lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 de febrer, 2009

El món commemora el segon centenari de Darwin

Darwin 110209 CATr Avui fa dos-cents anys que va néixer Charles Darwin, l'autor de la teoria de l'evolució, i el centenari es commemora a tot el món amb tot d'actes. Entre els actes preparats al nostre país, hi ha una conferència del reconegut paleontòleg Juan-Luis Arsuaga a la Universitat de València, la inauguració d'una exposició sobre Darwin a la Universitat de Barcelona i la dedicatòria d'un carrer de Palma a Darwin. El 2009 també coincideix amb el cent cinquantè aniversari de la publicació de 'L'origen de les espècies', el llibre en què Darwin formulà la teoria de l'evolució, i per això l'any Darwin és celebrat a tot el món per un doble motiu. Qui vulgui conèixer a fons la biografia i el pensament de Charles Darwin, enguany no li'n mancaran pas oportunitats. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) ha programat un seguit d'activitats que duraran tot l'any, i la Universitat de Girona ofereix un cicle de conferències. La Universitat i el govern de les Illes, amb la col·laboració de l'Obra Social de Sa Nostra, han obert la pàgina AnyDarwin.cat, on apleguen totes les activitats que es faran enguany en honor de Darwin a les Illes, incloent-hi exposicions, concursos i conferències. La Universitat de València també ha obert una pàgina especial amb totes les activitats que es faran en honor de Darwin. VilaWeb/ElPunt: Seguint la petja de Darwin a la xarxa Viquipèdia: Charles Robert Darwin

El Congrés aprova una nova moció perquè es garanteixi l'emissió de TV3 al País Valencià

El Congrés espanyol ha aprovat avui una moció presentada per Esquerra Republicana en què demana al govern espanyol que garanteixi l'habilitació i normalització de l'emissió de TV3 al País Valencià i la reciprocitat de Canal 9 a Catalunya. El portaveu republicà, Joan Ridao, creu que 'no és lògic' que es posin barreres a la lliure circulació de la informació ni que 'es pugui veure Al-Jazira al País Valencià i no la televisió de Catalunya'.

Ahir el ple del Senat ja va aprovar per unanimitat una moció presentada per CiU que també demana al govern espanyol que garanteixi la recepció de TV3 al País Valencià i Canal 9 a Catalunya.

Que es pugui garantir la reciprocitat depèn ara de l'instal·lació d'un tercer multiplex al País Valencià que des del 2007 havia de concedir el Ministeri d'Indústria. Així doncs la negociació per l'emissió de TV3 al País Valencià i la reciprocitat de Canal 9 a Catalunya entre les dues Generalitats no s'ha arribat a concretar. Mentrestant la Generalitat valenciana continua optant per la via sancionadora, imposant multes a Acció Cultural i provant de tancar repetidors.

La lluita interna pel control de la PDD es dirimirà als tribunals

La pugna interna entre la junta de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) escollida a la darrera assemblea i la junta anterior, que es disputaven la representació de l’entitat sobiranista que va convocar les dues manifestacions a Barcelona del 18 de febrer del 2006 i l’1 de desembre del 2007, es resoldrà als jutjats a l’abril.

Durant l’audiència prèvia que es va celebrar dimarts, el jutge va admetre a tràmit la demanda dels crítics, encapçalats per Elisenda Romeu, que volen impugnar els estatuts i la direcció votats a l’assemblea del juny. La majoria de membres de l’antiga junta de la PDD no van acceptar els resultats en quedar fora de la direcció i l’associació va quedar en una situació d’impàs.

Davant d’aquest escenari, ambdues parts van iniciar un procés de mediació per mirar d’aconseguir una junta de consens, que es va trencar fa un mes. El sector oficial, abanderat per la portaveu, Mònica Sabata, donen per fet que la justícia els donarà la raó. Tenen un nou element a favor: el departament de Justícia ha inscrit al registre la nova junta i ja són els representants legals de l’entitat.

L'Aragó amenaça Catalunya amb la complicitat del bisbe de Lleida

El president del govern d'Aragó, Marcelino Iglesias, ha anunciat avui la decisió d'emprendre accions penals perquè retornin a l'Aragó els béns de la Franja dipositats al Museu Diocesà de Lleida. "Hem entès que es pretenen bloquejar sentències fermes dels tribunals eclesiàstics que recullen l'obligació de tornar les peces a la diòcesi de Barbastre-Montsó", ha manifestat Iglesias en una declaració institucional, en què ha recordat que aquesta situació "s'ha bloquejat i dilatat permanentment, després de 13 anys, per impedir l'acatament de les sentències".

Per aquest motiu, ha explicat que s'han donat instruccions als Serveis Jurídics de la Comunitat Autònoma perquè iniciïn les accions penals pel delicte d'apropiació indeguda i el de prevaricació.

Abans de concloure la declaració institucional, el president d'Aragó, ha subratllat que se segueix confiant "plenament" en la justícia. Joan Manuel Tresserras 120209 RAC1

El conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras, ha assegurat avui que respondrà per carta la petició que li ha fet arribar el bisbe de Lleida, Joan Piris, sol·licitant permís per disposar de les obres d'art sacres en litigi amb Aragó, i ha insistit a buscar una solució negociada.

"Insistim en el nostre respecte institucional a Aragó i en la nostra bona disposició per trobar una solució dialogada, però la nostra posició sempre partirà de la defensa de la legitimitat de la creació de la col·lecció i de la unitat de gestió del museu", ha dit el conseller de Cultura.

Joan Manuel Tresserras ha insistit que el conflicte "no es podrà resoldre amb una solució en la qual hi hagi gent que es consideri guanyadora i una altra perdedora", i ha conclòs: "Hem de poder guanyar tots". El bisbe de Lleida va demanar ahir permís per disposar de les obres d'art sacre, que estan catalogades per la Generalitat com a Bé del Patrimoni Català, per poder donar compliment a l'ordre del Vaticà de lliurar les obres a la diòcesi aragonesa.

De la seva banda, davant la pregunta de si confia a poder lliurar les obres a Aragó, el bisbe Piris ha declarat als mitjans que en allò que confia "és en Déu".

VilaWeb/ElPunt: L'Aragó diu que emprendrà accions legals contra la diòcesi de Lleida per les obres de la Franja en litigi