lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de juliol, 2010

Per Muriel Casals el poble demana que no s'acati la sentència

Quatre de ben dites !!! Muriel Casals-Òmnium 120710 CATr

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha afirmat que després de la multitudinària manifestació del 10-J els polítics catalans 'han de negar-se a tornar enrere' i 'no acceptar' la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Creu que la classe política ha de dir que 'no accepta la legalitat' procedent de Madrid que trenca el pacte constitucional i actuar 'seguint les lleis aprovades pel poble català'. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Muriel ha expressat que aquest és 'gairebé el mandat' que els han donat el més d'un milió de catalans que van sortir al carrer dissabte, un mandat que 'poden i han de fer'.

Puigcercós: 'No podem deixar gestionar a l'autonomisme les energies de la manifestació'

Doncs ens queda molt poc d'on triar, Joan!!! El president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, ha assegurat aquest dilluns que la manifestació del 10J és la més important que s'ha fet fins ara a Catalunya, i l'ha equiparat amb la de l'any 1977 que portava per lema 'Llibertat, Amnistia i Estatut d'Autonomia'. Segons Puigcercós, les energies d'aquella manifestació de fa trenta anys van quedar en mans d'aquells que van fer la transició i que van renunciar al dret a l'autodeterminació. El republicà ha declarat que ara no pot tornar a passar el mateix i que 'l'independentisme no pot deixar la gestió del capital polític de la manifestació en mans de l'autonomisme'.

Puigcercós ha afirmat també que 'Catalunya és plural i la manifestació també ho va ser' però que 'el mínim comú denominador de tots aquells que hi van anar és que les decisions del poble de Catalunya les pren el poble de Catalunya, i no el Tribunal Constitucional, ni el govern espanyol, ni els partits i institucions espanyoles'.

Joan Saura: “Si l'Estatut no hi cap a la Constitució, s'ha de refer la Constitució”

Saura: "He vist la llum al final del túnel" “Si l'Estatut de Catalunya no hi cap a la Constitució, cal refer la Constitució”. Per al conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, no hi cap dubte: cal reformar la Constitució per donar cabuda a l'Estatut.

És en aquest sentit que, en declaracions a Els Matins de TV3, ha assegurat que la via catalana per reformar els estatuts “està acabada”. De fet, al seu entendre, “Espanya té un problema i molts sectors no en volen ser conscients”.

Montilla es reunirà la setmana que ve amb Zapatero

Montilla, no t'hi esforces més !!! M.H.José Montilla 120710 RAC1

José Luis Rodríguez Zapatero va trucar José Montilla dissabte després de la manifestació que va omplir el centre de Barcelona amb més d'un milió de persones. Tot i que no ha volgut desvetllar cap detall de la conversa, el president del govern ha anunciat, en declaracions El Món a RAC1, que la setmana que ve es reunirà amb el president espanyol a La Moncloa.

De la Vega defensa “el projecte plural però comú que és Espanya”

De la Vega: "Me meo toa !!!" La vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat aquest dilluns des d'El Escorial, a Madrid, que la voluntat d'autogovern i la reivindicació de la identitat catalana que es va poder veure a la manifestació d'aquest dissabte a Barcelona “té cabuda a la Constitució” i “al gran projecte plural però comú que és Espanya”.

El Govern espanyol adverteix que el 10J no serà un 'punt d'inflexió' en res

ZP: "i com que ha guanyat 'La Roja' el PIB creixerà el 0,7%. Iuppiii!!!" Un dia després de la històrica i massiva manifestació independentista al centre de Barcelona, han continuat les declaracions dels dirigents polítics i institucionals. Des de la Moncloa, el Govern espanyol ha negat que el milió i mig de persones al carrer suposi un 'punt d'inflexió' en la relació entre Catalunya i l'Estat espanyol, desmentint així les declaracions que van fer aquest dissabte els líders dels partits catalanistes. La Moncloa ha volgut deixar clar que caldrà acatar una sentència que, segons ells, valida el '95%' de l'Estat. Tot i aquesta reacció de l'executiu espanyol, el Govern català ha demanat al PSOE 'una resposta clara i contundent' des del govern espanyol per refer els ponts que la sentència del Constitucional 'ha trencat'.

