lo carrer del riu

lo carrer del riu

27 de gener, 2010

El Consell de la Ribera demanarà un informe per saber si està legitimat per impugnar el ple d'Ascó

L'equip de govern del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha decidit demanar aquest dijous al Departament de Governació i als serveis jurídics del Servei d'Assistència Municipal (SAM) de la Diputació de Tarragona un informe que estableixi quin és l'organisme legitimat per impugnar el ple de l'Ajuntament d'Ascó (Ribera d'Ebre) en què es va aprovar presentar la candidatura del municipi per acollir el cementiri nuclear. El president de l'ens comarcal, Bernat Pellisa, ha assegurat que, si l'informe reconeix que el Consell Comarcal pot fer-ho i dóna 'suficients garanties', l'ens impugnarà el ple. A més, l'equip de govern també demanarà una valoració jurídica per conèixer si és viable declarar nul el ple.

Mig miler de persones es concentren a la Plaça Sant Jaume per rebutjar la candidatura d'Ascó al cementiri nuclear

Mig miler de persones s'han concentrat aquest dimecres al vespre a la Plaça Sant Jaume per rebutjar la candidatura d'Ascó al cementiri nuclear, aprovada ahir en el ple del municipi ebrenc per set vots a favor i dos en contra. En la concentració, hi han assistit membres de grups ecologistes com Greenpeace, Tanquem les nuclears i Ecologistes en Acció, entre d'altres, a més de persones a títol individual; i el secretari general d'ICV, Joan Herrera; el secretari general d'ERC, Joan Ridao; l'exconsellera d'Educació i diputada d'ERC, Marta Cid. Els manifestants han cridat consignes com 'Nou regidors no poden decidir el futur de tot un país' i 'Centrals nuclears ni a les Terres de l'Ebre ni enlloc'. VilaWeb: Centenars de persones es concentren a la plaça Sant Jaume per rebutjar el cementiri nuclear

I ara.........Villar de Cañas !!!

El municipi de Conca Villar de Cañas, governat pel PP, també s'ha postulat com a candidat a albergar el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears, després que el ple municipal de l'ajuntament aprovés per unanimitat el passat divendres presentar aquesta candidatura.

Fonts municipals han comentat que l'acord es va adoptar en ple amb els vots a favor dels quatre regidors del PP i els tres regidors independents, i l'acta es registrarà al migdia a la Subdelegació del Govern a Conca. El municipi, governat pel popular José María Saiz Lozano amb majoria absoluta, no té regidors socialistes.

Aquesta localitat es troba situada a camí entre la Serranía i la Manxa de Conca, a uns vuit quilòmetres de l'autovia A-3 que uneix Madrid-València. La seva població és d'uns 450 habitants.

El Mundo: Un segundo municipio manchego del PP pide tener el almacén nuclear

Montilla responsabilitza Zapatero de la localització del magatzem nuclear

El president José Montilla ha responsabilitzat en exclusiva el president José Luis Rodríguez Zapatero de la localització final del magatzem nuclear que es podria construir a Ascó, dient que "el govern espanyol és qui té les competències". D'aquesta manera ha respost Montilla a la pregunta de la portaveu d'ICV, Dolors Camats, que li ha demanat durant la sessió de control d'aquesta tarda quines actuacions pensa fer perquè no s'esculli Ascó. Per la seva banda, Montilla s'ha seguit negant a acollir el cementiri nuclear perquè entén que no hi ha consens, però ha dit que en cap cas "criminalitza la decisió del govern local". En el seu torn de paraula, el president d'ERC, Joan Puigcercós, s'ha queixat que s'hagi traslladat la responsabilitat sobre el magatzem nuclear a un municipi, quan a la pràctica un Ajuntament ha de demanar permís fins i tot per a les instal·lacions comercials. Amb tot, Puigcercós ha celebrat que Montilla també s'oposi al cementiri nuclear.

Sebastián a Montilla: 'Què vol dir el principi de solidaritat? Catalunya consumeix més energia que la que genera'

El ministre d'Indústria espanyol, Miguel Sebastián, ha optat per enfrontar-se frontalment amb el president de la Generalitat, que dilluns s'oposà al cementiri de residus nuclears en una entrevista a Antena 3 amb l'argument que Catalunya ja acull moltes instal·lacions nuclears i que haurien de ser d'altres territoris de l'Estat els que assumissin la seva quota de solidaritat. Sebastián li ha replicat: 'Què significa el principi de solidaritat? Catalunya consumeix més energia de la que genera'.

