lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de febrer, 2010

Esquerra defensarà demà al Congrés que s'aturi el procés del cementiri nuclear

ICV, també! Eduard Rodríguez Farré 220210 CATr

El portaveu d'Esquerra al Congrés, Joan Ridao, defensarà demà que s'aturi el procés del cementiri nuclear i exigirà al govern de l'Estat que obri un nou «procés transparent i participatiu». El republicà denuncia que el ministeri «ha canviat les regles del joc a mitja partida», ja que el reial decret del 2006 comptava amb la participació decisiva de les comunitats autònomes, «però ara, d'això, no se'n sap res». Així, ERC presentarà una proposició no de llei on es reclamarà que es compleixi amb el que disposa el sisè pla estatal de gestió de residus radioactius, que avalua els efectes en el medi ambient, així com també s'exigirà que, per impulsar el cementiri nuclear, primer s'hagi elaborat un programa que determini la vida operativa de cada central nuclear.

La proposició no de llei també apel·la al consens territorial, social i institucional, i denuncia l'incompliment que l'actual procés suposa del reial decret del 2006.

Protestes contra l'MTC Dissabte, d'altra banda, es van dur a terme diverses protestes contra les candidatures al Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) que han presentat Yebra (Guadalajara), Càceres i Sòria. A Yebra, unes 200 persones van participar en una marxa entre aquest municipi i Guadalajara, per mostrar el seu rebuig a la candidatura del municipi a acollir el cementiri nuclear. A Càceres, unes 300 persones es van concentrar a Torre de Santa Maria per protestar contra la candidatura del municipi veí, Albalà. La concentració va ser convocada per una vintena d'ajuntaments de la zona. La plataforma contra la candidatura de Torrubia de Sòria a l'MTC també va reunir en una manifestació més de 200 persones per instar les administracions a declarar Sòria zona no nuclear.

El País: Protesta en Yebra contra el almacén nuclear

El Punt: Ascó i vuit municipis més encaren la recta final per acollir el cementiri nuclear

El tripartit veu un pas enrere i una mostra de poca sensibilitat que la CE prescindeixi de l'únic intèrpret català

Els partits que donen suport al Govern han lamentat aquest dilluns que la UE hagi prescindit de l'únic traductor de català i el substitueixi per un altre de castellà en considerar-ho un 'pas enrere' i un 'error'. A ERC no li ha sorprès la decisió de la UE, perquè, segons el portaveu de la formació republicana, ja sabien que a Europa 'si no ets Estat gairebé no comptes'. Malgrat tot, ERC i ICV-EUiA han considerat que la decisió de la UE mostra la 'poca sensibilitat' de les institucions europees amb el català i s'han compromès a activar els mecanismes necessaris per fer rectificar aquesta decisió. ERC ha anat més enllà i ha denunciat la 'poca sensibilitat' de la UE amb tot allò que no és Estat.

Avui: Europa prescindeix del seu únic traductor de català

Avui: La Comissió Europea es compromet a mantenir les traduccions amb 12 intèrprets de castellà que també saben català

El món de la cultura contra el mapa eòlic del Govern

Escriptors, actors, artistes, cantants, músics, historiadors i fotògrafs han unit la seva veu per rebutjar el mapa eòlic que ha proposat el Govern i que situa una zona de desenvolupament prioritari a l'Alt Empordà. 101 representants del món de la cultura afirmen que, acostumats a agitar des dels escenaris, és el moment de baixar per reclamar que 'parin de desballestar l'Empordà'. 'Ens neguiteja aquest desballestament i, entre tots, hem de buscar solucions eficaces i exigir que escoltin el territori', ha afirmat el cantautor Josep Tero. Ell és només un del centenar d'artistes que s'han adherit a la demanda, coordinada per Iaeden, i que han presentat aquest dilluns a Figueres.

Avui: El món de la cultura contra el mapa eòlic del Govern

La PDD titlla de 'barbaritat jurídica' l'encausament de dotze penedesencs

Demà passat hauran de declarar al jutjat d'instrucció número 2 de Vilafranca del Penedès dotze persones acusades de delicte electoral per recollir signatures a favor del dret de decidir. Amb la imminència del judici, s'han accentuat els actes de suport als encausats. L'últim, avui mateix, en què el president de la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD), Josep Cruanyes, ha tornat a criticar les imputacions en una conferència de premsa a la qual han assistit alguns dels encausats, que han qualificat de 'barbaritat' les accions judicials.

