lo carrer del riu

lo carrer del riu

09 de juny, 2009

TUPINADA?

El ministeri de l'Interior ha atorgat 113 vots a la candidatura POSI en una localitat basca i cap a Iniciativa Internacionalista (II-SP). Aquesta ha estat una de les dades que han aixecat l'alarma i fan pensar en una possible "tupinada" en les eleccions de diumenge per escollir els representants del Parlament Europeu a Brussel·les.

Així ho publica aquest dimarts el diari Gara. Afirma que han pogut constatar que hi ha almenys 1.800 vots que els interventors d'II-SP van comptar com a seus però en l'escrutini oficial fet pel ministeri d'Interior espanyol han anat a parar a altres candidatures. Aquest gruix de vots altera l'escrutini final situant la llista encapçalada per Alfonso Sastre en tercera posició en el conjunt d'Àlaba, Guipúscoa i Biscaia i a Navarra. L'"error" sembla ser que s'ha produït a l'hora d'informatitzar els vots per part del ministeri d'Interior.

El diari basc destaca que la primera irregularitat és el número assignat a la candidatura d'II-SP, ja que mentre a la papareta i en les llistes de candidatures se li dóna el número 31, en els impresos de les actes d'escrutini aquest número correspon a Democracia Nacional i la llista d'Alfonso Sastre passa al número 30. Aquesta anomalia, segons Gara, provoca que molts vots abertzales hagin anat a parar a Democracia Nacional, que ha triplicat els seus vots a Euskadi.

Tot i així, el canvi d'ordre entre candidatures no aclareix la pèrdua de vots d'II-SP en diversos municipis bascos, on llistes desconegudes com Unión Nacionalista Asturiana, Moviment Social Republicà, POSI, UCE i SAIN han arribat a ser primera força.

Un altre cas s'ha constatat a Zumarraga, on els 219 vots compatbilitzats pels interventors d'II-SP han anat a parar a la llista del Moviment Social Republicà, candidatura que s'estrena a Guipúscoa amb un total de 267 vots.

També han arribat queixes d'altres punts de l'Estat. Galícia, Castelló i Màlaga asseguren que les dades de les actes i les del ministeri no concorden.

Les dades que ha difós el ministeri espanyol són provisionals. No es faran definitives fins que la junta electoral central estudiï i resolgui les impugnacions, a més de sumar els vots dels residents a l'estranger.

Iniciativa internacionalista tem que s'hagi produït una "tupinada" i ha assegurat que denunciaran totes les irregularitats que detectin.

VilaWeb: La sospita de tupinada contra Iniciativa Internacionalista destapa un cúmul de despropòsits en el recompte dels vots de les europees

directe.cat: Iniciativa Internacionalista denuncia una tupinada de proporcions historiques

Gara.net: II-SP pide colaboración para sacar a la luz las irregularidades en el escrutinio

e!tb.com: II denuncia irregularidades y podría impugnar todo el proceso electoral

VilaWeb: El recompte oficial de les europees es fa mentre augmenten les queixes per irregularitats

Joan Solà guanya el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes

El filòleg adverteix que "som un poble subordinat, i la llengua, que és una de les nostres propietats inseparables, pateix del mateix problema" Joan Solà a l'Oracle 120609 CATr

El filòleg i lingüista Joan Solà ha guanyat avui el 41è Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, un guardó que concedeix l'associació Òmnium Cultural en reconeixement a la trajectòria literària. Joan Solà (Bell-lloc d'Urgell, 1940) es va doctorar en Filologia Catalana a la Universitat de Barcelona i posteriorment va ampliar els estudis en Lingüística General a les universitats de Reading i Exeter (Regne Unit).

Solà ha publicat una quarantena de llibres sobre sintaxi, història de la llengua, lèxic, puntuació, tipografia, bibliografia i altres matèries de lingüística i sociolingüística. VilaWeb: Joan Solà, premi d'Honor de les Lletres Catalanes

Els crítics d'ERC esmenen Ridao

Els crítics d'ERC, Esquerra Independentista, no veuen la nova tendència "a l'alça" del partit insinuada pel secretari general, Joan Ridao, arran dels resultats de diumenge en les eleccions europees.

El moviment liderat per Uriel Bertran ha esmenat Ridao. "Per extreure aquesta conclusió s'ha basat en el fet que en les últimes eleccions, les espanyoles de l'any passat, vam rebre només un 7,8% dels vots i ara n'hem recollit un 9,2%. Doncs aquí s'acaba el que pot presentar, perquè el que no diu és que en aquelles eleccions vam tenir 300.000 vots i ara n'hem tingut 180.000", adverteix Bertran.

