lo carrer del riu

lo carrer del riu

26 d’abril, 2008

Depor 2 - Barça 0

Puyal 260408 Si estan avorrits, treguin el cap per l'àrea del Barça i disfrutin d'un festival. El Deportivo, un grup de jugadors voluntariosos i amb il·lusió, ha sotmès a un cruel càstig l'equip de Rijkaard, el miserable equip ple de suplents que ha tornat a encaixar una altra dolorosa derrota. Ja no compta per a res. Ni tan sols per ser segon a la Lliga, una altra mostra del dramàtic declivi d'un Barça que bat rècords negatius. Ha disputat tres partits consecutius sense marcar un gol, ha sumat només set punts dels últims 27 en joc i avergonyeix tot aquell que l'estima. Dimarts l'espera la final d'Old Trafford, però mentre fa pena. Fa ruboritzar veure'l en una miserable segona volta de la Lliga on s'ha ensorrat amb estrèpit. Com aquesta nit ha passat a Riazor, com abans va passar a Huelva, a Sevilla, al derbi, contra el Getafe... I això que, per qualificar-lo d'alguna manera, el partit ha resultat estrany. A vegades, inexplicable. Anava i venia la pilota sense cap mena de govern. Atacava el Barça, o pretenia, i després s'aixecava el Deportivo. Però no hi havia res de bonic en aquest desordenat i caòtic trànsit de la pilota. Era lent, previsible i fosc, només il·luminat pel desvergonyiment de Bojan, un nen que no hi entén de partits avorrits. Els altres, apagadíssims. Només Touré. Potser ha estat així perquè Rijkaard ha improvisat un Barça B, que ha promogut el debut de Pinto a la porteria, per trampejar la visita a Riazor. Però ni això serveix de coartada. No resulta tolerable. FOTOGALERIA SPORT: Les millors fotos del partit.

Unes 400 dones s'autoinculpen a Tarragona d'avortament en una manifestació a favor del dret de decidir

Avortament lliure 260408 CATr Unes 400 dones s'han autoinculpat avui d'avortament a Tarragona durant una manifestació en defensa del dret de la dona a decidir sobre si vol o no seguir endavant amb el seu embaràs i per reclamar a les administracions un avortament "lliure i gratuït". La manifestació s'ha iniciat cap a les 12.00 hores i ha continuat amb una assemblea i amb diferents activitats lúdiques. Cap a les 13.30, les 400 dones han fet lliurament de les seves autoinculpacions als jutjats de Tarragona i, cap a les 14.00 hores tenien previst fer un dinar a la rambla Lluís Companys, davant de les instal·lacions judicials. Des de la plataforma Campanya per al Dret a Decidir, organitzadora d'aquesta manifestació, la dones han criticat que continuïn les citacions a dones imputades en les causes contra clíniques avortistes. També han criticat els tribunals de Tarragona, que "estan fent anar a declarar les dones que s'han autoinculpat per avortament com a protesta, a diferència d'altres ciutats com Barcelona, on s'ha considerat aquesta autoinculpació com arxivable".

Les dones han exigit durant la manifestació que l'Administració "garanteixi la seguretat, el dret i la confidencialitat" d'aquelles dones que han avortat, i que "s'aturin els interrogatoris i les compareixences".

Avui: Presenten 400 noves autoinculpacions d'avortament als Jutjats de Tarragona

VilaWeb/ElPunt: Lliuren prop de 400 noves autoinculpacions d'avortament al jutjat de guàrdia de Tarragona

Manifestació multitudinària a Alacant

Alacant 260408 CATr Unes 20.000 persones han participat aquesta tarda en la manifestació que ha tingut lloc a Alacant. La marxa ha commemorat la batalla d'Almansa, que el 25 d'abril del 1707 va obrir la porta del País Valencià als exercits felipistes i que tindria, com a principal conseqüència, la derogació dels furs valencians. A més de la commemoració històrica, la manifestació ha demanat que TV3 es pugui tornar a veure a les comarques d'Alacant, que no poden veure aquest canal des del mes de desembre.