Srebrenica ofereix l'últim adéu a 775 víctimes més

Desenes de milers de persones van participar ahir en la commemoració del 15è aniversari de la matança de Srebrenica, la més sagnant a Europa des del final de la Segona Guerra Mundial, en què més de 8.500 persones, la majoria homes musulmans, van perdre la vida a mans de radicals serbis. Les mílicies extremistes, comandades pel general Ratko Mladic, havien pres el control del que en teoria era un enclavament de seguretat de l'ONU, sota responsabilitat de soldats holandesos, a l'est de Bòsnia.

Gairebé 6.500 víctimes de la matança perpetrada a la regió pels homes de Mladic el juliol del 1995 han estat identificades amb proves d'ADN. Ara, més de 4.500 descansen a Potocari. Al costat de familiars de les víctimes, diverses personalitats estrangeres van participar en els actes solemnes de l'aniversari de la matança, com el president de Sèrbia, l'europeista Boris Tadic, que va justificar la presència com un “acte de reconciliació”. Al març el Parlament del seu país va condemnar la massacre i va demanar perdó per no haver-la impedit.

PDE: El balanç de deu anys de lluita

Unes 200 persones, amb unes 150 piragües, van participar ahir en la desena piraguada popular que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) va organitzar amb l'objectiu d'apropar la gent al riu. Els participants d'aquesta activitat van baixar per l'Ebre des de Xerta fins a Tortosa, i tal com va explicar Manolo Tomàs, portaveu de la PDE, “és com una festa de final de curs que hem fet cada any per conèixer el que defensem”. Però la piraguada d'ahir, a més, va ser l'acte de preludi de la celebració dels deu anys de la PDE. La lluita de la plataforma va començar fa una dècada per protegir l'Ebre d'una gran amenaça, el Plan Hidrológico Nacional. Deu anys després, els membres de la plataforma denuncien que encara no s'ha fixat un cabal mediambiental que eviti la mort del riu i, a la vegada, del Delta de l'Ebre. “L'Ebre sense cabals és la mort del Delta”, sentenciava la pancarta. En aquest sentit, activitats com ara la piraguada d'ahir serveixen perquè la gent s'adoni, en primera persona, dels problemes del riu: “Et fixes en la problemàtica del cabal, perquè hi ha trams en què veus el fons del riu; també en la contaminació, i en les plagues com poden ser la mosa negra”, va explicar Mireia Palos, de la PDE. “Ens hem adonat que el riu està altament contaminat”, va assenyalar Tomàs. El portaveu de la plataforma també va recordar que ara la seua principal preocupació són els plans de conca que ha de presentar l'Estat espanyol a Brussel·les, segons la directiva europea de l'aigua. “S'estan consolidant els regadius sense determinar un cabal mínim, i estem molt preocupats”, va destacar Tomàs, que també va reclamar al govern espanyol que respecti les normatives europees. I en una activitat com la d'ahir, tampoc hi va faltar el catedràtic d'hidrologia Javier Martínez, defensant la fluviofelicitat: “Un riu és una oferta lúdica increïble, i tothom, quan arriba al final de la piraguada, és feliç”. El catedràtic, però, va lamentar que els dirigents del país “no coneixen el riu i el tenen com un element de mercaderia”.

El Pinell farà una enquesta als veïns sobre l'abocador

Els veïns del Pinell de Brai podran opinar, tot i que el resultat de l'enquesta no serà vinculant, si volen que en el seu municipi s'hi puga instal·lar un abocador de residus sòlids urbans. Encara no hi ha data per a la consulta, no oficial, però a finals d'agost govern i oposició intentaran consensuar la pregunta o les preguntes que els ciutadans podran respondre. La iniciativa té l'origen en un acord del ple que va rebre el suport dels quatre regidors del PSC-PM, a l'oposició, i d'un dels regidors de CiU; però l'alcalde i els altres tres regidors del govern municipal van acceptar el resultat. “Hem d'acceptar-ho així i no passa res; però estic segur que guanyarà el ‘sí'”, va afirmar l'alcalde, Pere Martí.