El Barça ha amarrat la Supercopa després de vèncer al partit d'anada l'Athletic de Bilbao per 2-1. De Marcos ha avançat els bascos a San Mamés poc abans del descans, però Xavi i Pedro han capgirat el partit a la segona meitat. El partit ha suposat gairebé una repetició de la final de la Copa del Rei de la temporada passada a Mestalla. Com llavors, s'ha avançat l'Athletic, que fins i tot s'ha permès somiar amb un triomf d'enorme prestigi i impacte mediàtic, però ha acabat claudicant. Cap dels dos equips ha tret l'11 de gala. El Barça, per les baixes de Márquez, Iniesta, Messi i Ibrahimovic, i l'Athletic perquè ha donat descans a homes importants de cara al xoc europeu contra el Tromsoe noruec. Dues contres a l'inici de l'Athletic amb el Barça encara assentant-se han semblat donar la raó als que veien més rodats els locals, que han hagut de jugar una eliminatòria de la nova Lliga Europa, que els visitants. Res d'això. El Barça s'ha encarregat aviat de demostrar que segueix sent l'equip pletòric del curs anterior. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit
16 d’agost, 2009
Caamaño: "La sentència sobre l'Estatut serà la més complexa de la història"
Caamaño assenyala que "la mitjana" de temps que necessita el ple del TC per dictar les seves sentències "excedeix amb molt els tres anys" i afegeix que la resolució sobre l'Estatut serà "la més complexa de la seva història" perquè, segons la seva opinió, "marcarà el futur de l'Estat de les Autonomies i cap a on poden o no evolucionar".
"Que a mi m'agradaria que ja tinguéssim la sentència de l'Estatut? Sens dubte, però sóc conscient de la dificultat i de la complexitat d'aquesta sentència", assenyala el ministre després d'expressar la seva confiança que el TC faci "una bona interpretació de la Constitució, tot i que després, políticament, la resolució agradi més a uns que a altres".
Caamaño també es mostra convençut que el model autonòmic establert en 1978 comporta que a Espanya "sempre es viuen tensions, com en qualsevol estat de tipus federal, entre el centre i la perifèria".
"Hi hauran cicles en els quals per la situació econòmica, social o política, d'aquí els marges de la Constitució, l'Estat es farà més centralista i haurà moments en els quals sigui més descentralitzat. Aquesta és la forma de viure la democràcia del nostre sistema", sosté.
Per això, considera que "qui no estigui d'acord" amb la interpretació de la Carta Magna que realitzi l'alt tribunal en la seva sentència sobre l'Estatut porti a les Corts Generals un projecte per "canviar" els articles amb els quals no estigui d'acord.
Mas proposa una reunió de dirigents polítics si el TC retalla l'estatut
Vint municipis dediquen un carrer a Xirinacs
Vint municipis catalans han dedicat fins ara -o han pres l'acord consistorial de fer-ho- un carrer, una plaça o un passatge a l'activista independentista i de la no-violència Lluís Maria Xirinacs, mort fa dos anys.
El que va ser sacerdot, senador independent i destacat lluitador antifranquista va ser acomiadat avui fa dos anys en un funeral multitudinari a la basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona. Un dies abans havia estat trobat mort en estranyes circumstàncies en una zona boscosa d'Ogassa, al Ripollès.
El dia del seu 75è aniversari, el 6 d'agost, havia deixat escrit que volia acabar els seus dies "en la soledat i el silenci" així com un altre text, Acte de sobirania, en què donava a entendre que moria perquè la seva nació tingués un esclau menys.
Els municipis que han distingit Xirinacs posant el seu nom a la via pública són Argentona, l'Arboç, Badalona, Blanes, Calldetenes, Castellbisbal, Constantí, el Figaró, Igualada, Molins de Rei, Palau-solità i Plegamans, Sant Esteve de Palautordera, Sant Jaume dels Domenys, Sant Joan de Vilatorrada, Subirats, Veciana, Vilafranca del Penedès, Vilassar de Mar i Vic. Qui va ser un destacat impulsor de la filosofia de Mahatma Gandhi als Països Catalans ha rebut nombrosos homenatges en aquests dos anys, el principal dels quals al Palau de la Música.
Educació decidirà l'1 de setembre si s'endarrereix el curs escolar per la grip A
El ministre d'Educació, Ángel Gabilondo, ha assegurat que "ara per ara" no hi ha "cap raó" per endarrerir l'inici del curs escolar com a conseqüència de la pandèmia de grip A. Ara bé, no serà fins al dia 1 de setembre que no es decidirà res al respecte.
En una entrevista a Ràdio Euskadi, Gabilondo ha declarat que "per les dades que tenim i tractant-se del tipus de grip que és, es podrà començar el curs amb tota normalitat". Tot i això, el ministre ha avançat que l'anàlisi final es farà l'1 de setembre en una reunió amb la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, i els consellers d'Educació de les diferents comunitats autònomes.
Segons ha assenyalat, "evitar l'expansió de la grip no sembla gaire possible", i el que s'ha de fer és evitar-ne "els efectes col·laterals i donar cobertura als sectors que puguin veure's més afectats".
Samuel Eto'o es confessa culer per a tota la vida
Lluny de mostrar cap tipus de ressentiment, Samuel Eto'o ha expressat que "sempre" va sentir el suport i l'alè dels culers i va assegurar que vol viure a Catalunya quan pengi les botes.
"L'afició m'ha manifestat sempre el seu afecte d'una manera diferent; he jugat cinc anys en el Barça i només em van xiular una vegada i no va ser pel futbol", ha expressat. "Tinc amics i una altra família a Barcelona; viuré a Catalunya; quan em retiri estaré entre Catalunya i Mallorca", ha assenyalat.
L'Estat investiga com crear sòl al Delta per compensar la manca de sediments
Abans de la construcció dels embassaments a partir dels anys seixanta, el riu Ebre arrossegava una mitjana de 20 milions de tones de sediments a l'any, gran part dels quals es repartien per la plana deltaica, que en aquells moments no tenia problemes ni de regressió ni de subsidència (enfonsament del terreny). L'any passat, segons càlculs de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA (IRTA-EA), pel tram final del riu van baixar només 120.588 tones de sediments en suspensió i 12.000 més en fons (graves i sorres). És a dir, un total de 133.452 tones, una xifra que no arriba ni a l'1% de l'aportació anterior a la construcció dels grans embassaments de l'Ebre. Els tècnics calculen que per «salvar» el Delta calen almenys 2 milions de tones i que es podrien portar del fons del pantà de Riba-roja, però abans cal netejar el de Flix.
Els Castellers de Vilafranca, primera colla en descarregar el tres de vuit amb agulla de la temporada
Els Castellers de Vilafranca han aconseguit aquest dissabte a La Bisbal del Penedès (Baix Penedès) descarregar el primer tres de vuit amb agulla de la temporada. Fins ara, únicament els Minyons de Terrassa havien aconseguit carregar aquest castell. Amb la bona execució d'aquest i del pilar de set, la colla de la camisa verda han tancat la millor jornada castellera de l'any fins la data d'avui. La Joves de Valls ha aconseguit aquest dissabte carregar el tres de vuit amb l'agulla per primera vegada. La jornada d'aquest dissabte, Mare de Déu d'agost, marcat per la forta calor i una plaça plena, ha servit també per tornar a veure després de dos anys, la Colla Vella dels Xiquets de Valls.