lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 d’abril, 2008

Camps i Valcárcel exigeixen la recuperació total del transvasament de l'Ebre

Els presidents dels governs valencià, Francisco Camps, i murcià, Ramón Luis Valcárcel, han exigit avui al cap de l'Executiu, José Luis Rodríguez Zapatero, la "recuperació total" del derogat transvasament de l'Ebre o en cas contrari presentaran un recurs davant el Tribunal Constitucional.

Els dos mandataris autonòmics han fet aquest anunci en una llarga i concorreguda roda de premsa després de la reunió que han mantingut durant tres hores i mitja al Palau de la Generalitat valenciana per abordar una estratègia comuna en matèria hídrica.

A més, han avançat que no promouran cap mobilització ciutadana en contra de l'aportació hídrica de l'Ebre a Barcelona però que abonaran i es posaran "sense complexos de cap tipus" al capdavant de les que es convoquin contra aquesta mesura, acordada entre el Govern central i la Generalitat catalana.

Els pares dels alumnes que van visitar Ascó demanen que les proves radiològiques les faci una empresa independent

Els pares dels alumnes del col•legi Maristes de Girona que van visitar la central nuclear d'Ascó I (Ribera d'Ebre) han demanat aquest dijous que les proves radiològiques les faci una empresa independent. La central ha proposat a l'escola enviar una unitat mòbil de l'empresa Tecnatom fins a Girona perquè els alumnes no s'hagin de desplaçar a Flix, i tot i que els pares han acceptat fer aquestes proves en primera instància, també han mostrat obertament el seu recel. D'altra banda, s'elaborarà un document que recollirà tota la situació i que s'enviarà a l'Administració, perquè quedi constància dels fets per si en un futur cal emprendre noves accions, entre les quals no es descarten les legals.

elPeriódico: Trobada davant un col·legi de Leganés la maleta extraviada amb material radioactiu

3cat24.cat: Sis escoles van visitar la central nuclear d'Ascó després de la fuita radioactiva

Puigcercós diu que Zapatero retarda el finançament amb "excuses de mal pagador"

El secretari general d'ERC, Joan Puigcercós, ha assegurat que la negociació amb l'Estat per renovar el sistema de finançament de la Generalitat "comença malament" perquè des del govern de Zapatero es pretén endarrerir "amb excuses de mal pagador" la data límit prevista a l'Estatut, el 8 d'agost.

Segons ha indicat Puigcercós en roda de premsa, "era previsible" que el govern de José Luis Rodríguez Zapatero "vulgui endarrerir fins a la tardor" l'aprovació del sistema de finançament, encara que l'Estatut fixa la data del 8 d'agost com a "límit" perquè existeixi el nou model.

Segons la seva opinió, que des de Madrid es comenci a dir coses com que el procés de formació del nou Executiu pot provocar el retard "són excuses de mal pagador, perquè tenint en compte que sabien que podia continuar el mateix equip al ministeri d'Economia, podien haver previst que calia negociar el finançament abans de l'estiu".

El secretari general d'ERC i president del grup al Parlament ha recalcat, no obstant això, que més preocupant que el retard és la perspectiva que es començarà a negociar "amb un marc orientat molt a la baixa a causa del mal acord que va comportar el pacte entre Artur Mas (CiU) i Zapatero de rebaixa de l'Estatut".

Segons Joan Puigcercós, encara que ERC és conscient que "hi ha un sostre baix" que limita el resultat del nou sistema, "al país li convé esprémer al màxim" cosa que dóna de sí el marc previst en el text estatutari.

El Síndic de Greuges demana explicacions sobre la fuita d'Ascó

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha obert una actuació d'ofici sobre la fuita radioactiva produïda el mes de novembre passat a la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre), i que s'ha conegut fa pocs dies arran d'una denúncia de Greenpeace.

Des d'aquest organisme s'ha assenyalat a més que ja que les competències en seguretat nuclear són d'àmbit estatal, el Síndic s'ha dirigit també al Defensor del Poble per veure si té previst iniciar alguna actuació i, si no fos així, suggerir-li que ho faci.

L'objectiu del Síndic és descobrir les possibles responsabilitats, donar garanties de defensa dels drets dels treballadors, de les persones que van visitar la central en els dies posteriors a la fuita i de les que resideixen a prop, i ajudar a trobar més vies de col·laboració entre les administracions en situacions com aquesta.

També ha demanat als departaments de Medi Ambient, Salut, Educació i Economia i Finances de la Generalitat tota la informació de què disposen sobre l'incident, i als ajuntaments d'Ascó, Vinebre, La Torre de l'Espanyol i Garcia que valorin la informació que han rebut sobre aquest succés.

La fuita La central nuclear d'Ascó va registrar el mes de novembre passat un escapament de partícules radioactives procedents de la ventilació de la planta atòmica, si bé va afirmar en un principi que l'incident, classificat provisionalment com "Nivell 1" en l'Escala Internacional de Successos Nuclears, va ser d'"escassa significació radiològica". Tot i això, el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va reclassificar dilluns passat aquest succés, elevant-lo al "Nivell 2".