També ha interpel·lat Montilla dient-li que encara espera la carta que ahir va anunciar Carod-Rovira. Amb to burleta, ha declarat: 'Encara estic esperant la carta, tinc molt d'interès per llegir-la.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear nega el 'consens' dels municipis nuclears sobre el magatzem de residus

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha acusat aquest dimecres l'Associació de Municipis en Àrees amb Centrals Nuclears (AMAC) de 'cometre frau democràtic', per haver assegurat després de l'assemblea celebrada a Madrid que hi ha 'un aparent consens generalitzat entre tots els seus associats' pel que fa a les candidatures a acollir el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears. La CANC ha criticat que l'AMAC 'en cap moment ha demanat als municipis el posicionament a favor o en contra d'aquesta instal·lació a través de votació' i ha insistit que actualment 'l'únic consens que hi ha a l'àrea nuclear d'Ascó és en contra del cementiri de residus radioactius'.

Qui hi guanya a Ascó?

El debat generat per la polèmica de la candidatura d'Ascó a la instal·lació del magatzem temporal centralitzat (MTC) ha caigut en la bipolarització entorn a qüestions d'àmbit local i qüestions d'àmbit autonòmic. Per una banda, segons informa el Periódico, Ascó és un dels pobles més rics de Catalunya gràcies als dos reactors nuclears que bateguen a prop del riu. Això ha provocat que el pressupost municipal sigui d'11,2 milions d'euros el 2009, equiparant-se així amb les localitats que tenen una població de més de 10.000 habitants quan la realitat local és de 1.600 veïns censats i només de 1.000 que hi habiten. La instal·lació del cementiri, a més, tal i com va assegurar l'alcalde del municipi, Rafael Vidal (CiU), podria ampliar les 'garanties de futur'. Tot i això, el Govern considera que aquesta 'és una decisió que va més enllà del terme municipal d'Ascó' i que tot i l'acord de l'ajuntament, cal estimar que 'hi ha un posicionament contrari molt viu i molt actiu a la Ribera d'Ebre i al conjunt de les Terres de l'Ebre'. Per tant, el vicepresident va demanar ahir al Ministeri d'Indústria que no enviï el magatzem a Ascó apel·lant a la manca de consens polític i social. Pel que fa a aquest desfasament entre empadronats i residents d'Ascó, els veïns expliquen que 'molts s'empadronen per beneficiar-se dels avantatges que ofereix l'Ajuntament'. Tot i això, consideren que no és raó suficient per demanar el magatzem nuclear. Altres opinen que els beneficis econòmics no justifiquen el risc al qual estan exposats, tot assegurant que 'aquí tenim de tot, les nuclears, els residus de Flix i Tivissa i ara tindrem el cementiri atòmic'. Així llavors, inclús dintre del mateix Ascó son moltes les veus dissidents que s'han alçat en contra de la decisió de l'alcalde, a qui acusen de mirar-se el propi mèlic com a única raó per explicar que l'Ajuntament assumeixi 'un nivell de confrontació institucional tan elevat'.

elPeriódico: Els veïns d’Ascó disfruten d’equipaments privilegiats

CiU, ERC i ICV-EUiA demanen que el Parlament es pronunciï sobre la polèmica d'Ascó

CiU, ICV-EUiA i ERC traslladaran aquest dimecres al ple del Parlament la polèmica per la candidatura d'Ascó (Ribera d'Ebre) a acollir el cementiri nuclear. CiU preguntarà al Govern què farà per evitar la instal·lació del cementiri nuclear a Ascó i ERC i ICV-EUiA ho demanaran al president de la Generalitat, José Montilla. El primer ple del Parlament d'aquest 2010 tornarà a tenir damunt la taula una qüestió que ja va resoldre al març de 2008, quan els vots de CiU, ERC i ICV van aconseguir aprovar una resolució en contra de l'establiment d'un cementiri nuclear a Catalunya. Tot i que el PSC ha expressat, finalment, el seu rebuig a rebre aquesta instal·lació, en aquell moment no va donar suport a la resolució parlamentària.

Otegi està en vaga de fam en solidaritat amb els presos etarres

L'exportaveu de Batasuna Arnaldo Otegi va començar dilluns passat una vaga de fam en el marc de les protestes anunciades pel col·lectiu de presos de la banda com a denúncia del que consideren un augment de la repressió a les presons, segons ha confirmat l'advocada de l'acusat, Jone Goiricelaia.

La notícia ha transcendit durant la celebració del judici en contra seu a l'Audiència Nacional. Goiricelaia ha demanat a la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, permís perquè el seu client begués aigua "tenint en compte que està en vaga de fam". La magistrada ha accedit a la petició de la lletrada amb un expressiu: "Per mi, com si vol beure vi".