lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 de juliol, 2009

Joan Puigcercós: 'No tenim la menor certesa que aquest acord de finançament es compleixi'

En un clima de confrontació política entre el govern i l'oposició i just abans del ple monogràfic sobre finançament al Parlament de Catalunya, el president d'Esquerra Republicana, Joan Puigcercós, valora en aquesta entrevista el nou acord de finançament aprovat el 15 de juliol. I avisa: 'ara cal seguir molt atentament la redacció de la LOFCA', la llei que ha de regular el nou model, perquè 'no tenim la menor certesa que l'acord es compleixi'.

A l'entrevista, Puigcercós relata amb detall les últimes hores de la negociació, que van ser especialment intenses per a Esquerra. De fet, alguns membres destacats del partit van oposar-se d'entrada a l'acord i no va ser fins a l'últim moment, després d'una llarga i tensa discussió, que el partit va decidir donar-hi suport ferm.

Tot i això, admet que cap representant del govern espanyol no li va confirmar en cap moment a ell, de manera explícita, la xifra dels 3.855 milions d'euros de recursos addicionals que el partit s'havia fixat com a condició mínima, sinó que la xifra era el resultat d'un càlcul del partit mateix basat en les partides econòmiques ofertes pel govern espanyol.

Montilla lloa la feina dels Bombers de la Generalitat i afirma que és un dels cossos més ben preparats d'Europa

José Montilla 230709 CATr

José Montilla ha lloat el cos dels Bombers de la Generalitat per la seva actuació en l'incendi dels Ports de Beseit. El president de la Generalitat ha afirmat en una entrevista a Catalunya Ràdio que cal reconèixer i agrair la feina que estan duent a terme els bombers per extingir el foc que ja ha afectat 1.140 hectàrees a Horta de Sant Joan. Un cos, ha dit, que "està reconegut" professionalment arreu i "és un dels més preparats d'Europa".

Per la informació que en té el president català, la situació "ha millorat al llarg de la nit" i el perímetre del foc està "gairebé tancat", però encara s'ha de continuar treballant "fins l'últim moment".

Sobre les crítiques dels veïns afectats i del mateix alcalde d'Horta, Montilla ha dit "comprenc els veïns, però han d'entendre que els professionals per extingir incendis són els Bombers" i ha ratificat "calen paraules de suport als professionals i als seus comandaments". Montilla ha dit que no es va deixar actuar als veïns perquè haguessin posat la seva vida en perill, tal i com els va passar als quatre bombers morts i als dos ferits de gravetat.

El vent dóna una treva en l'incendi d'Horta de Sant Joan

Joan Boada ICV 230709 RAC1

El secretari general d'Interior, Joan Boada, s'ha mostrat optimista per l'evolució de l'incendi que crema a Horta de Sant Joan, a la Terra Alta, des de fa gairebé tres dies.

Segons ha anunciat aquest dijous a les sis de la tarda el número dos del departament d'Interior, no ha augmentat el perímetre de l'incendi que es manté en 1.140 hectàrees cremades. A més, en les últimes hores no ha bufat el vent amb virulència, contràriament al que s'esperava, i ja no hi ha cap front actiu.

Tot i aquest optimisme moderat, Boada ha volgut deixar clar que encara queda molta feina per fer en les pròximes hores, ja que tot i que la situació ha millorat, el foc continua sense estar controlat ni estabilitzat. El 50% de la superfície cremada és de pi blanc i forma part del Parc Natural dels Ports.

Investiguen la Fundació Palau de la Música per presumpte desviament de fons

Palau de la Música 230709 RAC1

Diversos agents dels Mossos d'Esquadra han iniciat aquest dijous al matí un registre al Palau de la Música de Barcelona a la recerca de proves sobre presumptes irregularitats en la gestió de la seva fundació. L'escorcoll arriba després de que la Fiscalia d'Afers Econòmics presentés una querella contra la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música per anomalies en la seva gestió. S'han pogut constatar l'existència de comptes corrents de la fundació que no apareixen en la comptabilitat oficial, així com sospitosos moviments de diners entre bancs durant l'any 2003 i principis de 2004. La Fiscalia s'ha querellat contra el president del Patronat, Fèlix Millet, qui va aconseguir que el govern d'Aznar donés, de forma inesperada, 3 milions d'euros a la institució coincidint amb la participació de Millet en la creació de l'Institut Catalunya Futur, la FAES catalana. Avui: Els bitllets de 500 euros van delatar les irregularitats al Palau de la Música

La UE ja sanciona en català

L'ultimàtum pel Segarra-Garrigues s'ha distribuït en la nostra llengua La UE ha sancionat a Catalunya i per primera vegada ho ha fet en català. Tot i que no és llengua oficial, aquest dimecres la Comissió Europea ha utilitzat el català per anunciar el seu ultimàtum de dos mesos al canal Segarra-Garrigues. Per primera vegada, el comunicat que l'executiu comunitari ha repartit aquest migdia a Brussel·les i en què adverteix que es podria sancionar l'estat espanyol el 22 de setembre està escrit en català, a més de les versions en castellà, anglès i francès. La representació de la Comissió a Catalunya tradueix al català els comunicats més importants per publicar-los a la seva web, però mai no n'havia distribuït cap a Brussel·les, en paper i alhora en llengües no oficials. La Comissió Europea ha informat de l'aprovació del segon dictamen motivat del Segarra-Garrigues, que dóna dos mesos a l'estat espanyol per aturar el reg i la construcció del canal de forma preventiva, prendre mesures compensatòries o minimitzadores en les àrees on ja s'hagi regat, amplii les Zones d'Especial Protecció de les Aus (ZEPA) i faci una nova avaluació d'impacte ambiental.

TVE a Catalunya deixa de fer el noticiari en català

L’informatiu vespre de TVE-Catalunya –un dels programes en català que emet TVE-2– no s’emetrà durant el mes d’agost per decisió de la direcció del centre. Segons fonts de l’emissora, el més probable és que a la seva franja horària es connecti amb la programació de Madrid.

El comitè d’empresa de TVE-Catalunya considera “inadmissible” que l’ens tanqui un noticiari que, en la seva opinió, constitueix “un servei públic”. També denuncia que la directora de TVE-Catalunya, Montserrat Abbad, concentri els seus esforços “en els actes commemoratius del 50è aniversari de TVE-Catalunya” mentre que el centre, per “la falta de personal, no pot ni assumir els informatius”.

Els sindicats subratllen que “L’informatiu vespre no ha faltat mai a la cita amb els teleespectadors catalans des que va començar a emetre’s l’any 1978 com a Crònica 2”.

Avui: Futur incert per al català a TVE

Salvador Cot: Vint anys de tortura a Sant Cugat