El Conveni de Viena permetria a Catalunya ser membre de la UE si s'independitzés

El president del Cercle d'Estudis Sobiranistes i vocal del Consell General del Poder Judicial, Alfons López Tena, ha defensat aquest dijous a Brussel·les que la legislació internacional preveu que si Catalunya mai s'independitza pugui convertir-se automàticament en nou estat membre de la Unió Europea.

López Tena ha argumentat que l'article 17 del Conveni de Viena de 1978 estableix que "quan una nació s'escindeix té el dret de subrogar-se i assumir les obligacions contretes per l'estat al qual pertanyia" i que "només ho ha de notificar a totes les parts", és a dir, que en el cas de Catalunya "seria tan fàcil com comunicar-ho" al govern espanyol i als altres 26 socis de la UE.

En la conferència Catalunya, el pròxim estat a Europa? La qüestió de l'ampliació interna, un nou procés a la UE, López Tena ha advertit que "és fals" que l'Estat espanyol tingui "cap possibilitat de tancar els mercats" a una Catalunya independent, perquè "aquesta no és una competència de les autoritats espanyoles, sinó de les europees".

L'amenaça que escindint-se de l'Estat espanyol Catalunya perdria l'euro "és una altra fal·làcia absoluta", ha assegurat López Tena, argumentant que "ja fa molts anys que no hi ha cap vincle entre sobirania o ciutadania i moneda" i que "qualsevol estat pot assumir la moneda d'un altre".

El líder del think tank independentista ha recordat que "Bòsnia, Croàcia, Montenegro o Kosovo, que no són membres de la UE, tenen l'euro com a moneda, com quan van independitzar-se de Iugoslàvia van adoptar el marc alemany". "És com si ara el Marroc volgués tenir de moneda la lira turca o el Japó el peso argentí", ha afirmat.

El Tractat de Lisboa, que entrarà en vigor el 2009, no inclou cap norma específica sobre una possible escissió de nacions que ara pertanyen a estats membres de la UE, com Catalunya, Euskadi, Escòcia, Flandes o Gal·les. El govern espanyol de José Maria Aznar va intentar introduir una "clàusula d'intangibilitat de fronteres de la UE", però va retirar-la "quan se'n va adonar que això significava renunciar a la reivindicació sobre Gibraltar". López Tena ha explicar que "quan no existeix normativa comunitària, s'aplica la legislació internacional, que també han signat els socis de la UE".

El Conveni de Viena de 1978 reconeix en el seu article 16 que qualsevol nou estat "no té cap obligació de subrogar-se als tractats subscrits per l'estat del que formava part". Però l'article 17 també preveu per a aquesta nació que s'escindeixi "el dret de subrogar-se i assumir les obligacions contretes per l'estat al qual pertanyia". Si Catalunya mai s'independitza, doncs, podrà escollir lliurement sortir de la UE o seguir formant-ne part, ara com a estat membre i "només ho haurà de notificar a totes les parts".

El Gepec i Ecologistes de Catalunya denuncien que escolars de la Ribera d'Ebre utilitzen un poliesportiu situat a la zona on s'han trobat partícules

En cas que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) confirmi l'aparició de noves partícules radioactives i que s'elevi al nivell 3 de l'escala INES "l'incident important que ha tingut lloc a l'entorn de la nuclear d'Ascó", els grups del Gepec i Ecologistes de Catalunya han manifestat que demanaran "el tancament urgent i definitiu" de les seves instal·lacions i la "depuració de responsabilitats penals per als càrrecs cessats de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs" (ANAV). A més els ecologistes han denunciat que escolars de la Ribera d'Ebre utilitzen habitualment el poliesportiu d'Ascó, situat a pocs metres de la central i dins del radi d'acció on s'han trobat les partícules.

3cat24.cat: L'alcalde d'Ascó nega que el poliesportiu usat per escolars estigui situat a la zona on es van trobar les partícules radioactives

-Però si este tipo hi treballa, què ha de dir ?

El plan hidrológico (Hay motivos), amb Pedro Arrojo

Ahir vaig veure l'entrevista que la Mònica Terribas va fer al Pedro Arrojo. GENIAL !!! No tinc paraules per expressar el que em transmet aquest home que ho té molt clar. Ni transvasaments, ni interconnexions de xarxes, no són la solució per un problema de manca d'aigua ni en temps de sequera. Com que no vaig tenir ocasió de grabar-la, quina llàstima !, penjo la col·laboració que va fer a la pel·lícula Hay motivos, l'any 2004.

Saber i saber-ho explicar, les característiques d'un bon mestre.

eldebat.cat: Lliçó magistral

l'entrevista amb la Terribas. La nit al dia - 16/04/2008