lo carrer del riu

lo carrer del riu

11 de desembre, 2007

Els robatoris de cable telefònic s'intensifiquen a les zones rurals

L'increment del preu del coure en els darrers anys ha provocat l'aparició de xarxes organitzades dedicades al robatori de cables d'aquest metall, sobretot de la línia telefònica. La sostracció de milers de metres de la xarxa i el conseqüent tall en el servei telefònic (durant hores o dies) ha afectat recentment alguns municipis rurals de les Terres del'Ebre, com ara Rasquera, Arnes, Prat de Comte i Aldover.

Només durant aquest 2007, el municipi de Rasquera ha patit cinc sostraccions de centenars de metres de cable de coure de la línia telefònica. Segons explica l'alcalde, Bernat Pellisa, en totes les ocasions s'ha repetit la mateixa operació. «Els robatoris s'han produït durant la nit en una zona situada entre Ginestar i el nostre poble, a uns cent metres de l'eix de l'Ebre i, per tant, molt ben comunicada perquè els els lladres puguin fugir ràpidament».

L'Ajuntament ha mostrat el seu malestar tant pels robatoris en si, com per la lentitud de Telefònica a l'hora de restablir el servei de telefonia fixa i internet. La darrera ocasió en què la línia va quedar tallada va ser fa dues setmanes, i l'afectació es va allargar durant unes 15 hores. Però en un dels episodis, els 850 habitants de Rasquera van tardar fins a 70 hores a recuperar el servei.

L'Ajuntament ha demanat ajuda a la Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre, que ha exercit de mediadora amb Telefònica. «Però com que som pocs habitants, les grans companyies no ens fan gaire cas», lamenta Pellisa.

Unió de Pagesos celebra a Móra d'Ebre una jornada informativa sobre noves varietats de préssec i nectarina

Unió de Pagesos ha celebrat aquest dilluns al vespre una jornada informativa adreçada als pagesos de la fruita dolça de la comarca, en què s'ha explicat quines són les noves varietats i porta empelts de préssec i nectarina i s'han resolt els dubtes que s'han plantejat sobre les ja existents. També s'ha donat a conèixer als assistents la nova marca 'Catalunyam', creada recentment per l'Associació Catalana de Productors Agraris i Comerciants de la Terra, i que té per objectiu la comercialització de productes agraris catalans de qualitat. La jornada ha comptat amb una trentena d'assistents.

L'IEC estrena un portal a Internet que permet l'accés lliure als seus 3.300 títols editats des del 1907

L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) estrena avui a Internet el Portal de Publicacions, que permet l'accés lliure a totes les obres editades per la institució catalana des de la seva fundació, l'any 1907, i que ascendeixen a un total de 3.294 títols (1.719 monografies i 1.575 nombres de publicacions periòdiques).

El portal, inclòs dins de la pàgina web oficial de l'IEC, posa a la disposició de l'usuari la fitxa catalogràfica i les opcions de compra de cadascuna de les obres. Permet, també, consultar en línia 24.564 articles, entre els quals hi ha revistes, documents de congressos i miscel·lànies.

Les prop de 3.300 obres estan organitzades en sis categories -catàleg, col·leccions bibliográficas, revistes científiques, monografías, botiga i novetats editorials- de fàcil accés mitjançant la possibilitat de recerca avançada. Entre les novetats d'aquest any, destaca la segona edició del Diccionari de la llengua catalana de l'IEC, un dels llibres més venuts durant la passada festa de Sant Jordi.

La creació del portal forma part dels actes de celebració del centenari de la institució, que en la seva pàgina de presentació recorda que la producció editorial de l'IEC "ha passat per èpoques diferents", però que "mai ha quedada anul·lada, ni en el període més difícil de l'opresión franquista".

ERC presenta la precampanya amb el missatge 'Per això vull la independència'

"He tornat a arribar tard a la feina per culpa de la Renfe. Per això vull la independència". Bàrbara, administrativa, 24 anys. "Tenim uns impostos de primera, un aeroport de segona i molts serveis de tercera. Per això vull la independència". Jordi, economista, 43 anys. "Espanya és la terra dels meus pares i dels meus avis. Però jo vull la independència". Joan, advocat, 40 anys.

