lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de febrer, 2008

Saragossa 1 - Barça 2

Puyal 160208 El Barça encara s'està preguntant què dimonis ha passat aquesta nit. Abans de guanyar el Saragossa, amb un triomf polèmic, ha comprovat com el Madrid es fonia a Sevilla davant el Betis. El líder ha perdut dos dels seus tres últims partits i ja el té a tocar. A tan sols cinc punts. Qui ho havia de dir! "És clar que hi ha Lliga. Per descomptat. Ha sigut una jornada completa per a nosaltres", ha afirmat Laporta, encara paint la tensió viscuda a la llotja de La Romareda. Fa dos mesos que no està fora amb l'equip i ha tornat per veure'l renéixer en una jornada rodona. Potser el Barça n'ha après del Madrid de Capello. Ja no necessita jugar bé per guanyar els partits. Ni repara en les suposades ajudes arbitrals que ha tingut en un dissabte que ha resultat tan estrany com insòlit. "No crec que el Barça hagi guanyat el partit per l'àrbitre", ha dit Frank Rijkaard, convençut d'haver sortit viu d'un partit que hauria pogut perdre. Al final, per molta discussió que hi hagi sobre el penal favorable per als blaugranes, la veritat és que Diego Milito ha fallat el seu penal, mentre Ronaldinho ha encertat el seu. "A l'àrbitre l'he vist bastant encertat", ha comentat Rijkaard, recordant que, a més, "Henry i Ronaldinho han marcat gols, això és positiu". FOTOGALERIA SPORT: Les millors fotos del partit

Egspaña tem un contagi dels independentismes català i basc

La campanya electoral ja es presentava entretinguda, i la declaració d'independència de Kosovo l'animarà encara més. Durant els últims mesos, a la Moncloa i a Exteriors han creuat els dits perquè l'anunci es fes després del 9 de març, però tot apunta que aquest moment arribarà demà. Els dos principals temors de Zapatero, són la ressonància que pugui tenir en el debat polític just la setmana en què s'inicia la campanya i les noves ales que pot procurar als independentistes.

Segons fonts diplomàtiques espanyoles, l'Executiu rebutja qualsevol paral.lelisme de la història de Kosovo amb la de Catalunya i Euskadi, però és conscient que la independència de Kosovo pot generar una onada de resolucions i declaracions de suport o de reconeixement en ajuntaments i als dos parlaments autonòmics que esquitxin l'actualitat política.

Els diplomàtics espanyols continuaven ahir definint quina actitud adoptaran a la reunió que demà a la nit celebraran a Brussel.les amb els seus socis europeus. La posició de l'Executiu ha anat variant els últims mesos: algunes vegades mostrava la seva repulsa total a qualsevol declaració unilateral d'independència i, altres vegades, es mostrava més moderat i primava la consecució d'un consens dels Vint-i-set. El Govern esperarà a veure com respiren els països membres i sospesarà si realment li compensa anar a contracorrent de l'opinió majoritària (i d'alguns països en concret).

En tot cas, Egspaña no té tradició de reconèixer els nous estats que neixen, sinó que ho fa de manera automàtica quan, al cap de diverses setmanes, hi comença a mantenir relacions diplomàtiques i això, en el cas de Kosovo, pot anar "per llarg", segons va indicar Exteriors. Tot dependrà del que faci la resta de la Unió Europea, i això passarà molt després de les eleccions del març. El PP, en aquest cas, coincideix amb Zapatero i no veu amb bons ulls la declaració unilateral.

Egspaña aspira que en la declaració que els ministres d'Exteriors redactaran dilluns a Brussel.les hi hagi un paràgraf que deixi clar que cada Estat reconeixerà Kosovo segons la seva tradició diplomàtica, una frase que empararà Egspaña i països com Portugal, Grècia i Eslovàquia.

Per un altre costat, l'exministre de Defensa José Bono es va oposar ahir a la missió política i judicial que la Unió Europea enviarà a Kosovo per, va dir, "defensar la independència d'un nou país encara que sigui una petita província". "Que hi posin el seu propi Exèrcit", va afegir. Egspaña hi participarà amb una quinzena de persones.

El primer ministre de Kosovë anuncia que demà es proclamarà la independència de Kosovë

Kosovo 160208 CATr El primer ministre kosovès, Hashim Thaçi, ha anunciat avui al matí que demà es proclamarà la independència del país. Amb aquest anunci es tanquen unes quantes setmanes d'incertesa sobre la separació de Kosovë de Sèrbia. Thaçi ha demanat calma i serenitat. Demà, a les tres de la tarda, hi haurà una sessió extraordinària del parlament, que servirà per proclamar la independència de manera oficial. A continuació, la festa es traslladarà al carrer. Pels volts de les onze de la nit, Thaçi farà el primer missatge a la nació.

La independència que coincideix amb el desplegament de dos mil efectius, entre policies, jutges i funcionaris de duana, de la Unió Europea, que vetllaran perquè la independència es faci amb totes les garanties. Ahir mateix, el parlament va aprovar una moció que permet adoptar les lleis necessàries per proclamar la independència en només vint-i-quatre hores. Setanta-nou parlamentaris hi van votar a favor, sis a la contra i quatre es van abstenir.

Els Vint-i-set nomenaran el general francès Yves de Kermabon, ex-comandant de les forces de l'OTAN a Kosovë (KFOR), com a cap de la missió europea, i el diplomàtic neerlandès Pieter Feith com a enviat especial de la UE a Kosovë.

Un cop declarada la independència, es preveu que tant els Estats Units com bona part dels països de la Unió Europea reconeguin el nou estat de manera immediata. No el reconeixeran, ja ho han avançat, ni Grècia, ni Xipre, ni l'estat espanyol, a més a més de Rússia. Precisament, el president rus, Vladimir Putin, va acusar la UE de practicar una doble moral i va emplaçar-la a recolzar els moviments independentistes català, basc i gallec si també recolza el kosovès.