lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de novembre, 2007

El franquisme va deixar 150 fosses comunes a Catalunya

El Govern traurà aquesta setmana a informació pública l’Avantprojecte de Llei de Fosses perquè les entitats, els particulars i les administracions que ho desitgin puguin presentar les al·legacions que considerin oportunes. Fins al 10 de desembre, els departaments de la Generalitat també podran fer les aportacions que considerin oportunes. Després, l’avantprojecte de llei sobre la localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista serà aprovat pel consell tècnic i durant el mes de gener de 2008, es preveu que serà aprovat pel govern. Quan el Parlament hi doni el vistiplau, Catalunya serà la primera comunitat de l’Estat a dotar-se d’una llei com aquesta.

Associació per a la recuperació de la memòria històrica de Catalunya

La meitat del Delta de l'Ebre podria desaparèixer al final del segle

L'Estat preveu construir un dic de contenció entre el Trabucador i els Alfacs Segons el director de la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics (UEAIRTA), Carles Ibàñez, al final del segle la meitat del delta de l'Ebre podria desaparèixer per l'entrada del mar a la costa. Ibàñez va fer aquestes declaracions en el decurs de la jornada de portes obertes de l'Observatori de l'Ebre. En la conferència també es va dir que Riumar podria desaparèixer el 2045 i que es faran uns dics de contenció de 2 metres entre els Alfacs, a Sant Carles de la Ràpita, i el Trabucador.

El delta de l'Ebre està entre zero i tres metres per sobre del nivell del mar, i els científics calculen que al final del segle el mar podria augmentar entre 60 centímetres i un metre. Això provocaria, segons el director de la UEA-IRTA, Carles Ibàñez, la desaparició del 50% del Delta.

Més de 35.000 belgues, sobretot francòfons, es manifesten a Brussel·les a favor de la unitat de Bèlgica

Desenes de milers de belgues, majoritàriament de la comunitat francòfona, s'han manifestat a favor de la unitat de Bèlgica, aquest diumenge a Brussel·les. Més de 35.000 persones, segons les dades de la policia, han format un riu negre, groc i vermell que ha recorregut la capital comunitària per rebutjar la independència de Flandes i reclamar un acord polític que posi fi al rècord històric de 161 dies que Bèlgica porta sense govern: més de cinc mesos han passat des de les eleccions del 10 de juny sense que flamencs i valons es posin d'acord per formar el nou executiu.

Molts més valons que flamencs han sortit al carrer per participar en una marxa en què s'han pogut escoltar molts més crits en francès, tot i que també es llançaven algunes consignes i es podien llegir algunes pancartes en neerlandès –la capçalera, amb el lema Per la unitat, fins i tot estava en alemany, que també es llengua oficial. Però queda clar que la possibilitat que els més de cinc mesos de crisi acabin en trencament, en la secessió de Flandes, preocupa molt més a la comunitat francòfona, que reclama solidaritat, que a la flamenca, més rica i nombrosa, que vol més competències.

És curiós que avui tota la premsa s'ha fet ressò d'aquesta manifestació unionista dels valons, en canvi mai donen informació dels flamencs sobiranistes. I quan informen dels flamencs, ho fan de forma distorsionada i els presenten com a violents quan es totalment fals. Volen la independència perque estan pagant i donant molts diners a l'altra part de país. Us sona oi?

Com pot ser que aquell que reclama unitat és el que margina, vexa i humilia el que no se sent igual que la resta I QUE DISPOSA DELS MITJANS QUE LI ATORGA L'ESTAT? Tan difícil és comprendre-ho? Tan difícil ens és?

La capital europea i els funcionaris de la UE veuran davant seu com se separen. Ja hi haurà un precedent important. Qui deia que a l'Unió Europea ningú es podria separar ?

Amaia Montero abandona La Oreja de Van Gogh

Amaia Montero, cantant de la Oreja de Van Gogh des de fa 11 anys, deixa el grup per iniciar una carrera en solitari. Segons ha informat ella mateixa està treballant en un nou àlbum que sortirà al mercat l'any que ve. "Això no vol dir que el grup se separi", ha assegurat la cantant, "ells seguiran el seu camí sense mi". La resta de membres del grup, Pablo Benegas (guitarra), Haritz Garde (bateria), Xabi San Martín (teclats) i Álvaro Fuentes (baix), han confirmat també la marxa d'Amaia Montero. En onze anys de trajectòria, La Oreja de Van Gogh s'ha convertit en un dels grups més populars i exitosos del pop cantat en castellà, amb unes vendes d'uns sis milions de discos. La Oreja de Van Gogh - Puedes Contar Conmigo

Ricardo Blázquez demana perdó pel paper de l'Església a la Guerra Civil

El president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), Ricardo Blázquez, ha demanat perdó pel paper de l'Església durant la Guerra Civil, en el discurs d'obertura de la XC Assemblea Plenària. Aquesta és la primera vegada que un president de la CEE fa una declaració d'aquest tipus. Blázquez, però, també s'ha referit a la Llei de la Memòria Històrica i ha afirmat que "no és encertat tornar al passat per a reobrir ferides i alimentar les desavinences".