Per EI les conclusions són clares. "Hem perdut 70.000 vots respecte a les europees del 2004, és un resultat que ens fa tornar deu anys enrere, fins al 1999, i el PSC n'ha perdut 200.000. És clar que la suposada estratègia de buscar el vot entre suposats exvotants del PSC no funciona. El nostre votant se n'ha anat a l'abstenció".

En aquest balanç "realista" dels resultats, Bertran hi veu una causa clara: "El pacte a la Generalitat amb un partit subordinat a Madrid, com ho demostren constantment els seus 25 diputats al Congrés".

L'únic balanç positiu de les eleccions de diumenge per EI és el fet que Oriol Junqueras hagi obtingut un escó a l'Eurocambra. El sector crític "felicita i desitja sort" al nou eurodiputat.

Zapatero assegura que no considera "un tema menor" el català a Europa

...i no s'ha posat roig!!! "Li asseguro que el català per a mi no és cap tema menor." Amb aquesta declaració de principis ha contestat José Luis Rodríguez Zapatero al senador Jordi Vilajoana quan li ha preguntat què pensa fer durant la presidència espanyola de la Unió Europea.

"Li recordo que el meu govern va obrir la porta perquè el català es pugui utilitzar en les institucions europees, i hem negociat fins on s'ha pogut. De tota manera, qualsevol proposta en aquest sentit serà escoltada.

El senador Vilajoana ha recordat que el català és una llengua parlada per "deu milions d'europeus" i que hi ha altres llengües oficials amb un nombre inferior de parlants, com és el cas del danès.

Zapatero atura la distribució de la teleassistència als avis

La teleassistència, un aparell electrònic que permet comunicar-se amb el servei d’emergències d’una manera molt senzilla a qualsevol hora del dia i que facilita l’autonomia de les persones grans que viuen soles, és una de les apostes bàsiques dels serveis socials a Barcelona, però el ritme d’instal·lacions noves s’ha hagut de reduir per qüestions pressupostàries. El fet és que l’Ajuntament està a l’espera que arribi el milió d’euros que ha de traspassar el govern espanyol i que ara fa el ronsa.

El conveni entre l’Ajuntament de Barcelona i el ministeri de Sanitat i Polítiques Socials, que ara encapçala Trinidad Jiménez, marca que la ciutat hi inverteix 3,5 milions i el ministeri 3. Inclou, però, el compromís que el govern espanyol ampliarà el conveni al llarg del 2009 amb un milió més, que és el que no arriba i que trastoca els plans d’expansió del servei.

Isabel-Clara Simó: En defensa de la llengua

Llegeixo al diari Público, no gens sospitós de catalanisme, una informació que diu que l'any passat només 23 pares d'un total de 400.000 de primària van demanar que els seus fills fossin educats al marge de la immersió lingüística. La realitat sovint és inapel·lable i els discursos integristes eludeixen sempre l'argument racional i l'aportació de dades. Just al costat, al mateix diari, hi ha una petita entrevista al prestigiós lingüista J.C. Moreno, madrileny, que, a la pregunta "S'ha imposat el català a Catalunya?", contesta: "Castella educa en castellà i no és una imposició. Apliquem el mateix raonament a la resta, donat que les llengües són iguals. Allò que és una imposició és el castellà a Catalunya, com ho seria el català a Castella, cosa que cap català pretén". I tanmateix, l'eclosió de la dreta a tot arreu (explicable en època de crisi: la por escora la gent a la dreta, a agafar-se i conservar el que hi ha), i la pujada de la dreta espanyolista és un nou perill per a la malmesa llengua catalana. No hi ha arguments, no hi ha res més que "el derecho de conquista". Ai, mare! No ens ha d'estranyar, doncs, que la gent ens en preocupem. I que alguns s'organitzin per parlar de llengua. Un dels fòrums a què tinc accés més continuat és InfoMigjorn, que dirigeix l'alcoià Eugeni S. Reig i que es rep gratuïtament només demanant-ho. Doncs bé, ara InfoMijorn ha obert una pàgina web on s'apleguen articles, novetats, discussions, etc. L'adreça és www.migjorn.cat i, si hi feu una ullada, hi quedareu enganxats, com m'ha passat a mi. No és que no hi hagi altres fòrums; per sort, n'hi ha una pila. Si la llengua estigués normalitzada, no caldria res de tot això. Elemental, doctor Watson.