lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 de juliol, 2010

ERC atura el vet de la IP pel referèndum i la mesa s'haurà de tornar a pronunciar

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, i el diputat republicà Pere Aragonès, han formalitzat aquest dimecres al Parlament el recurs on mostren la seva queixa i reclamen que la Mesa del Parlament reconsideri la decisió d'avortar la tramitació de la IP pel referèndum d'independència després del dictamen contrari del Consell de Garanties Estatutàries (CGE). Des de l’entrada a registre de la petició d’Esquerra, ha quedat en suspens la revocació del tràmit de la IP sobre la independència fins que no es resolgui de nou a la Mesa. ERC vol donar així una 'segona oportunitat' perquè 'escoltin el clam' del 10J a CiU i ICV-EUiA, que van votar a favor fa un mes i mig a la tramitació de la IP, i, en canvi, dimarts van canviar de parer i van votar al costat de PSC i PP per revocar aquella decisió, impedint així que s'iniciï la recollida de signatures per tal de convocar un referèndum nacional d'independència.

Per ERC la revocació és un 'frau de llei' perquè es dóna a un dictamen no vinculant del CGE caràcter de vinculant, cosa pels republicans antiestatutària, i perquè la revocació es va fer fora del termini reglamentari.

Carod-Rovira: “El govern no canviarà cap llei aprovada en el marc de l'Estatut”

Josep-Lluís Carod-Rovira ERC 140710 RAC1

“El govern no canviarà cap llei aprovada amb el marc de l'Estatut que va votar el poble, i si ens volen portar als tribunals, que ho facin”. Aquesta és la decisió que, segons ha anunciat el vicepresident de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha pres el govern davant el nou escenari que s'obre a Catalunya després de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut.

I és que, al seu entendre, “ara entrem en un fase durant la qual hi pot haver gent que demani que es canviïn algunes lleis”.

De fet, en declaracions a El Món a RAC, Carod ha defensat utilitzar totes les eines que l'Estatut, malgrat la retallada del TC, dóna. I, mentrestant, anar preparant-se per al sobiranisme, “si una gran majoria del poble de Catalunya, així ho desitja”.

En la seva opinió, “Espanya és una batalla perduda per als catalans” perquè la sentència diu que “Espanya ni és ni pot ser un Estat federal”. Per tant, “si Catalunya no vol, i Espanya no vol, anem cap a un problema competencial, és a dir, que hi haurà una legitimitat, que és el poble, enfrontada a una legalitat”, i això s'haurà de resoldre.

L'informe jurídic de la sentència certifica la mala intenció del TC

40 planes d'estudi indiquen que el Constitucional "debilita la funció constitucional de l'Estatut". El TC busca no deixar marge al reconeixement de Catalunya com a nació. En canvi, l'informe salva, però no blinda, la immersió lingüística.

Nació Digital: L'informe jurídic de la sentència certifica la mala intenció del TC

Muriel Casals: 'El TC ha posat la política catalana en un dilema'

Muriel Casals creu que la sentència del Tribunal Constitucional ha posat a la política catalana en una situació de dilema i per més que els polítics siguin hàbils en evitar-lo, no se'n podran escapolir, perquè 'els ciutadans serem cada vegada més exigents.' Casals no creu que el país hagi de tenir por de la hipotètica fractura social que alguns proclamen com a amenaça perquè considera que la societat catalana ha de mostrar la seva capacitat per atraure tothom en 'aquest projecte de país a mig fer, que és el que som'. En aquest sentit, recorda la frase que Jordi Carbonell va fer famosa a la transició: 'què la prudència no ens faci traïdors'.

Zapatero: «He estat i seré sensible a la defensa de la identitat dels catalans» Je, je!!!

