lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’octubre, 2007

Enyorant Politkóvskaia, un any després de la seva mort

Reporters i grups pro drets humans recorden enmig del silenci oficial la redactora del 'Nóvaia Gazeta', abatuda a trets avui fa un any.

Avui fa un any que un desconegut va assassinar a trets a l’escala de casa seva Anna Politkóvskaia, una periodista russa especialista en el Caucas i molt crítica amb l’acció del Kremlin i del govern prorús de Txetxènia.

Politkóvskaia no era benvista pel poder i era més coneguda a l’estranger que a Rússia. Avui a Moscou es preveu que se li dediqui un concert simfònic, una exposició fotogràfica i una Marxa dels Disconformes. A Nijni Nóvgorod s’havia de celebrar un fòrum internacional dedicat a Politkóvskaia per parlar del futur dels drets humans i la democràcia a la Rússia del segle XXI, però la Fundació per al Suport a la Tolerància que l’organitzava ha rebut tota mena de pressions i s’ha acabat anul·lant.

L’entorn de la periodista assassinada desconfia de la versió de les autoritats i avisa que encara es desconeix qui va ordenar el crim.

Chechnya

Juanjo Duran presideix el Consorci de la TDT de les Terres de l'Ebre

Un total de 36 ajuntaments, dels 52 municipis de les Terres de l’Ebre, han donat el tret de sortida a la futura televisió pública del territori. Aquest dijous s’ha constituït el Consorci que ha de gestionar la nova televisió, un ens que neix amb la voluntat d’adherir a la resta de municipis i a altres institucions del territori. L’alcalde de Móra d’Ebre, Juanjo Duran (ERC), ha estat escollit president del Consorci, i ja ha anunciat, com a primer pas, l’encàrrec d’un reglament d’organització i disseny de com ha de ser la televisió pública de les Terres de l’Ebre.

Més informació al bloc Alego de l'Àngel Lluís de Móra la Nova.

El permís atorgat a la línia eòlica trenca el govern d'unitat a la Fatarella

Manca d'informació, de transparència i de voluntat de cercar el consens entorn del pas de la línia eòlica, eren les raons esgrimides ahir pels tres regidors de l'UPTA, Anna Segura, Andreu Rius i Alonso Álvarez, per presentar la dimissió de les seves funcions al capdavant de les regidories de Turisme i Joventut; Agricultura,Reg i Camins, i Educació, Infància i Escola de Música.

El govern d'unitat format pels quatre regidors d'ERC, els tres regidors dimitits d'UPTA i els dos regidors de CiU, ha deixat d'existir pocs mesos després de la seva formació. El detonant ha estat l'atorgament aquesta setmana per part de l'alcaldessa, la republicana Carme Pelejà, dels permisos per al pas de la línia d'alta tensió que ha d'evacuar l'energia generada a una desena de parcs eòlics projectats a l'altiplà de la Terra Alta i per a la construcció d'una subestació elèctrica integrada en aquest mateix projecte. Els permisos de la Fatarella poden accelerar l'inici de les obres de la línia d'alta tensió previstes per a aquesta tardor.

L'alcaldessa recordava ahir al Diari que ha estat molt escrupulosa: «hem sol·licitat tots els informes tècnics i jurídics pertinents abans d'atorgar els permisos». Un cop rebuts tots els informes, «no es podia fer res més, havíem de donar-la; en cas contrari, l'Ajuntament podia incórrer en un delicte de prevaricació», assegurava. Pelejà afegeix que aquest posicionament ha estat exposat als companys de l'equip de govern i a tot el veïnat, «tot i que en aquest tema em vaig trobar la feina feta, ja estava tot dat i beneït», sentencià.

Un diputat del PP insulta greument als catalans al Congrés espanyol

'Aneu-vos-en d'una puta vegada. Si a Espanya no li importeu gens'. El diputat del PP José Madero va guanyar el seu minut de fama increpant així als seus bons amics nacionalistes catalans, que van optar per no respondre a les seves provocacions, mentre es debatia una modificació de la Llei de l'Esport per a permetre que seleccions esportives autonòmiques competeixin en convocatòries oficials internacionals. L'hemicicle estava semibuit amb la bancada popular i socialista absent. Els catalans van ignorar a Madero, que insistia: 'aneu-vos-es d'una puta vegada. Cuenca està jodida per la vostra culpa'.

José Madero Jarabo com a parlamentari s'hauria de caracteritzar per ser un home educat, tenir bones maneres i que fos un home de profunditat en les seves argumentacions...

Però no és així. El parlamentari del Partit Popular, com bon espanyol de dretes que és, el van conduir el passat 19 de setembre quan en el Congrés es va dirigir als diputats de diversos grups catalans amb aquests termes: 'Aneu-vos-en d'una puta vegada. Si a Espanya no li importeu gens'; 'aneu-vos-en d'una puta vegada. Cuenca està fotuda per la vostra culpa'.