Aquests són alguns dels missatges que centraran la precampanya d'ERC a les eleccions al Congrés dels Diputats. "Una independència per a tots", així va definir el cap de llista per Barcelona d'ERC a les eleccions espanyoles, Joan Ridao, la precampanya d'ERC a aquests comicis.

L'exalcalde de Roquetes, ferit greument en ser apunyalat vint cops pel seu nebot

L'agressor va atacar Mariano Gil al jardí de casa seva i va ser detingut poc després per la policia.

L'exalcalde de Roquetes, Mariano Gil, es troba estable i es recupera favorablement de les ferides que va patir dissabte al vespre, quan va ser apunyalat al jardí del seu domicili. El presumpte agressor, un home de 37 anys i veí de Ginestar, és el nebot de Gil, que després de ser detingut per la policia va passar ahir a disposició judicial. En aquest sentit, fonts properes a l'exalcalde van confirmar que l'home té algun trastorn mental. Gil va haver de passar les primeres hores a la unitat de cures intensives de l'hospital de Tortosa, ja que una de les ganivetades li havia afectat la pleura d'un pulmó, però diumenge a la tarda ja va ser traslladat a planta.

Gil ja es troba fora de perill i «molt animat», tot i la gravetat d'alguna de les ferides que dissabte al vespre li va provocar el seu nebot. De fet, fonts properes a l'exalcalde de Roquetes van explicar que Gil havia parlat amb el seu nebot per telèfon una estona abans, i que va haver de calmar-lo perquè estava alterat per algun problema personal. Una mica més tard, Gil va veure que el seu nebot, veí de Ginestar, s'havia desplaçat fins a Roquetes i era al jardí del seu domicili particular, al raval de Cristo. Tot i que l'home havia saltat una tanca per entrar-hi, l'exalcalde va sortir al jardí a rebre'l i li va preguntar els motius de la seua visita. El nebot, que hauria arribat a Roquetes acompanyat pel seu pare, germà gran de Gil, va començar a clavar-li un ganivet de petites dimensions. L'exalcalde no va tenir temps de reaccionar, però va intentar defensar-se i per això tenia una vintena de ferides a les mans i a la panxa. Per sort, en sentir el soroll, el fill de Gil va sortir de la casa i va aconseguir reduir el seu cosí, que finalment va caure a la piscina de la casa.

La policia local de Roquetes va detenir l'agressor, que en un primer moment també va ser traslladat a l'hospital de Tortosa, ja que presentava símptomes d'hipotèrmia. La notícia de l'agressió a Gil va commocionar ahir les Terres de l'Ebre, ja que Gil va ser alcalde de Roquetes durant 24 anys, fins que les últimes eleccions va decidir no encapçalar la llista del PSC. L'actual portaveu del PSC, Miquel Castelló, va visitar-lo diumenge a la tarda. També van visitar-lo a l'hospital, ahir al matí, l'actual alcalde, Francesc Gas (ERC), i el delegat de la Generalitat a l'Ebre, Lluís Salvadó.

AveMariaPuríííííííííssima !!!

Bono assegura que les nacions són un "invent" i que l'Estatut no el vol ningú. L'exministre socialista de Defensa i Mas discrepen durant un col·loqui a Madrid. L'exministre socialista de Defensa José Bono ha afirmat que les nacions "són un invent", en el col·loqui posterior a una conferència pronunciada a Madrid pel líder de CiU, Artur Mas. Bono ha afegit que l'Estatut ja no el volen ni tan sols els seus promotors.

En un esmorzar organitzat pel Foro Nueva Economía, Mas ha advertit de les greus conseqüències a Catalunya i a Espanya que es produirien si el Tribunal Constitucional retalla l'Estatut.

Convidat per l'organització a prendre la paraula en el col·loqui, malgrat que inicialment era reticent a fer-ho, Bono ha expressat el seu desacord amb Mas i ha assegurat que l'Estatut que es va aprovar a Catalunya "ja no el volen ni els seus pares" i, a més, segons l'exministre, va tenir un "bateig molt poc lluït, al qual no va assistir ni el veïnat".