Els "escolanets" del PSC, encantats de la vida, s'ho han empassat convençuts. La gent, al carrer, pensa una altra cosa !!! El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha assegurat, en el discurs inicial del debat sobre política general, que facilitarà alternatives legislatives per tal de repescar una part dels articles que han estat considerats anticonstitucionals pel Tribunal Constitucional. Zapatero ha dit que això ho farà "en col·laboració amb el govern de la Generalitat de Catalunya", sense concretar en quines àrees ni fins a quin punt. Francesc Vallès PSC 140710 CATr

Des del faristol del Congrés, Zapatero ha fet una declaració formal de comprensió a les reclamacions populars que arriben des de Catalunya: "he estat, sóc i seré sensible a la defensa dels catalans de la seva identitat". Tot i així, el líder del PSOE ha refermat legitimitat i confiança que, segons ell, mereixen els magistrats del Tribunal Constitucional. Nació Digital: Ningú no es refia de Zapatero

Pujol: 'Catalunya viu una etapa de resistència'

L'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha dit aquest dimarts que ara Catalunya viu una 'etapa de resistència', però que 'aquesta resistència no ens la resoldrà Europa'. I és que problemes com el de la llengua, 'l'hem de resoldre nosaltres', ha dit el convergent. Això sí, Pujol ha animat els catalans a seguir reclamant els seus drets davant la Unió Europea. En aquest sentit, l'expresident s'ha interessat per si la Comissió Europea ha fet efectiva la renovació de la plaça de traductor de català, que en principi expirava a la tardor però que es va comprometre a mantenir.

Unitat Catalana presenta aquest divendres a Perpinyà el projecte de 'Catalunya Nord Decideix'

Els referèndums sobre la independència han arribat a la Catalunya Nord. El proper divendres es presenta a la Casa Païral de Perpinyà el projecte de 'Catalunya Nord Decideix' amb l'impuls d'Unitat Catalana (UC), formació política de la Catalunya Nord. Segons el secretari general del partit, Brice Lafontaine, el que es vol amb la creació d'aquesta plataforma és tenir el dret a decidir sobre si es vol 'la creació d’una col·lectivitat territorial pròpia amb estatut particular'.

La manifestació del 10J va ser la notícia més llegida al web de la BBC

La manifestació del 10J ha traspassat fronteres i ha atret l'atenció de bona part de l'audiència europea. Tant és així, que els més d’un milió de persones que van protestar contra la retallada de l'Estatut en la manifestació independentista de dissabte van ser la noticia més llegida diumenge a la secció europea al web de la BBC.

Segons l'emissora pública britànica, 'més d’un milió de persones van fer una marxa a Barcelona per exigir una major autonomia pel territori català' alhora que explica els motius de l'afluència massiva de manifestants. La protesta, diu, es va produir després que el TC declarés que 'no hi ha base legal per reconèixer Catalunya com a nació'.

L'article més llegit assegura que l'Estatut va ser aprovat pel poble en referèndum i cita un jove que diu: 'És l’inici de la independència que volem pel nostre país'.

Jornada sobre el magatzem nuclear alemany

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha organitzat per aquest divendres una jornada per analitzar les conseqüències del magatzem nuclear d'Alemanya i els possibles paral·lelismes amb el cas d'Ascó. En concret, s'exposarà la realitat de l'entorn del “cementiri nuclear“ instal·lat a Gorleben (Baixa Saxònia) i les conseqüències negatives del magatzem després de 20 anys en funcionament. La CANC ha convidat el diputat Martin Donat, de la Baixa Saxònia, i Hans Werner Zachow, pagès i portaveu de l'Associació Agrícola de Gorleben. La jornada començarà al matí amb una reunió de treball amb alcaldes, regidors i càrrecs electes de les Terres de l'Ebre i del Priorat que tindrà lloc a l'Arxiu Comarcal de la Ribera d'Ebre. A la tarda hi haurà una segona trobada amb els agents socioeconòmics del Camp i l'Ebre. Finalment, cap a les 20.30 hores, al Teatre Municipal La Llanterna de Móra d'Ebre es farà una xerrada informativa destinada al públic en general.

COMUNICAT DE PREMSA: La CANC organitza una jornada sobre les conseqüències d’un cementiri nuclear a Alemanya (CANC)

«Campiona del món...gràcies a Catalunya»

La "causa catalana" no és estranya a la resta d'Europa. Aquest és el cas d'un article publicat avui al diari italià "Il Toscano". Aquest rotatiu insisteix a dir que si la "Selecció" (sic) espanyola va guanyar el campionat del món va ser gràcies a Catalunya. El diari repassa l'equip i els noms catalans de l'onze campió. Il Toscano conclou amb una sentència clara: "Una esquadra catalana al servei d'Espanya".

Il Toscano: Espanya campiona del món... gràcies a Catalunya!