lo carrer del riu

lo carrer del riu

17 de novembre, 2008

Les centrals d'Ascó contaminen l'entorn des de 1990, segons la Coordinadora Anticementiri Nuclear

Afirma que una de les partícules de l'exterior no prové de la fuita radioactiva La localització d'una partícula radioactiva «a sota d'una edificació auxiliar de la via del ferrocarril» ha portat la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) a «afirmar amb tota certesa» que les centrals nuclears d'Ascó «emeten radioactivitat a l'exterior, com a mínim, des de l'any 1990». El fet que per recollir la partícula referida s'hagi hagut de desmuntar parcialment la construcció, aixecada el 1990, és l'argument amb què la CANC basa la seva afirmació. La coordinadora també recorda la resposta que la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear, Carmen Martínez Ten, va donar al portaveu d'ICV al Congrés, Joan Herrera, en la compareixença per donar comptes de la fuita d'Ascó I. «Pot el CSN assegurar que tota la contaminació que es va vessar al medi ambient procedia, exclusivament, de la maniobra realitzada el dia 26 de novembre o es van poder produir altres vessaments i que això passés desapercebut amb anterioritat?», va preguntar el diputat ecosocialista. La resposta va ser: «De les mesures de caracterització radiològica realitzades pot deduir-se que la major part de les partícules recollides es corresponen amb la maniobra realitzada el 26 de novembre.»

La CANC acusa el CSN i les propietàries de les centrals d'Ascó, Endesa i Iberdrola, d'amagar la informació. També demana al CSN que faci pública «la quantitat total de radioactivitat alliberada per les tres centrals nuclears catalanes, que encara hi ha en funcionament, que precisi la que va alliberar Ascó I durant la fuita de l'any passat i la que es va localitzar i recollir arran d'aquesta fuita, a més de la «d'altres emissions radioactives anteriors i posteriors a aquesta data».

A més, la CANC vol «que es paralitzin els tres reactors nuclears instal·lats a Catalunya fins que tota aquesta informació reclamada en els punts anteriors no es faci pública, se'n determinin els orígens i les responsabilitats, fins i tot penals, si s'escau, i es pugui garantir al 100% que aquestes centrals no tornaran a emetre radioactivitat a l'exterior».

ERC afirma que "ha perdut el compte dels incompliments" de Zapatero amb Catalunya

El secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha afirmat aquest dilluns que la seva formació "ha perdut el compte dels incompliments" del president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, amb Catalunya. Ridao feia aquestes manifestacions en relació a l'incompliment del pacte que el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, va acordar amb la vicepresidenta del Govern, María Teresa Fernández de la Vega, per tancar una proposta de finançament en un període de tres mesos després del 9 d'agost, i que ha caducat avui sense resultat.

"Zapatero és com aquell alumne que diu que s'esforçarà si se li dóna una altra oportunitat, però que és un mal alumne que no comença a estudiar fins que no suspèn el curs i ha de repetir", ha assenyalat en roda de premsa, en al·lusió als partits que van donar suport al president de l'executiu central a les passades eleccions generals.

Ridao també ha afirmat que abordarà aquesta qüestió a la reunió que aquest dimecres mantindrà amb el ministre d'Economia, Pedro Solbes, i ha exigit al Govern espanyol que compleixi "amb la seva paraula i compromís" presentant una proposta de finançament justa i equitativa que cobreixi els recursos i interessos que Catalunya necessita.

ICV i EUiA vetaran els pressupostos al Senat

És la resposta a l'incompliment del termini de tres mesos que va pactar amb De la Vega sobre el nou finançament. Miralles titlla el govern espanyol de mentider lo Compromís 171108 RAC1 EUiA també vetarà els pressupostos generals de l'estat, segons ha explicat aquest dilluns el coordinador general, Jordi Miralles. EUiA vetarà els pressupostos 'pels continguts', però no només els que tenen a veure amb el finançament de Catalunya, segons ha puntualitzat Miralles, sinó també per l'actuació del govern espanyol, a qui ha qualificat de 'mentider'. EUiA se suma d'aquesta manera al veto d'ICV anunciat avui per Joan Saura.

