lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de febrer, 2009

Esquerra enllesteix un document per negociar amb els socis de govern abans de Setmana Santa

PSC i ICV recomanen prudència Esquerra Republicana prepara un document per a renegociar el pacte de govern amb el PSC i ICV abans de Setmana Santa. A més, el secretari general dels republicans, Joan Ridao, avisa que l'estabilitat del govern tripartit està condicionada per com avanci la negociació del finançament. Arran d'aquest plantejament, els socis de govern han coincidit a demanar prudència, tot i que els eco-socialistes han subscrit la demanda de més fermesa.

Ridao ha avisat, doncs, que el pacte de govern estava amenaçat tant pel finançament com per la crisi econòmica i l'hostilitat del govern espanyol.

El document que prepara ERC per presentar als socis de govern per actualitzar el pacte recull, entre d'altres, la necessitat d'internacionalitzar el conflicte amb Espanya, d'assolir més transparència a l'administració, de defensar inequívocament els símbols nacionals i d'universalitzar els serveis socials. VilaWeb/ElPunt: PSC i ICV recomanen prudència arran de la demanda d'ERC de revisar el pacte de govern

La campanya 'Encomana el català' vol que els catalanoparlants no es passin al castellà a la primera de canvi

La Generalitat ha presentat aquest dilluns la seva nova campanya per a la normalització lingüística del català, "Encomana el català", que centra el seu objectiu a canviar els hàbits d'aquells catalanoparlants que canvien d'idioma per comunicar-se en societat.

El vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha informat que freqüentment els catalanoparlants canvien de llengua quan es dirigeixen a gent que no els respon en català i que cal corregir aquesta "discriminació". Segons una enquesta d'usos lingüístics a Catalunya realitzada el 2003, el 70,6% dels quals inicien una conversa en català canvien al castellà després que el seu interlocutor els hagi respost en castellà. Carod-Rovira ha explicat que mantenint converses en què un dels dos idiomes utilitzats sigui el català s'ajudarà els immigrants a integrar-se a la societat catalana i es fomentarà l'ús del català perquè no es converteixi en una llengua "només parlada pels que la saben parlar".

Jordi Pujol: "Fa molt temps que el govern espanyol ens pren el pèl"

Jordi Pujol 160209 RAC1 Jordi Pujol considera que "el país necessita una estrebada, aixecar el seu to, la seva moral, el sostre de la seva il·lusió". I és que, segons Pujol, cal trobar la manera que el país "s'il·lusioni, s'estimi i s'agradi críticament".

"Fa molt temps que el govern espanyol ens pren el pèl", ha dit Pujol, que, a més, s'ha mostrat partidari de la reforma escolar que ha plantejat Maragall i ha dit que "és molt important que tiri endavant".

En concret, Pujol ha dit: "Ens estan prenent el pèl, ja fa molt de temps'. "Una de les coses de la política espanyola d'aquest últim temps és que ens han perdut el respecte, ells no poden anar prometent a tort i a dret i després no fer res, això no és un govern seriós", ha afegit.

Per Pujol cal trobar "un programa, un projecte de país, una visió de país". Saber "a quin nivell volem posar Catalunya i qui és capaç de fer sentir això amb emoció".

Comencen a retirar el monument a Primo de Rivera, 34 anys després de la mort de Franco

L'Ajuntament de Barcelona ha iniciat aquest dilluns la retirada del monument de José Antonio Primo de Rivera, situat a la confluència de les avingudes Josep Tarradellas i Sarrià. El consistori ha començat pel desmuntatge de la part frontal de la peça com a treball previ a la demolició de l'obra, que es farà aquest dimarts. El monument va ser inaugurat el 20 de novembre de 1964, aniversari de l'afusellament del fundador de la Falange, en un acte oficial que va ser presidit pel ministre Manuel Fraga. El juliol de 1981, l'Ajuntament va retirar la simbologia franquista de la peça, però va conservar l'estructura i el fris esculpit. La retirada del monument és una reivindicació històrica dels veïns de la zona. La retirada de la peça significarà el compliment de la llei de memòria històrica, aprovada al Congrés el desembre de 2007.

Olé, tus güevos!!!

Hugo Chávez es podrà presentar tantes vegades com vulgui a la reelecció El president de Veneçuela Hugo Chávez es podrà presentar a la reelecció a la presidència de manera indefinida. Els veneçolans van votar-hi ahir a favor en un referèndum en què el 54,36% van estar d'acord a modificar cinc articles de la constitució. La participació va ser del 70%. El president ha anunciat que es presentaria a la reelecció al final del segon mandat, el 2012, amb la intenció, segons que ha dit, de consolidar la 'revolució socialista'. La diferència entre el sí i el no ha estat d'un milió de vots, aproximadament. Així doncs, Veneçuela ha dit sí a modificar la constitució i permetre, per tant, que tant el president com la resta de càrrecs públics es puguin perpetuar en el poder. Per al president veneçolà aquest referèndum ha obert les portes a continuar i consolidar l'anomenada 'revolució bolivariana'. Hugo Chávez, eufòric, ha dit que aquesta 'victòria' ho era també dels que no hi havien votat i dels que hi havien votat en contra, ho sabessin o no. Aquesta era la segona vegada que el president convocava aquest referèndum per aconseguir modificar la constitució. La primera, el 2007, no va sortir endavant.

Entre els opositors a la reforma hi havia els estudiants, que divendres van manifestar-se a la capital i a altres ciutats.