Carod ha aclarit que davant el Grup d'Edimburg actua com a líder d'ERC i no com a vicepresident de la Generalitat i ha recordat que quan el PSC o ICV parlen de socialisme o de federalisme, tampoc no ho fan en nom del Govern de la Generalitat. El president republicà ha convidat els membres de l'anomenat Grup d'Edimburg, integrat, a més de Catalunya, per Euskadi, Galícia, Escòcia, Flandes i Gal·les, a una propera cimera que se celebrarà aquest estiu a Catalunya.
Carod-Rovira ha declarat que els grans estats són 'anacrònics, i que els estats petits, en canvi, 'són els que millor s'adapten a la globalitzaciío, tenen més cohesió social i els governs més àgils'. Per argumentar aquestes afirmacions, el líder republicà ha donat dades. 'Pel que fa a la riquesa, 4 dels 5 països més rics del món tenen menys de 5 milions d'habitants; 8 dels 10 estats més pacífics del planeta, tenen menys de 10 milions d'habitants; 5 dels 7 països més competitius del món, tenen menys de 10 milions d'habitants; i dels 10 països amb més desenvolupament humà del món, només el Japó es pot considerar un estat gran', ha dit.
En consonància amb la Declaració d'Edimburg, que aquest dissabte signen els representants dels sis països esmentats, Carod ha afirmat que Catalunya ha d'estar present a Europa com a estat membre. Ha defensat també la necessitat de crear un grup 'ideològicament potent' per treballar en l'ampliació interna de la Unió Europea.
La Declaració d'Edimburg reclama que, si alguna nació que ara formi part d'un estat membre de la UE s'independitza, es converteixi també 'directament i sense cap trava' en estat membre.