Eliseu Climent, secretari general d'Acció Cultural del País Valencià ha destacat que l'èxit de la convocatòria s'ha d'atribuir especialment als alacantins, ja que "només unes 2.000 persones hem vingut de fora". La marxa ha transcorregut sense incidents, tot i que ha començat una mica més tard del previst per permetre la incorporació de l'expedició barcelonina, que venia en el tren Jaume I i ha patit una avaria entre Xàtiva i Ontinyent que els ha tingut aturats tres hores i mitja.

Climent ha insistit també que "la reivindicació de TV3 ha estat una constant" en la marxa, que ha estat convocada per partits polítics, entre els quals el PSPV, el Bloc i Esquerra Unida, sindicats i entitats cíviques d'Alacant. Pel que fa a la situació de TV3, Climent ha assenyalat que continua la "batalla legal entre els equips jurídics d'ACPV i els de la Generalitat Valenciana", tot i que la situació actual es pot definir com un "stand by" que no tornarà a l'activitat fins a la tardor. Pel que fa a l'avaria del tren especial Jaume I, Climent ha declarat que el fet constata un cop més "el menyspreu de les infraestructures a l'eix mediterrani".

VilaWeb/ElPunt: Més de 20.000 manifestants omplen els carrers d'Alacant en commemoració del 25 d'abril

El consell nacional d'ERC aprova una resolució contra el transvasament

esquerra 260408 CATr El consell nacional d'ERC ha aprovat aquest dissabte una resolució contra el transvasament de l'Ebre, acordat pel govern tripartit en el qual participen. El text s'oposa a tota interconnexió de conques i ratifica el compromís amb l'Ebre signat l'any 2003 contra el pla hidrològic nacional (PHN) que projectava el govern de José María Aznar.

La resolució ha sigut presentada per l'executiva regional de la formació a les Terres de l'Ebre i s'ha aprovat gairebé per unanimitat, amb 95 vots a favor i només 2 vots en blanc, malgrat que l'actual secretari general i aspirant a president del partit, Joan Puigcercós, havia defensat la mesura d'urgència aprovada per la Generalitat com a sortida puntual a una situació d'emergència. Puigcercós ha reclamat als seus companys de partit "responsabilitat" i que "alguns" deixin de banda "l'oportunisme".

La reacció dels sectors crítics del partit al resultat del consell nacional d'avui, en què Josep-Lluís Carod-Rovira s'ha acomiadat com a president de la formació, ha estat immediata. El líder d'Esquerra Independentista (EI), Uriel Bertran, ha reclamat que el partit actuï en conseqüència. "Després de la resolució aprovada pel consell nacional contra el transvasament, ERC ha de ser seriosa i coherent i defensar el mateix al govern i al Parlament per evitar el transvasament. No podem deixar les Terres de l'Ebre a l'estacada", ha advertit Bertran.

El candidat a la secretaria general per Esquerra Independentista no ha assistit a la reunió, que celebrava a Amposta, perquè és a Alacant per participar en la manifestació d'Acció Cultural i Òmnium Cultural amb motiu de la diada del País Valencià, que commemora la derrota d'Almansa del 25 d'abril de 1707. Tanmateix, Bertran ha seguit l'evolució del consell nacional a distància i ha assegurat que el seu sector no ha presentat cap resolució pròpia contra el transvasament perquè volien "donar suport a la dels companys de les Terres de l'Ebre".

VilaWeb/ElPunt: El consell nacional d'ERC es posiciona en contra dels transvasaments

Avui: Carod i Puigcercós reclamen unitat a ERC per l’aigua elPeriódico: Carod s'acomiada davant el consell nacional d'ERC i Puigcercós li agraeix els serveis prestats

Avui: Puigcercós demana a ERC 'cohesió' davant la sequera i agraeix a Carod la feina feta al capdavant del partit

LaVanguardia: Puigcercós defiende "las legítimas reivindicaciones de las Tierras del Ebro" ante el Consell Nacional

Arrenca el Jaume I després de més de tres hores avariat

Acció Cultural 260408 CATr El tren Jaume I, que porta més de tres-centes persones a Alacant des de Barcelona per participar en la manifestació commemorativa del 25 d'abril ha estat aturat més de tres hores entre Xàtiva i Ontinyent per una avaria. Segons testimonis presencials, cap a les dues de la tarda el tren s'ha aturat de cop i ha quedat sense llum.

