Segons el sistema de càlcul basat en el flux monetari, que atribueix la despesa pública al territori on es materialitza, el dèficit és de 13.832 milions d'euros de mitjana anual entre el període de 2002 al 2005, que equival al 9% del PIB, i que significa que, del total dels ingressos els catalans van aportar a l'estat espanyol, el 32,8% no van tornar a Catalunya.
Segons l'altra perspectiva, la del flux del benefici, que assigna la despesa pública a la comunitat autònoma de residència el beneficiari, independentment del lloc on es produeix el servei públic, el dèficit fiscal és de 10.206 milions d'euros, un 6,6% del PIB. Segons aquest sistema de càlcul, el 24,5% dels ingressos que el catalans van aportar a l'estat, no van tornar a Catalunya. Segons aquest mètode, la despesa dels ministeris espanyols es distribueix entre totes les comunitats autònomes, pressuposant que el sector públic beneficia per igual els ciutadans de tots els territoris de l'estat.
El conseller Antoni Castells ha qualificat d'excessiu aquest dèficit, i ha remès l'informe al ministre d'Economia espanyol, Pedro Solbes. El govern vol que l'executiu espanyol disposi d'aquestes dades abans de publicar dimarts vinent les balances fiscals, tal com va prometre Zapatero.
Informe: RESULTATS DE LA BALANÇA FISCAL DE CATALUNYA AMB L’ADMINISTRACIÓ CENTRAL 2002-05