lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 de gener, 2009

Obama anuncia mesures per reduir les emissions de gasos dels vehicles

Barack Obama 260109 RAC1 El president d'Estats Units, Barack Obama, ha anunciat avui mesures que obligaran els fabricants d'automòbils a produir vehicles de consum més eficient. En un discurs a la Casa Blanca sobre l'energia i la situació econòmica, Obama ha anunciat avui que permetrà que els estats imposin els seus límits a les emissions de gasos dels vehicles i establirà uns criteris estàndard sobre consum obligatoris per al 2011.

Aquesta petició de limitar les emissions per estats va ser denegada el desembre del 2007 pel govern de George W. Bush, cosa que va motivar que Califòrnia i altres estats presentessin una demanda contra l'Agència de Protecció Mediambiental.

El mediambient va ser un dels temes sobre els quals va girar la campanya presidencial de Barack Obama, qui va prometre prendre mesures contra el canvi climàtic i reduir les emissions que generen l'escalfament global.

ERC tria l'independent Oriol Junqueras com a candidat a les europees

L'executiva nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha aprovat aquest dilluns que l'historiador Oriol Junqueras sigui el candidat del partit a les eleccions europees que s'han de celebrar el pròxim mes de juny.

Junqueras és independent, però no ha estat aliè al món de la política. Va ser promotor de la plataforma Sobirania i Progrés i, tot i no ser militant, és regidor per ERC a l'Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, on el partit té quatre regidors. A més, fonts de la formació han destacat el seu clar perfil catalanista per portar el projecte dels republicans al Parlament europeu.

Junqueras és llicenciat en història moderna i contemporània, i doctor en història del pensament econòmic. És professor a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i col·labora en diversos mitjans de comunicació. També ha treballat com a guionista i assessor en sèries documentals de televisió i és autor de nombrosos llibres.

Ridao: 'Junqueras és una persona preparada, coneguda i sobiranista de debò'(VilaWeb/ElPunt)

La Nit de la Memòria recorda l'arribada de les tropes franquistes a Barcelona

Avui fa setanta anys, envaïen Barcelona, per la Diagonal, les tropes franquistes. Així va començar una repressió genocida sostinguda fins a la mort del dictador. D'aquí ve que la Comissió de la Dignitat hagi escollit aquesta data per fer la segona Nit de la Memòria i reivindicar tres figures que van tenir un paper important a la resistència antifranquista: l'historiador Josep Benet, el mecenes cultural Ermengol Passola i el poeta Joan Brossa.

En el transcurs de l'acte, presentat per l'actriu Carme Sansa, es lliuraran els premis de la Dignitat: a Montserrat Armengou i Ricard Belis, per haver contribuït a la recuperació de la memòria; a l'artista Francesc Torres, per l'obra 'Fosca és l'habitació on dormim'; a la Comissió del Centenari de l'Estelada, per l'èxit del Centenari del 2008; i a la Xarxa d'Entitats, per la tasca de recuperació de les quatre columnes de Montjuïc.

Tardà acusa el Govern de no fer res per aconseguir l'anul·lació del judici a Companys

En un apunt al seu bloc d'internet titulat 'Si ara l'afusellarien a ell, per què Montilla passa de Companys?', Tardà ha recordat que ja han passat tres mesos des que el Parlament va aprovar una resolució que instava el Govern a explorar totes les vies per aconseguir l'anul·lació de la sentència contra Companys, i ha afirmat que en aquest temps, ‘no s'ha fet res’ i l'executiu català ‘encara no ha mogut peça sobre el que se li exigeix’.

Per a Tardà, el fet que una eventual anul·lació del judici a Companys obri la porta a l'anul·lació de la resta de judicis franquistes ‘no convé’ al Govern, cosa que ha opinat que porta a l'executiu central a ‘pressionar perquè el president Montilla no actuï en conseqüència’.

Pöttering hi torna !!!

considera que la defensa de la llengua catalana "s'ha de fer a Espanya" i insisteix que cal "limitar" l'ús de les llengües El president del Parlament Europeu, Hans-Gert Pöttering, ha desaconsellat aquest dilluns l'opció independentista a Catalunya, en considerar que la fragmentació dels Estats europeus "debilitaria" agudament la UE.

En un dinar-col·loqui organitzat per la Fundació Pere Tarrés, Pöttering ha estat contundent a l'hora de referir-se, a preguntes del conseller nacional de CDC Alfons López Tena, a la independència de Catalunya. "Hauria de ser independent Catalunya? Els donaré la meva resposta més franca: no", ha subratllat Pöttering, membre de la CDU alemanya, que a l'acte d'avui ha estat presentat pel líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida.

Pöttering ha argumentat el seu rebuig a la independència de les nacions europees sense Estat: "Si comencem a dividir els nostres Estats o nacions a Europa, tindrem com a mínim a Alemanya 16 nous Estats membres de la UE", ha dit en al·lusió als länder alemanys. "El meu consell és trobar solucions en l'estructura dels Estats i les nacions que ja existeixen. Si volem una Europa forta, no hem de dividir els Estats membres", ha remarcat.

Lo rogle de Josep M.: El català a Europa