01 de gener, 2009
Mig segle de revolució cubana
Avui fa cinquanta anys que els seguidors de Castro van prendre el control de l'illa
L'1 de gener de 1959 les tropes comandades per Eloy Gutiérrez Menoyo van entrar a l'Havana i Fidel Castro va entrar triomfant a Santiago de Cuba (vídeo). Aquell mateix dia el dictador Fulgencio Batista va abandonar Cuba, Castro va convertir Santiago en la capital provisional de l'illa i va proclamar president el magistrat Manuel Urrutia Lleó. A partir d'aquest moment, el poder a Cuba era en mans de la revolució, i encara hi roman.
D'això ja en fa cinquanta anys i des de llavors que es pren aquell 1 de gener com la data que va marcar el triomf de la revolució cubana. A Cuba ja fa dies que se celebren tota mena d'esdeveniments i actes institucionals per recordar els fets més importants de la revolució, com la reedició de la Caravana de la llibertat que recorrerà l'illa a partir de demà. Tot i això, el principal protagonista viu d'aquella revolució, Fidel Castro, és absent de la majoria d'activitats. La malaltia que pateix l'ex-president cubà des del juliol de 2006 fa que s'hagi retirat gairebé del tot de la vida pública.
El 2008 Raúl Castro ha substituït oficialment el seu germà Fidel al capdavant del govern de l'illa i ha emprès algunes tímides reformes, com la fi de les restriccions per als ordinadors i els telèfons mòbils. Però molts cubans desitgen d'altres canvis, més palpables, com la fi del sistema de doble moneda, entre molts més.
Passat mig segle, el pròxim congrés del Partit Comunista Cubà (PCC), previst per al final d'aquest nou any, pot ser un punt d'inflexió important en l'evolució del sistema polític i econòmic de Cuba, encara que tampoc no es preveu un canvi radical. El VI Congrés del PCC és el primer que fa el partit des del 1997. D'una altra banda però, també cal tenir en compte el canvi de president als Estats Units que, amb Obama al capdavant, poden relaxar algunes de les restriccions a Cuba.
"PSC: no venguis el país. Necessitem un finançament just"
JNC 020109 RAC1
La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) ha denunciat aquest dijous la "submissió" del Govern als interessos del PSOE en la negociació sobre el nou model de finançament. També ha lamentat l'actitud de "menyspreu" del govern de l'Estat que la formació nacionalista assegura que té a l'hora de definir-lo. Amb motiu de protesta, la JNC ha penjat una pancarta gegant, de quatre metres d'alçada i deu de llargada, a un penya-segat de la muntanya de Montjuïc de Barcelona. Sota el lema "PSC: no venguis el país. Necessitem un finançament just", la JNC ha reclamat que Catalunya es mobilitzi davant "el nou incompliment" de la data que fixa l'Estatut per tancar l'acord.
La JNC ha volgut posar de manifest, segons ha expressat en un comunicat, que el govern de l'Estat, "amb la complicitat del PSC", ha incomplert per tercera vegada el compromís amb tots els catalans d'assolir un nou model de finançament.
S'ha mort Helen Suzman, icona de la lluita anti-apartheid
Helen Suzman, ex-diputada sud-africana i activista en la lluita contra l'apartheid a Sud-àfrica, s'ha mort als 91 anys. Suzman, filla de jueus de Lituània que van emigrar al país sud-africà, fou diputada pel United Party i més tard pel Progressive Party, i fou l'única membre del Parlament del seu país que va criticar de manera oberta el règim racista imperant a Sud-àfrica durant dècades i fins a principis dels anys noranta.
Ja retirada, Suzman va crear una fundació per a millorar les condicions de vida dels més pobres. Wikipedia: Helen Suzman
Subscriure's a:
Missatges (Atom)