcs eòlics catalans, que van haver de parar els generadors per la força del vent. Segons han confirmat fonts de Red Eléctrica de España (REE), els 17 parcs que funcionen a Catalunya van parar la producció dissabte i part de diumenge.

A més, els desperfectes causats pel vent a la xarxa elèctrica catalana van impedir el trasllat de l'energia en alguns parcs quan podien tornar a l'activitat. Alguns dels principals operadors d'instal·lacions eòliques a Catalunya, com Acciona i Comsa, han explicat que la força del vent va obligar a desconnectar els generadors gairebé tot el cap de setmana. Han afegit que a part de la parada de la producció, la maquinària no va patir danys "ressenyables" pel vent.

Montilla reconeix que la negociació sobre el finançament "està durant massa temps"

Montilla 310109 CATr El president de la Generalitat, José Montilla, ha reconegut aquest dissabte que la negociació amb el govern de l'Estat sobre el nou model de finançament s'està allargant de manera imprevista.

"Hi ha unes converses en marxa que, certament, estan durant massa temps per tractar d'arribar a un acord que ens proporcioni un model de finançament que sigui més just, que ens doti de més recursos i de més autonomia per administrar aquests recursos", ha comentat Montilla, de visita al nou edifici judicial de la Bisbal d'Empordà. Tot i això, Montilla s'ha mostrat convençut que s'arribarà a un bon acord.

Isabel-Clara Simó: Sud ençà

La nova primera ministra d'Islàndia, Johanna Sigurdardottir, és dona i és lesbiana. És una gran notícia, perquè és un altre dels símptomes que els prejudicis van fent algun pas enrere. Però la bona notícia de debò no és el gènere ni les opcions sexuals de la senyora Sigurdardottir, sinó la naturalitat amb què l'elecció ha estat rebuda pels islandesos. I què?, deien als periodistes: el que compta és com governi. Això ens torna a recordar les meravelles del nord enllà. Un nord enllà inabastable, perquè hi ha molts punts negres dins d'aquest Estat (al qual, ai!, acabarem assemblant-nos): per una banda, hi ha una dreta que utilitza totes les travetes, il·legalitats i argúcies per devorar-se entre ells; i no sols això, sinó que un dels seus adalils, l'inefable José María Aznar, és el màxim defensor de la inexistència del canvi climàtic, en la mateixa línia que, en altres llocs, hi ha els antievolucionistes. Galdós espectacle. Però és que l'esquerra practica una neteja política sense precedents democràtics al País Basc. El govern de Madrid vol governar a Euskadi i ficar les seves ansioses mans en les sucoses caixes tributàries basques; ho va intentar endebades l'inenarrable Mayor Oreja, i ara ho repeteix Patxi López, mitjançant un procediment espectacular: eliminar via judicial els contrincants. ¿No s'han preguntat com podran governar un país al qual prèviament han tapat la boca? Necessitem la independència. Més que mai. I ara és una ocasió d'or, car els espanyols sembla que volen plantar cara als israelians. És fàcil imaginar que una de les nacions més poderoses de la terra estaria ara al nostre costat. Però no tinc cap dubte que no aprofitarem l'ocasió, oh salvatge sud!