lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 de desembre, 2007

Montilla reivindica la utilitat de les idees de Francesc Macià

Macià 251207 CATr El president de la Generalitat, José Montilla, ha participat a l'homenatge a Francesc Macià que s'ha fet avui al matí al cementiri de Montjuïc i ha destacat que les conviccions de l'ex-president podien ser molt útils per als reptes que té Catalunya. Montilla, que ha participat a l'homenatge acompanyat de Saura i Carod, ha dit que Macià (foto) podia ser una guia per consolidar les institucions, l'autogovern i defensar Catalunya, que la seva memòria havia de servir per reafirmar les nostres conviccions i objectius. Ha dit que calia recordar l'ex-president, un home de conviccions i ideals que estimava el seu poble, mirant el futur amb optimisme i esperança. Ernest Benach ha dit que calia donar a conèixer la trajectòria i el pensament de Macià a les generacions més joves perquè era un referent per a Catalunya, acompanyat a l'homenatge per la mesa del Parlament, ha dit que a l'època actual hi havia discursos paral·lels amb els dels temps de Macià i que continuaven vius els mateixos problemes de fa setanta-cinc anys. Ha afegit que esperava que el futur dugués millors solucions que no les que hi va haver llavors.

L'ex-president Francesc Macià, conegut amb el sobrenom de 'L'avi', es va morir el dia Nadal del 1933, i institucions i entitats li reten homenatge avui, al setanta-quatrè aniversari de la seva mort. Macià va emergir com a figura popular en condemnar l'atac d'alguns oficials de l'exèrcit espanyol al setmanari de La Veu de Catalunya i el setmanari satíric Cucut el 1905, que havien publicat un acudit sobre les forces armades espanyoles. Gestos com els Fets de Prats de Molló, en què Macià va provar d'envair el Principat des de la Catalunya Nord, per independitzar-lo, van contribuir fortament a la llegenda de 'L'avi'. Així, fou elegit president de la Generalitat de Catalunya el 1931, i fins al 1933.

Homenatge a la República Catalana en el 75è aniversari

Viquipèdia: Francesc Macià i Llussà

Espanya és com "una gran família"...

... i Catalunya, la tieta soltera Lo rei ha afirmat en el seu tradicional missatge de Nadal que "aquests dies ens porten a pensar amb major tranquil·litat en el país que junts formem, en els progressos que hem aconseguit i en els problemes que encara no hem resolt. Pensar en Espanya, és pensar en els objectius, valors i principis que, com UNA GRAN FAMÍLIA, ens hem fixat, per a fer un país cada dia millor". "Han transcorregut ja -ha afegit- tres dècades des dels primers comicis democràtics en la Transició. Hem demostrat ser un país capaç de superar reptes, d'arraconar el descoratjament i d'escometre, amb energia i il·lusió, una modernització única en la nostra Història".

En la seva opinió, "l'Espanya que representa la nostra Constitució està concebuda per a integrar-nos a tots. S'alegra amb els avenços que collim, i es dol amb els contratemps o catàstrofes que ens afecten en qualsevol dels nostres pobles, ciutats, províncies, o Comunitats Autònomes".

El cap de l'Estat també ha assegurat que "unitat i diversitat es vertebren en la nostra democràcia com conceptes que ens defineixen i que, degudament integrats en el marc constitucional que ens hem donat, ens han permès i ens permeten progressar com una gran Nació" alhora que ha demanat "als nostres partits polítics majors esforços, per a arribar al necessari consens en els grans temes d'Estat".

Davant d'algunes peticions d'abdicació, ha agraït "les nombroses mostres d'afecte personal i institucional cap a la Corona" i ha refermat "el meu profund i permanent compromís de servei i d'entrega a Espanya i a tots els espanyols". "L'any que ve -ha insistit- celebrarem el Trentè Aniversari de la nostra Constitució. Tres dècades de progrés que han d'avalar la nostra plena confiança en l'avenir d'Espanya. Plena confiança en la nostra capacitat per a seguir edificant un país modern, unit i divers, just i solidari, amb major benestar per a tots.

Veure tot el discurs (no, gràcies !!!)

The Sound of Music (Somriures i llàgrimes) La "gran família" Trapp