A la zona s'han desplaçat operaris de Renfe per arreglar l'avaria tot i que no s'ha descartat fer arribar un altre tren per l'altra via per portar el passatge fins el seu destí. Finalment, cap a dos quarts de sis el tren ha pogut tornar a fer camí. El viatge està organitzat per la Federació Llull.

Durant les més de tres hores de l'avaria els passatgers s'han esperat dins i fora del tren. La tripulació del tren ha ofert tot l'avituallament disponible al comboi als passatgers. Segons alguns viatgers, la imatge general ha estat de "cansament". "No funciona l'aire condicionat i ha fet molta calor", ha assegurat una passatgera. Les circumstàncies de l'avaria han fet disparar igualment "els rumors de boicot" tot i que finalment s'ha tractat d'una simple problema amb la catenària.

S'espera que el tren arribi a la ciutat d'Alacant a un quart de set. Fonts de la organització han revelat que la manifestació, que ha de començar a les sis de la tarda, s'endarrerirà per permetre l'arribada de l'expedició barcelonina. Si el tren trigués més del previst, no es descarta "canviar la trajectòria de la manifestació i passar per l'estació de tren a recollir" els viatgers del Jaume I.

El transvasament de l'Ebre divideix el consell nacional d'ERC

Un minitransvasament temporal en les prioritats de l'agenda precongressual republicana. Això és el que es viurà avui en el consell nacional d'Esquerra a Amposta (Montsià), convocat per aprovar sense canvis de fons la ponència del congrés republicà del juny, però que acabarà centrant-se a debatre, sense una postura unitària, la posició d'ERC sobre el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona per pal.liar la sequera.

No només els crítics d'Esquerra Independentista (EI) presentaran al consell una resolució de rebuig al transvasament de l'Ebre. La federació d'ERC de les Terres de l'Ebre, que dijous a la nit va reunir 150 militants en una assemblea al Perelló, ha decidit presentar una resolució similar.

Entre dues aigües

La cúpula republicana intentarà contrarestar els dos textos amb una resolució oficial de suport genèric a l'esperit antitransvasista i, alhora, a les mesures d'urgència del Govern tripartit.

L'objectiu de la cúpula és aprovar una resolució ambigua per permetre a ERC seguir nedant entre les dues aigües que marquen el seu suport al Govern i la seva anunciada participació en la marxa antitransvasament que la Plataforma en Defensa de l'Ebre ha convocat el 18 de maig precisament a Amposta.

Els sectors crítics i ERC de l'Ebre poden engegar a rodar aquesta estratègia i obligar el partit a posicionar-se clarament sobre la interconnexió hidrogràfica entre Tarragona i Barcelona. EI, el corrent d'Uriel Bertran, exigeix oposar-se al transvasament. També el líder de RCat, Joan Carretero, que critica que ERC estigui a l'Executiu i alhora es manifesti en contra seu. Ernest Benach, davant el silenci progovernamental de Josep-Lluís Carod-Rovira, va suggerir ahir (com ja va fer Joan Puigcercós) canvis a Medi Ambient per la mala gestió de la crisi.

Focus sobre Aspa

Però avui els focus se centraran en el líder local d'ERC, Gervasi Aspa, que demanarà ratificar el Compromís per l'Ebre que van firmar Carod, José Montilla i Joan Saura, en què s'oposaven textualment a la interconnexió de xarxes que ara impulsa el Govern. Aspa també "insta el consell nacional a donar suport als càrrecs institucionals i les estructures orgàniques del partit a les Terres de l'Ebre".

"No sé si això és assumible per la majoria d'ERC, però per a nosaltres és important no perdre la identitat", va dir ahir Aspa, que "va lamentar" que ERC no comparteixi les seves crítiques a Montilla, a qui va acusar d'imposar el "pensament únic".

