lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 d’abril, 2008

Baltasar visita les Terres de l'Ebre per primer cop des de la crisi de la sequera

La PDE ha convocat una manifestació de protesta a la visita. ICV anuncia que no assistirà a la manifestació del 18 de maig

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, és avui a les Terres de l'Ebre per primer cop des de la crisi de la sequera, per reunir-se amb la Comissió de Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre (CSTE) i també amb els regants i la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). Precisament, la PDE ha convocat per avui una concentració a Tortosa per protestar contra el transvasament. De la seva banda, ICV ha dit avui que no participaria a la manifestació del 18 de maig contra la interconnexió de xarxes d'aigua, a diferència d'ERC.

El portaveu d'ICV, Jaume Bosch, ha dit que la formació eco-socialista no pot donar suport a una manifestació contra una mesura temporal, provisional i per casos d'emergència. Bosch també ha subratllat que la dessalinitzadora d'El Prat és la garantia que el transvasament serà temporal.

ERC sí que hi anirà

La comissió permanent d'Esquerra va decidir ahir d'enviar dirigents del partit a la manifestació que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha convocat per al 18 de maig contra el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona. Si bé Esquerra va donar suport al decret-llei del govern espanyol que ordena el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona, s'oposa als transvasaments com a principi, i únicament l'accepta com a mesura excepcional.

Baltasar: "La interconnexió de conques pot ser útil en moments determinats"

El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, diu a TV3 que la setmana vinent es coneixerà la data d'inici de les obres per la interconnexió de les xarxes del Consorci d'Aigües de Tarragona i Aigües Ter-Llobregat que han de portar aigua de l'Ebre a les comarques de Barcelona. No descarta suspendre l'obra si hi haguessin pluges extraordinàries.

veure vídeo

"Tothom està d'acord per on ha de passar l'aigua".

Concentració salina a Tortosa

Tot això és molt brut: Detectada més contaminació procedent de la central d'Ascó

El Consell de Seguretat Nuclear diu als batlles de la zona que exigirà a la direcció de la central un pla de seguretat i ara un camió 220408 CATr La responsable del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez, s'ha reunit avui amb els alcaldes de les viles del voltant de la central nuclear d'Ascó, i ha anunciat que exigirà un pla de seguretat rigorós de la central nuclear. A tot això, també ha informat que ahir es va detectar més material contaminat de partícules radioactives en la càrrega d'un camió de deixalles de la central nuclear. Tot amb tot, Martínez sosté que el nivell de radioactivitat no comporta cap perill per a la població.

El Consell de Seguretat Nuclear també ha confirmat que els responsables de la central van voler amagar la fuita del novembre i que no la van comunicar fins al cap de cinc mesos que es produís. El CSN va destituir-ne el director per haver amagat informació i perquè va detectar més radiació de la comunicada per la central.

Aquests dies es fan inspeccions en un radi d'un quilòmetre i mig al voltant de la central, que podrien fer-se en una àrea més àmplia si es trobessin partícules radioactives provinents de la fuita.

Precisament avui un grup de 44 escolars i 3 professors dels Maristes de Girona passaran un examen mèdic per detectar si els va afectar la radiació durant la visita a la central que van fer els dies en què hi va haver la fuga. El centre escolar ha volgut fer aquest examen mèdic malgrat que el CSN va dir que no era necessari perquè els nivells de radioactivitat de la fuita no eren prou alts com perquè afectessin la salut.

Troben partícules radioactives en un camió que va portar a Reus ferralla procedent d'Ascó El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha explicat avui, després de reunir-se amb els alcaldes dels municipis pròxims a la central d'Ascó, que s'han localitzat partícules radioactives en un camió que portava ferralla de la central cap a Reus.

Segons el CSN, les restes radioactives que s'han trobat a la sorra del camió no suposen cap risc per a la població de la zona.

A més, han afegit que s'eleva a 1500 el nombre de persones, entre treballadors i personal, que s'hauran d'examinar després de la fuga de la central nuclear. Fins ara ja han estat controlats més de 850 i no s'ha detectat cap indici de contaminació.

Els tretze alcaldes dels municipis del voltant de la central d'Ascó s'han reunit aquest dimarts a Madrid amb la presidenta del CSN, Carmen Martínez Ten, per informar-los sobre la situació de la planta. La reunió s'ha convocat després que es declarés fa unes setmanes el nivell 2 de la fuita de partícules radioactives registrada el novembre del 2007, que la central no va comunicar fins a l'abril.

En col·laboració amb l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC), Ten, juntament amb els directors tècnics de seguretat nuclear i protecció radiològica, Isabel Mellado i Juan Carlos Lentijo, han informat els alcaldes sobre la situació de la planta i les mesures que s'estan portant a terme. Aquesta ha estat la segona reunió que es fa després de la trobada que ja van mantenir el 9 d'abril a Tarragona.

El titular d'Ascó I va comunicar el 16 d'abril al CSN la detecció de noves partícules dins de l'emplaçament en les mateixes àrees on es van detectar les anteriors, el contingut radioactiu de les quals serà analitzat pel CSN. La nova detecció es va dur a terme a través de la campanya de vigilància radiològica a l'exterior de les instal·lacions per part de l'organisme, que es realitza de manera detallada i complementària a l'efectuada el passat 5 d'abril.

El CSN i Protecció Civil asseguren que, tot i aquesta nova troballa, segueix sense haver-hi perill per a la població.

La setmana passada també va ser destituït el director de la central, Rafael Gasca, així com el cap de servei de protecció radiològica de la planta, Francesc González Tardío, per tardar més de cinc mesos a comunicar la fuita radioactiva que s'havia produït mentre s'estava omplint el tanc de 1.000 megawatts de la planta propietat d'Endesa, i que a més era més greu del que s'havia anunciat.