'A un govern amic l'hem votat, a un govern mentider el vetem', ha dit Miralles. EUiA ja ha comunicat aquesta decisió a Iniciativa per Catalunya-Verds i als altres components del grup de l'Entesa. Per la seva banda, el president d'ICV, Joan Saura, ja ha explicat que presentaria al senat una esmena de veto als pressupostos de l'estat per l'incompliment del pacte a què va arribar a l'agost amb la vice-presidenta espanyola, Maria Teresa Fernández de la Vega, d'aconseguir una nova proposta de finançament abans de tres mesos. Ha dit que es tractava d'un segon incompliment greu que demostrava la manca de voluntat del govern espanyol. CiU ja va anunciar la setmana passada que també ho faria.

Obama reitera la intenció de tancar Guantánamo i retirar les tropes de l'Iraq

El president electe dels EUA, Barack Obama, ha confirmat la seva intenció de tancar Guantànamo i de retirar les tropes de l'Iraq en la primera entrevista televisiva que ha concedit després de guanyar les eleccions del 4 de novembre.

"He dit de forma reiterada que planejo tancar Guantánamo i ho faré", ha assegurat Obama durant l'entrevista al programa 60 minutes de la cadena CBS, enregistrada divendres a Chicago i emesa aquest diumenge a la nit.

"He dit reiteradament que els EUA no torturen i m'asseguraré que efectivament no torturem", ha insistit. Aquest objectiu forma part, segons ha dit, de l'esforç que vol posar en marxa per restaurar l'autoritat moral dels Estats Units al món.

També ha assegurat que quan arribi a la Casa Blanca, després de prendre possessió del càrrec el 20 de gener, es reunirà amb els seus assessors de seguretat nacional i els responsables militars per començar a "executar un pla per retirar les tropes" de l'Iraq.

Bé, ja ho anirem veient !!!

L'increment del consum de fàrmacs contamina els rius

Una població envellida, cada vegada més consumidora de fàrmacs i propensa a l'automedicació, i el mal reciclatge que es fa dels fàrmacs –n'hi ha que els llencen per l'inodor– incrementarà en un futur la contaminació química ja present als rius, segons un estudi del CSIC sobre l'Ebre. Gran part dels compostos actius dels medicaments que prenen els humans són metabolitzats i expulsats per l'orina i els excrements, i acaben a les aigües residuals que, una vegada depurades, passen als rius, encara que en molts casos, alerta el mateix estudi, el procés de depuració és ineficaç, cosa que manté la contaminació química dels rius.

VilaWeb/ElPunt: Els rius estaran més contaminats per l'increment del consum de fàrmacs

Un miler de persones van d'Alcanar a Vinaròs a «enterrar» el projecte Castor

Prop d'un miler de manifestants van sortir ahir al matí en caravana de vehicles des d'Alcanar per arribar al terme de Vinaròs, on es preveu la construcció d'una planta terrestre de tractament de gas. Un cop allí, els manifestants van mostrar, amb una marxa fúnebre i un enterrament simbòlic, el rebuig al projecte, que també preveu la construcció d'un dipòsit submarí de gas davant les costes d'Alcanar i Vinaròs. La Plataforma Ciutadana en Defensa de les Terres de la Sénia va valorar de manera molt positiva la participació ciutadana en aquesta manifestació, i aspira que els responsables del projecte l'acaben «enterrant». VilaWeb/ElPunt: La Sénia es posa el vel i enterra simbòlicament el projecte Castor

El Pinell de Brai tindrà una planta de reciclatge de residus de la construcció

El Pinell de Brai és el principal candidat de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) per instal·lar el primer abocador de residus de la construcció a la Terra Alta. Es tracta d'un projecte de l'empresa mixta Gestora de Runes de la Construcció, que preveu resoldre el dèficit d'aquest tipus d'instal·lacions a la comarca –tot i que Gandesa projecta un abocador privat– i, al mateix temps, restaurar mediambientalment les mines d'argila del Pinell de Brai. El delegat de Medi Ambient, Víctor Gimeno, va detallar que la Generalitat ja està tramitant l'autorització del dipòsit de runes, així com d'una planta de recuperació i reciclatge de materials de la construcció. Paral·lelament, l'Ajuntament pinellà també hauria fet gestions per instal·lar-hi un ecoparc de caràcter privat.

VilaWeb/ElPunt: Possible destinació del rebuig dels ecoparcs

Si és que no mos porten res de bo !!!