lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de febrer, 2008

Sèrbia 0 - Kosovo 1

Quin mal perdre! Grups de joves serbis incendien l'ambaixada dels EUA a Belgrad Almenys 200.000 serbis s'han trobat en una concentració massiva a Belgrad per protestar contra la independència de Kosovo. Un grup de manifestants ha calat foc a l'ambaixada d'EUA, que estava tancada al públic, i també han atacat l'ambaixada de Turquia i d'altres països que donen suport a la independència kosovar. El primer ministre serbi, Vojislav Kostunica, ha declarat a l'inici de la manifestació massiva que Kosovo és part de Sèrbia "des de sempre, i per a sempre serà així". En la mateixa línia, s'han pronunciat personalitats sèrbies com el director de cinema Emir Kusturica o el jugador de tennis Novak Djokovic. "No hi ha força, amenaça ni condemna que faci que un serbi digui que Kosovo és altra cosa si no Sèrbia", ha exclamat Kostunica, seguit de crits de suport de les desenes de milers de persones que han participat en la manifestació. "Si renunciem al nostre origen, la història, llavors qui som?", ha preguntat Kostunica després d'enumerar els monestirs medievals serbis que hi ha a Kosovo. Per a molts serbis, Kosovo és el centre de la seva identitat nacional i de la seva espiritualitat cristiana ortodoxa. Els manifestants han onejat banderes sèrbies, d'Espanya i Romania --els dos membres de la UE que no han reconegut el nou Estat-- i de Rússia, el seu gran aliat. El representant rus davant la Unió Europea (UE), Serguéi Yastrzhembski, ha esmentat avui a bascos i catalans com a exemple de la nova ona separatista que s'apropa a Europa després de la independència unilateral de Kosovo. "Està clar que el nombre de problemes en la lluita contra el separatisme augmentarà en molts països europeus", ha assegurat Yastrzhembski, assessor del president rus, Vladímir Putin. Una prova d'això, ha afegit, "són les declaracions realitzades pels cercles separatistes catalans, bascos i corsos". "La proclamació de la independència de Kosovo és un problema polític de la major gravetat, creat per persones que no respecten, ni el més mínim dret internacional", ha subratllat.

-I aquí, preparemos. Hi haurà romeries, falles, toros...

Ridao: "Per CiU el dret a decidir és que decideixi Zapatero"

Joan Ridao ha reiterat l'"espectacle lamentable d'un partit que es diu nacionalista i que està condicionat i supeditant el seu suport al Govern espanyol a que caigui el Govern de Catalunya". El portaveu parlamentari ha expressat la seva "profunda vergonya com a catalanista, però també com a demòcrata" i ha acusat a la federació nacionalista de "voler alterar les regles del joc democràtic" i "fins i tot vulnerar el que diuen les lleis, segons les quals és el Parlament de Catalunya a qui correspon, per majoria, elegir el president de Catalunya". "La casa gran del catalanisme s'ha acabat convertint en unes dependències de la Moncloa o en un ministeri", ha afegit. Intervenció de Joan Ridao al ple del Parlament (20/02/08). El portaveu d'Esquerra critica la supeditació de CiU de donar suport a un govern espanyol a fer canvis al Govern de Catalunya.

Un memorial a Xirinacs en forma d'escultura

Segurament a Lluís Maria Xirinacs, poc donat a reconeixements públics, no li hauria agradat, però els seus amics i seguidors no s’han pogut estar de fer-li un homenatge permanent allí on ell va decidir posar fi, serenament i conscientment, a la seva vida. La iniciativa ha sortit de l’escultor Jaume Rodri, a qui unia una estreta amistat amb el polític, excapellà i pacifista desaparegut el passat 11 d’agost.

La peça escultòrica serà un bloc de granit, d’entre quatre i cinc tones de pes. Rodri s’inclina per agafar-lo d’una pedrera de la seva localitat de Cardedeu, tot i que també podria sortir d’Ogassa: “Com Xirinacs, que va venir a morir aquí des de lluny, la pedra tampoc no serà originària de l’indret”.

La intervenció en el bloc, que s’inserirà en l’entorn paisatgístic de forma harmònica, serà mínima: tant sols s’hi farà una incisió en forma de x amb un punt rodó en la part superior de la lletra. En línia vertical amb aquest punt, a la base del bloc, s’hi gravarà una fórmula matemàtica, calculada per l’expert Jordi Domènec.

Si mai ningú aconseguís moure el bloc i sabés desxifrar la fórmula, podria trobar els set punts on hauran estat enterrats els set llibres escrits per Xirinacs. Les obres seran soterrades a dos o tres metres de profunditat, dins d’urnes de ceràmica o de metacrilat que les conservin aïllades de la humitat.

El govern felicita Kosovo per carta per la independència

El govern espanyol s’alia amb Sèrbia i Rússia i no reconeix la independència de Kosovo. L’executiu català el felicita. El vicepresident i responsable de la secretaria d’Exteriors de la Generalitat, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha fet arribar al primer ministre del naixent Estat kosovar una carta en què li dóna l’enhorabona pel seu recent nomenament i perquè el seu país hagi aconseguit la independència i la “llibertat” per via parlamentària.

La carta està datada del 18 de febrer, l’endemà que el Parlament kosovar votés la independència. Fins ara el govern s’havia remès públicament en el seu posicionament a la resolució frustrada d’ahir del Parlament, que mostrava suport al dret a decidir si tenia l’aval de l’ONU i la UE, però de la qual el PSC es volia desmarcar.