lo carrer del riu

lo carrer del riu

05 d’abril, 2010

Esquerra proposa facilitar la nacionalitat i el dret de vot als nouvinguts

Esquerra ha avançat que l'apartat d'immigració del seu programa electoral de cara a les eleccions al Parlament impulsarà el concepte de ciutadania per davant del de nacionalitat i promourà l'accés a la nacionalitat espanyola 'després de cinc anys de residència ininterrompuda, independentment de l'origen dels immigrants'. En un comunicat, el secretari d'Immigració i Moviments Socials d'ERC, David Minoves, ha detallat que entre d'altres mesures que s'estan treballant de cara al programa electoral també s'inclou que la nova ciutadania pugui participar en les consultes derivades de la Llei de Consultes per la via de referèndum i en l'accés a l'educació superior dels immigrants

Montilla i tres caps de llista de CiU podran votar sobre la independència el 25-A

Déu dóna pa al que no té dents!!! Amb els candidats dels cinc grans partits sobre la taula i quan només falten set mesos per a les eleccions, el 25 d'abril, data de la tercera onada de consultes sobre la independència, s'entreveu com una bona ocasió perquè els candidats se les hagin pel dret a decidir. Però més enllà de les declaracions, a diferència de les altres dues tandes, els polítics podran demostrar si són favorables al dret a l'autodeterminació, encara que no vulguin la independència de Catalunya, acudint als col·legis electorals. El president de la Generalitat i primer secretari del PSC, José Montilla, podrà fer-ho a Sant Just Desvern, on resideix, i els tres caps de llista territorials de CiU també hi estan cridats, a la Seu d'Urgell, Figueres i Vila-seca. Més que mai, seran unes consultes preelectorals.

Castelldefels Decideix fa marxa enrere i no organitzarà la consulta per falta de suports

Castelldefels no celebrarà finalment una consulta independentista el proper 25 d'abril. Així ho ha decidit la plataforma Castelldefels Decideix, que ha fet marxa enrere davant la falta de suports necessaris per tirar endavant el procés, segons han explicat en una comunicació al Facebook. En aquest escrit, la plataforma, que ha decidit dissoldre's, lamenta no haver rebut suport ni institucional ni del teixit associatiu de la població. Aquesta era una de les localitats del Baix Llobregat on estava prevista una consulta en la tercera onada, la que es preveu amb un número més elevat de municipis, al voltant de 190.

El gran cabal de l'Ebre impedeix fer efectiva la campanya de navegació

Les pluges de fa unes setmanes i l'inici del desgel han provocat que aquests dies el tram final del riu Ebre tingui un cabal força gran. Per aquest motiu, i també pels corrents d'aigua que això genera, no s'ha fet efectiva aquests dies de Setmana Santa la campanya de navegació, que oficialment va començar l'1 d'abril. No obstant això, hi ha hagut força moviment a l'entorn natural de l'Ebre, ja que s'hi han dut a terme altres activitats com el piragüisme o rutes amb bicicleta per la via verda. Hem tornat a guardar el iot al corral de casa.

Només el 32,16% dels llibres publicats a Catalunya, País Valencià i Balears són en català

Només el 32,16% dels 26.052 llibres que es van publicar l'any passat a Catalunya, País Valencià i Balears es van editar en català, xifra inferior a les registrades en altres zones amb llengües cooficials com Galícia, on els llibres en gallec representen el 57,32% del total, o el País Basc, que són el 45,7%. La raó és que aquestes són regions que tenen menys cultura editorial que Catalunya.

Així, s'ha de tenir en compte que, en total, a l'Estat espanyol se n'han publicat 74.521, l'11,2% han sortit en català, el 77,4% en castellà, el 2,5% en gallec, l’1,4% en euskera i el 7,55% en altres llengües.

Per comunitats autònomes, a Madrid es van publicar 23.972 dels 74.521 títols totals, seguida de Catalunya (20.871), Andalusia (8.590), País Valencià (3.960), Galícia (3.180), el País Basc (2.545) i així fins a arribar a Ceuta, que tanca la llista amb 22 títols.

Dia de la Mona

Moltes famílies mengen avui, si no ho van fer ja ahir, la mona de Pasqua, una coca rodona guarnida d'ous durs que simbolitza el final de la Quaresma i l'abstinència. Segons la tradició, al Principat i al País Valencià, els padrins la regalen als fillols per Pasqua Florida, el primer dilluns després de la primera lluna plena de primavera. També és costum de passar aquest dia en família al camp i menjar la mona, a més de carn a la brasa.