28 de febrer, 2010
Primers resultats: El sí a la independència torna a arrasar en les consultes del 28F
Més de 60.000 persones voten en les consultes sobiranistes
Joan Puigcercós: "Les consultes són l'expressió positiva de la ciutadania. No són una reacció contra res"
Per a Puigcercós, però, aquest cop l'Estat ha après que posar pals a les rodes a aquests moviments ciutadans no només no serveix de res sinó que mobilitza el vot més radical.
"Avui, les consultes són l'expressió positiva de la ciutadania. No són una reacció contra res", ha remarcat el president d'ERC, tot i que no cal relaxar-se.
A més, segons Puigcercós, aquestes consultes posen les bases per a la consulta definitiva i ha valorat molt positivament que la hagi estat la ciutadania la que s'hagi organitzat per fer-ho.
“El país està fent passes de gegant per aconseguir que algun dia els seus ciutadans puguin dir que volen un estat propi”, ha afirmat el líder republicà.
En aquest sentit, Puigcercós ha animat a "seguir remant" per aconseguir que Catalunya tingui un Estat propi, independentment de l'actitud de l'Estat espanyol.
Puigcercós ha insistit que les consultes sobiranistes comporten un acte cívic, lliure i democràtic que demostra que "no hi ha cap trauma" en la reclamació de la independència.
Finalment, ha convidat a votar a aquells que no hi estiguin d’acord: “Aquells que no vulguin un estat propi també poden votar" ha reblat Puigcercós.
Tres mil manifestants protesten a Aiora contra el cementiri nuclear
A la marxa, que ha sortit de l'ajuntament i s'ha acabat a la plaça Major, els participants han esgrimit pancartes on es podia llegir 'la Vall no es ven' i han arribat a tallar la N-330.
La plataforma considera que el cementiri nuclear 'és una instal·lació extremadament perillosa' perquè diu que concentrarà grans quantitats de residus radioactius. 'es tracta de les substàncies més perilloses conegudes, actives durant milers d'anys', alerta en un comunicat, en què també adverteix que 'ningú no pot garantir que no passara absolutament res'.
Tanquem Cofrents, que és formada per Greenpeace, Intersindical Valenciana, Ecologistes en Acció, Compromís pel territori i Xúquer Viu, entre més, diu que no hi ha cap solució definitiva ni tampoc prou segura per als residus nuclear i es queixa que 'la instal·lació del cementiri a la comarca complica les possibilitats de desenvolupament sostenible de la zona'. A més, es queixen que 'la decisió de l'Ajuntament de Zarra s'ha fet sense consultar el municipi, sense debat ni informació i amb desconeixement de gran part de la població'.
Per tot plegat, també demanen que hi hagi més informació, que s'obri un debat 'objectiu i plural' i que 'no s'hipotequi el futur d'aquesta comarca d'interior per un benefici econòmic limitat a curt termini que perjudicarà tothom'. LaVanguardia: Miles de personas recorren Guadalajara en protesta por la instalación del almacén en la comunidad
Catalunya recela de la Llei de llengües d'Aragó
La Llei de llengües reconeix l'existència del català a la Franja de Ponent, estableix alguns àmbits de protecció, però no fa el pas de l'oficialitat. Acadèmics, el govern i entitats culturals posen en dubte que la normativa sigui útil per a l'objectiu de protegir la llengua catalana perquè no estableix obligacions. Tots ells constaten que a la Franja el català és viu a l'esfera privada, però no té presència a la pública.
"Aragó és una comunitat autònoma en la qual, juntament amb el castellà, llengua majoritària i oficial en tot el seu territori, es parlen en determinades zones altres llengües, l'aragonès i el català, les tres amb les seves modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó". Així comença el preàmbul de la llei aprovada, que veu el català i l'aragonès com un "ric llegat" i per això es considera que les dues llengües requereixen "d'accions decidides" per a "protegir-les, dignificar-les i normalitzar-les socialment, facilitant així la seva protecció i promoció".
Així, la llei reconeix la "pluralitat lingüística" i en propicia la "conservació, recuperació, promoció, ensenyament i difusió", però tanca la porta a l'oficialitat de català i aragonès, que qualifica com a "llengües pròpies originals i històriques". La llei deixa clar que l'única llengua oficial és el castellà.