Cal recordar que durant la jornada electoral del 9 d'abril de 2008, a moltes viles del país es van muntar taules per recollir signatures per tal que el Parlament tingui competències per a convocar referèndums vinculants. Les juntes electorals de Barcelona i Tarragona van prohibir-ho, però això no va fer enrere els organitzadors. En el cas de Vilafranca del Penedès, els mossos van desmuntar taules i van identificar-ne els responsables, que uns dies més tard, rebien la citació judicial.

Avui: Recollida de signatures, delicte electoral

Tornen a escridassar el Borbó a la final de la Copa de bàsquet

La contundent victòria del FC Barcelona de bàsquet a la Copa contra el Real Madrid (80-61) ha tornat a regalar-nos una nova xiulada contra els reis espanyols, que han arribat al pavelló de Bilbao instants abans de la celebració del partit. Tal com va passar la primavera passada arran de la final de Copa de futbol entre el Barça i l'Athletic de Bilbao, els espectadors catalans i bascos han dedicat una escridassada monumental al cap d'Estat i la seva senyora. En aquesta ocasió no hi ha hagut censura informativa, i els diversos mitjans audiovisuals que retransmetien el partit s'han fet ressò dels crits damunt l'himne espanyol, al mateix temps que recollien imatges dels espectadors catalans desplegant senyeres i estelades.

El conseller Ausàs inaugura el centre cívic de Rasquera

El conseller de Governació, Jordi Ausàs, va inaugurar ahir al vespre el centre cívic de Rasquera, destinat a acollir qualsevol acte que es faci al poble. Dels 954.940 euros de pressupost que tenia l'equipament, el govern n'ha subvencionat 803.414 a través dels departaments de Governació i Cultura. La instal·lació disposa de sala d'actes, sales de reunions, despatxos i una sala de control de projeccions. L'acte inaugural es va tancar amb l'actuació de l'Orquestra de Cambra de l'Empordà.

Salvador Espriu: Assaig de càntic en el temple

Avui fa vint-i-cinc anys de la mort de Salvador Espriu. D'acord amb la consideració de «poeta nacional de Catalunya» que se li havia oficiosament atorgat, el seu cos va ser exposat al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat. Molta gent va passar per la capella ardent, i els funerals i enterrament posteriors a Arenys de Mar, la seva Sinera literària, van ser molt concorreguts.

Vint-i-cinc anys després, i de fet des de molt poc després de la seva mort, el silenci i l'oblit han cobert la memòria d'Espriu i la seva obra. Esporàdiques edicions dels seus llibres i muntatges escadussers d'algunes de les seves obres teatrals no han estat prou per recuperar una obra que en vida del seu autor semblava que hagués de ser vigent sempre. Les circumstàncies històriques, polítiques i culturals hi han tingut a veure. El «poeta nacional» es va significar com a escriptor «cívic» durant el franquisme, quan l'acció en contra del règim necessitava l'èpica que la poesia, i concretament la d'Espriu, donava. Aquesta «apropiació» política ha fet mal a una obra que en conjunt va molt més enllà i que com que parla dels temes eterns de la poesia –la mort, l'amor, el patriotisme...– i està excel·lentment escrita, segurament algun dia serà redescoberta pels lectors. Seria bo que aquest aniversari ho afavorís.

ASSAIG DE CÀNTIC EN EL TEMPLE

(dedicat a la Ribera d'Ebre, pels mals moments que torna a passar)
Oh, que cansat estic de la meva
covarda, vella, tan salvatge terra,
i com m'agradaria d'allunyar-me'n,
nord enllà,
on diuen que la gent és neta
i noble, culta, rica, lliure,
desvetllada i feliç!
Aleshores, a la congregació, els germans dirien
desaprovant: "Com l'ocell que deixa el niu,
així l'home que se'n va del seu indret",
mentre jo, ja ben lluny, em riuria
de la llei i de l'antiga saviesa
d'aquest meu àrid poble.
Però no he de seguir mai el meu somni
i em quedaré aquí fins a la mort.
Car sóc també molt covard i salvatge
i estimo a més amb un
desesperat dolor
aquesta meva pobra,
bruta, trista, dissortada pàtria. (Salvador Espriu)