Ecologistes de Catalunya contradiu al president del CAT afirmant que la radioactivitat d'Ascó podria arribar a la xarxa d'aigua potable

Després que el president del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT), Daniel Pi, descartés la possibilitat que l'aigua de l'Ebre pugui estar afectada per la radioactivitat conseqüència de la fuita de la central nuclear d'Ascó, el grup Ecologistes de Catalunya ha afirmat que aquesta radioactivitat sí podria arribar a l'aigua potable subministrada pel CAT. Els ecologistes consideren que l'element radioactiu 'pot dissoldre's en l'aigua' i asseguren que les partícules radioactives poden ser 'tan petites' que fins i tot passin per filtres d'alta eficàcia. Tot i trobar 'raonable' el missatge 'tranquil·litzador' de Pi, els ecologistes han manifestat que no es pot 'desinformar l'opinió pública'. Daniel Pi: No hi ha contaminació radioactiva a l'aigua de l'Ebre (Afirmació políticament correcta)

26.04.1986 Txornòbil, mai més !!!

Avui fa vint-i-dos anys que el quart reactor de la central nuclear de Txornòbil (Ucraïna) va esclatar. En efecte, el 26 d'abril de 1986 a la nit va escaure's la catàstrofe atòmica més gran de la història, perquè el reactor va alliberar cent vegades més radioactivitat que no les bombes atòmiques d'Hiroshima i Nagasaki. La primera reacció de les autoritats soviètiques va ser de no dir-ne res (us sona aquesta reacció?), però Suècia va observar aviat el núvol radioactiu. Passats vint-i-dos anys, encara no hi ha acord sobre les conseqüències de la catàstrofe. GreenPeace, per exemple, assegura que ja han mort més de dues-centes mil persones a conseqüència de la catàstrofe, i que en moriran noranta-tres mil més de càncer, segurament. Un informe conjunt de l'ONU, Rússia, Bielorússia i Ucraïna diu que la irradiació afectà sis-cents mil individus, però que sols en moriran uns quatre mil de càncer. De tota manera, també cal tenir en compte la gran extensió de terreny contaminat, les malformacions dels nascuts després de l'esclat del reactor i molts efectes nocius més. Viquipèdia: Accident de Txernòbil

Isabel-Clara Simó: En un camp de sègol

Si vostè és d'aquells que es preocupen per la llei i veu que hi ha presos allunyats de la seva família, com que viu en una democràcia, es pensa que ho pot dir en públic i fins i tot organitzar un cicle de conferències sobre el tema. Doncs creu-t'ho. Si és basc, no. L'acusaran de terrorista, encara que detesti les armes. Potser vostè és capellà i un dia va predicar la pau i la concòrdia entre els humans. No a Euskadi, perquè, encara que sigui pacifista, vostè està incitant els terroristes. Potser és esportista i en un triomf determinat s'embolicà amb la ikurriña i cridà "Gora Euskadi". Mal fet, perquè serà sospitós de terrorisme. Si vostè creu que cal una amnistia, que a l'Estat espanyol hi ha presos per la seva ideologia, doncs l'ha feta bona, perquè serà tractat amb tota la duresa de la llei (d'una llei contradictòria, car la carta magna diu que pot fer totes aquestes coses i més encara). Això està passant avui al País Basc: és l'extermini de les idees, amb l'aval teòric d'uns "guardians de la història" -com deia ahir, en un magnífic article, Oriol Junqueras- que criden amb potents altaveus que la pàtria és un mot que gaudeix de l'antiga llei del monopoli, i pertany només a Espanya: vostè no en té, de pàtria. ¿Cal estranyar-nos de la baixada i la confusió en què viu ara la dreta d'Euskadi? La desfeta de l'esquerra, l'aniquilació legal i judicial del pensament abertzale i, també, la gastada fórmula del tripartit del País Basc estan fent-hi estralls. De vegades em pregunto com pot sobreviure, com a país, el País Basc, i com pot sobreviure com a país Catalunya, amb les contradiccions internes, els actes de covardia, les fugides i els desconcerts que tenen els països vigilats. En un camp de sègol.