lo carrer del riu

lo carrer del riu

23 d’octubre, 2009

La gran nit del Botifarra

Pep Gimeno "Botifarra"-L'ú d'Aielo

Pep Gimeno Botifarra, el nou fenomen de la música valenciana, presenta avui i demà el segon disc, 'Te'n cantaré més de mil', al Gran Teatre de Xàtiva (22.30), la seva ciutat natal, amb totes les entrades venudes de fa dies. Aquest disc és un pas més en la tasca de recuperació de cançons tradicionals començada en el primer. Però entre l'un i l'altre el Botifarra ha esdevingut, a més d'un cantant reconegut, un símbol i una referència per al jovent. 'Fa trenta-cinc anys que em dedique a parlar amb la gent gran per aprendre les seues cançons, algunes de les quals estaven quasi oblidades', explica el Botifarra, que es mostra colpit i a la vegada orgullós de la gran acollida que la seva música ha trobat entre el jovent valencià: 'aquests últims dos o tres anys m'adone que als concerts hi ha un vuitanta per cent de gent jove, i que aquests joves canten la Malaguenya o la Jota de Xàtiva'. Cançons, aquestes dues, que pocs anys enrere només coneixia la gent gran de llocs molt concrets de la geografia valenciana i que ara se senten corejar a la majoria de concerts del Botifarra.

levante-emv.com: ENTREVISTA-CHAT Pep Gimeno

Video: El nou fenomen de la música valenciana presenta aquest cap de setmana a Xàtiva el nou disc, 'Te'n cantaré més de mil'.

Els transvasaments que venen

Amb el lema: ELS TRANSVASAMENTS QUE VENEN - NOU PLA DE CONCA 2010 s'ha començat un cicle de de xerrades* per explicar els nous intents de transvasament de l’Ebre.

Relació provisional dels pobles, llocs i hores on estan previstes les xerrades informatives:

Tivenys - divendres 16/10

l’Aldea - divendres 23/10 - 21:00 h a l’Ajuntament
Miravet - divendres 06/11 - 20:00 h a la sala de plens
La Ràpita - dissabte 14/11 - 18:30 h a la sala de plens
Roquetes - divendres 20/11 - 19:30 h a la biblioteca
Amposta - divendres 27/11 - 20: 00 h al casal municipal
Poblenou - dissabte 05/12 - 19:00
Tortosa - dissabte 09/01 - 20:00 cambra comerç

*petició de xerrades: plataformadefensaebre@gmail.com

Crítiques a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre perquè no respecta la toponímia catalana

L'Entesa va fer una pregunta escrita al govern espanyol sobre la qüestió. La resposta va ser que des de la CHE seguien les normes del ministeri de Foment pel que fa toponímia, quan és la Generalitat qui té la competència exclusiva per a la toponímia a Catalunya.

El senador per Girona de l'Entesa Catalana de Progrés, Miquel Bofill, ha explicat que aquesta pregunta escrita va sorgir de les "queixes" del territori per diverses retolacions i toponímies que la CHE utilitza a Catalunya en castellà. També la secretària de Turisme de la Generalitat s'havia mostrat disconforme en aquest sentit, ja que afectaven el turisme.

El senador per Tarragona de l'Entesa Catalana de Progrés, Pere Muñoz, ha explicat que davant de la falta de sensibilitat de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) pel català en la seva topografia i els cartells indicatius al territori, els alcaldes de l'Ebre català i els Consells Comarcals es reuniran per fer pinya i demanar una trobada amb la Confederació en la qual exigiran que retolin en català.

Muñoz i Bofill han explicat la resposta de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre sobre la no utilització del català en la retolació, cartografia i en general, en tota la seva activitat en topònims catalans.

'Berga decideix' busca entre 250 i 300 persones per organitzar la consulta sobre la independència

La comissió organitzadora de la consulta sobre la independència de Catalunya a Berga, constituïda com a 'Berga decideix', necessita l'ajuda d'entre 250 i 300 persones per poder dur a terme la consulta, que possiblement es farà el 13 de desembre. Aquesta comissió ha convocat per aquest diumenge una trobada adreçada a totes les persones que vulguin col·laborar en l'organització. A la reunió en la qual es va constituir la comissió hi van assistir 86 persones, algunes a títol individual i d'altres en representació d'una trentena d'entitats. Berga va ser la primera capital de comarca en expressar el suport municipal a una consulta per la independència després de la celebració del referèndum a Arenys de Munt.

Entren per la força a Catalunya Ràdio per exigir que es parli d'Amadeu Casellas

Una quinzena d'activistes ha envaït aquest divendres al migdia les instal·lacions de l'emissora Catalunya Ràdio. Els joves han accedit al vestíbul saltant-se per la força el control de seguretat i han intentat accedir a l'estudi, on el periodista Pere Mas feia el seu programa en directe, per parlar del cas de l'anarquista Amadeu Casellas. L'ocupació s'ha allargat fins a dos quarts de tres, quan els assaltants han decidit abandonar els estudis sense aconseguir el seu objectiu. Casellas porta 23 anys empresonat, condemnat per atracar bancs, i des de fa 100 dies està en vaga de fam. La cadena no ha interromput la seva programació en cap moment.

VilaWeb: Companys d'Amadeu Casellas protesten pel silenci informatiu sobre la situació del pres

nodo50: Amadeu Casellas pone punto y final a la huelga de hambre

178 Fira Agrícola, Ramadera i Industrial de Móra la Nova

En l'argot comercial, fer fira és fer calaix. I la de Móra la Nova és una d'aquelles mostres que agraden als expositors: al final de la tardor els pagesos ja han acabat les collites i es preparen per a la nova campanya, per això la crisi no l'ha afectat. El sector de la maquinària agrícola, que ha faltat en d'altres grans cites serà present a Móra.

Per això, aquesta edició reuneix uns 400 expositors i sumarà unes 55.000 visites. L'àmbit de projecció supera les Terres de l'Ebre, perquè també venen visitants de Ponent, del País Valencià i del Camp de Tarragona i s'han preparat jornades tècniques de temàtica agrícola i ramadera.