Aquestes declaracions van anar acompanyades de gestos amenaçadors, despectius, agressius i violents del diputat de Cuenca. De totes maneres, la reflexió a fer-ne és fàcil. Aquest tipus de personatges de l'ultradreta, ancorats en aquesta ideologia rància, casposa, predemocrática, nostàlgica de la dictadura franquista, van propagant una catalanofòbia constant per Espanya.

Lo 'nen' se fa puesto !!!

Artur Mas proposa Oriol Pujol com a portaveu al Parlament en substitució de Felip Puig, que ocuparà un càrrec a l'aparell de CDC També preveu informar sobre el projecte de refundació del catalanisme que ha de presentar públicament en una conferència, el 20 de novembre que ve.

El nomenament del fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol obligarà Felip Puig, l'actual portaveu del grup, a deixar el seu càrrec i a assumir responsabilitats dins de la maquinària de CDC.

A més, el fet que Oriol Pujol, sotsdirector de campanya de Convergència i Unió per a les eleccions generals, sigui nomenat portaveu del partit podria provocar que el segon lloc en les llistes fos ocupat per Pere Macias, en l'actualitat senador de la coalició nacionalista a Madrid.

El portaveu de la Plataforma Desfederem-nos, Lluís Rovira, que proposa el divorci amb Unió, ha fet una intervenció en el consell nacional de CDC, on ha criticat la resolució de la crisi entre ambdós partits. Rovira ha denunciat que, en la seva opinió, "Duran hagués fet el mateix soroll que Mas" encara que aquest no hagués apostat per la refundació del catalanisme", segons fonts que estaven presents, en al·lusió a què el líder d'Unió hagués buscat una altra excusa. El conseller nacional també ha denunciat que Duran ha provocat "una crisi mediàtica" i que "explota els mitjans" en benefici propi en comptes d'intentar reconduir la crisi en el si de la federació i, finalment, s'ha preguntat si "algú té dubte que qualsevol d'aquest consell nacional no trauria el mateix resultat en comptes de Duran" si el líder d'Unió no encapçalés la llista de CiU a les properes eleccions generals. Aquesta intervenció ha estat àmpliament aplaudida per la majoria de membres del consell nacional.

El líder d'ERC a les Balears afirma: "Si algú vol encendre una espelma, que enrotlli el retrat del Rei"

El líder d'Esquerra Republicana a Balears i conseller d'Interior de Mallorca, Joan Lladó, ha expressat en una carta publicada en dos setmanaris de la localitat mallorquina de Manacor que "si algú vol encendre una espelma, que enrotlli el retrat del Rei". Himno de Riego

Lladó acaba amb aquestes paraules una missiva enviada als setmanaris De Franc i Cent per Cent amb motiu de la mort del president d'Esquerra a Manacor, Tomeu Ferreu Garau, amb qui, diu, va compartir "il·lusions, decepcions i alegries", "massa" perquè li "torni a semblar alegre l'himne de Riego".

"Ens empassarem la pena. Tomeu, seguirem cap a Ítaca. Tomeu, seguirem fins que soni de veritat l'himne" de Riego, assenyala. "I si algú vol encendre una espelma, que enrotlli el retrat del Rei", acaba la carta.

Unes 1.800 persones es manifesten a BCN per reinvindicar el dret a la vivenda

Unes 1.800 persones, segons dades de la Guàrdia Urbana, s'han manifestat avui al centre de Barcelona en defensa del dret a la vivenda, secundant la convocatòria que ha realitzat la plataforma V de Vivenda en diverses ciutats espanyoles.

La manifestació, que s'ha celebrat sense incidents, ha tingut un to festiu i ha començat amb la desfilada de joves que tocaven tambors pels carrers del centre de la ciutat, a la vegada que portaven samarretes i globus grocs, així com pancartes amb lemes en contra de l'especulació i del Pacte Nacional de l'Habitatge, promogut per la Generalitat, que es firmarà dilluns que ve.

Una manifestació de suport a HB a Pamplona acaba amb diversos ferits

Diverses persones han resultat ferides i almenys una ha hagut de ser traslladada a un centre hospitalari arran de la càrrega policial que ha tingut lloc aquesta tarda a Pamplona, al dissoldre la Policia Nacional una manifestació contra la detenció de la Mesa Nacional de Batasuna que havia estat prohibida.

