lo carrer del riu

lo carrer del riu

12 d’octubre, 2008

Centenars de persones es manifesten contra el Dia de la Hispanitat

Centenars de persones s'han manifestat aquest matí a Barcelona contra el Dia de la Hispanitat. Sota el lema '12 d'octubre, res a celebrar' els manifestants han sortit a mig matí de la plaça de Sants en direcció a la plaça d'Espanya amb la presència d'un fort dispositiu dels mossos d'esquadra. Entre els integrants de la manifestació, grups independentistes i del jovent d'esquerra del país.

Una setantena de persones s'han desplaçat fins a la Plaça de Sant Jordi per mostrar el seu suport als joves encadenats i han exhibit pancartes amb lemes com 'Combatem el feixisme' i 'Stop Racisme', i amb recordatoris de les víctimes mortals arran d'agressions de grups feixistes. Per exemple, recorden Guillem Agulló, assassinat l'any 1993 a Montalejos (Castelló) per un grup d'ultres; Roger Albert, qui va morir després d'una agressió a les festes de Gràcia l'any 2004 i Josep Maria Isanta, apunyalat mortalment durant les festes de la Patum de Berga l'any 2005.

A Tarragona s'hi han manifestat unes dues-centes persones, que han coincidit amb una cinquantena de manifestants del grup feixista Alianza Nacional, que celebraven el Dia de la Hispanitat.

El candidat de Puigcercós s’imposa a la federació d’ERC de Lleida

El candidat Àngel Vidal, que encapçalava la llista pròxima al president d'ERC, Joan Puigcercós, ha guanyat aquest diumenge les eleccions per a la presidència de la Federació regional d'Esquerra a Lleida. Les votacions han deixat un resultat molt ajustat, amb 240 vots per a Vidal i 193 per a Jaume Fernández, que encapçalava la fusió de les corrents de Joan Carretero i Josep-Lluís Carod-Rovira. A més, hi ha hagut 19 vots en blanc.

Una vegada coneguts els resultats, Vidal ha valorat positivament l'àmplia participació de la militància en el congrés celebrat a Tàrrega i ha proposat treballar perquè el partit esdevingui la primera força municipal a la regió de Lleida.

Homenatge als republicans executats pel franquisme a Montjuïc

Associacions com el Fòrum per la Memòria Històrica del País Valencià o l’Associació Pro Memòria als Immolats per la Llibertat celebren avui un homenatge de record als republicans assassinats al Camp de la Bóta de Barcelona i a altres indrets del país. L’acte es farà al fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc i s’hi recordarà especialment al president de la Generalitat Lluís Companys, executat el 1940 pel franquisme A més, les associacions volen protestar per la Llei de la Memòria Històrica recentment aprovada pel Congrés espanyol, perquè consideren que nega la rehabilitació jurídica a les víctimes del franquisme i que continuen sent qualificats com a delinqüents. Afirmen que ‘mentre no siguin restituïts jurídicament, no tindrem una plena i veritable democràcia, com tampoc es tancaran les ferides’.

La CUP fa una ofrena floral a les portes del Roser tot i l'oposició de la Paeria

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) ha fet aquest dissabte una ofrena floral a les portes del Roser, tot i la prohibició de la Paeria. Aquesta ofrena per a les víctimes de la repressió del 1707 que van morir a l'edifici del Roser de Lleida vol ser un acte de record i de compromís per la lluita contra l'ocupació. Des de fa anys, la CUP té iniciada una campanya per salvar el Roser de convertir-se en un parador nacional, tal com marca el projecte que hi ha elaborat. Una cinquantena de persones han pres part en aquesta manifestació des de la Plaça Sant Francesc fins al Roser amb balls de bastons, torxes i una pancarta.