Alliberen a l'Ebre 3.600 exemplars de 'raboseta de riu' per afavorir la reproducció de la 'margaritífera auricularia'

Tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre han efectuat aquest divendres al migdia l'alliberament d'un primer contingent de 1.300 'rabosetes de riu' (Salaria fluviatilis) al riu Ebre, just sota l'assut de Xerta. Entre aquesta operació i la prevista dimarts vinent, dia 9, s'introduiran en aquest tram de riu un total de 3.600 exemplars d'aquesta espècie, que han estat reproduïts en captivitat al Centre Ictiològic del parc. Es tracta de la quantitat més important aconseguida fins aquests moments des que es va iniciar la seva recuperació el passat 2003. Tot i comptar amb una població important al tram final de l'Ebre i el seu delta, la 'raboseta de riu' és una espècie amenaçada, en regressió durant els darrers anys per la degradació dels seus hàbitats, que s'ha revelat com un hoste natural excel·lent per als ous de la nàiade auriculada ('margarítifera auricularia'), un mol·lusc que es troba també al tram final de l'Ebre i en perill d'extinció arreu del món. -Aquestes petxines viuen semienterrades a la llera del riu. En tot el món, només queden les poques de l'Ebre. A Miravet se'n trobaven, quan el riu anava baix, a la platgeta que es forma davant del molí salat, entre l'antic assut i la riba dreta. També cal recordar que totes les actuacions de dragatge del riu li són molt perjudicials. Prou de llançar los quartos al riu !!! Prou de dragatges fantasmes que no servixen per a res !!!

-Els han tirat a la part de sota de l'assut. La part de sobre ja és de domini del silur, que de sapo en amunt no deixa res. En lloc de fer tants experiments secundaris, caldria atacar d'arrel el problema de debò que és el silur, el musclo zebra i els pescadors alemanys, que han infectat tot lo riu.

Èric Bertran publica un segon llibre on parla de l'assetjament escolar des de la seva experiència

Èric Bertran, el jove que va estar a punt de ser acusat de terrorista per haver enviat uns correus electrònics demanant l'etiquetatge en català, acaba de treure un segon llibre.

Amb el títol L'institut de la vergonya (Edicions Proa), el jove explica l'assetjament escolar que afirma haver viscut a causa del ressò mediàtic i social que va tenir el seu cas.

Amb pròleg de l'actor Joel Joan, el jove conta a la primera part del llibre les vicissituds que va viure a l'institut, quan alguns dels seus companys no acceptaven la seva forma de pensar ni d'actuar. Èric també lamenta la falta de valentia de la direcció del centre i del professorat, per no tenir la suficient fermesa com per castigar aquelles persones que anaven en contra d'ell i li feien assetjament escolar.

Però no tot són lectures negatives les que apareixen al llibre. Bertran també explica com, després d'haver canviat d'institut i començar de nou, ha estat molt ben acollit pel centre on estudia actualment, on hi ha una elevada presència d'estudiants immigrants. Explica com se sorprenien que parlés en català com a llengua vehicular i durant les estones d'esbarjo, ja que ells només coneixen el castellà. "Em demanaven que els parlés en català perquè ningú ho feia", explica divertit i assegura sentir-se molt a gust en aquest nou centre perquè el tracten "com qualsevol altre alumne".

Al final del llibre, aprofita per fer una crítica sobre el sistema escolar actual, intentant explicar problemes com el fracàs escolar i l'assetjament, a través de la seva experiència i amb el testimoni d'altres persones que ha conegut.

Presó provisional per Joseba Álvarez i Ohiana Agirre

El jutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón ha ordenat l'ingrés a presó del dirigent de Batasuna Joseba Álvarez i a la portaveu de Askatasuna Ohiana Agirre sota l'acusació d'integració en organització terrorista.

Els dos acusats, que ingressaran a la presó de Soto del Real, van arribar a L'Audiència Nacional ahir pel matí i van declarat durant prop d'una hora davant el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5.

La Fiscalia ha sol·licitat l'ingrés a la presó després d'acusar a Álvarez de "convocar, dirigir i instigar" la manifestació pro-amnistia, que es va celebrar a Sant Sebastià el passat 9 de setembre, i a Agirre de participar en aquest acte i en altres rodes de premsa de la organització d'Askatasuna, que dóna suport als presos d'ETA.

-Molt bé, ara ja empresonen gent només per manifestar-se. Crec que ja és hora de tocar el dos d'aquesta merda d'espanya, al preu que sigui. Així no es pot construir res.

-En diuen democràcia, i no ho és.

-I en Garzon quan jutjara els que colaboraren amb la dictadura Franquista i tots els seus crims?

Cercle d'Estudis Sobiranistes

El Cercle d'Estudis Sobiranistes, presidit pel magistrat Alfons López Tena i l'escriptor i professor de dret Héctor López Bofill fa una crida a treballar per l'autodeterminació. El Cercle aplega intel·lectuals i professionals que creuen que la via autonomista està esgotada i que 'no hi ha cap més sortida que la independència'

Entrevista del 10 de setembre de 2007 al programa del Cuní.

La realitat supera la fantasia ...

Josep Cuní imposa l'ordre amb un cop de puny (Prou!)

Josep Cuní i els de la Plataforma x Catalunya (Polònia)