lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 de gener, 2010

ERC promou un manifest dels partits ebrencs contra el cementiri nuclear

El PSC diu que el projecte ultrapassa l'autonomia local i recorda que ningú no l'ha volgut a l'Estat La federació d'ERC a les Terres de l'Ebre va fer ahir una crida a la unitat política i a la mobilització del territori en contra de la possible instal·lació del cementiri de residus nuclears a Ascó. Així, Esquerra ha preparat un manifest que espera que siga subscrit per la resta de partits, i en què demanen a l'alcalde d'Ascó, Rafel Vidal (CiU), que rebutge la possibilitat de presentar la candidatura del seu poble a través de l'associació de municipis en àrees nuclears (AMAC). A més, va anunciar que els alcaldes republicans no assistiran a la reunió convocada avui al vespre a Ascó per l'AMAC, per parlar del magatzem temporal centralitzat (MTC).

BLOC DE PERE MUÑOZ: CEMENTIRI NUCLEAR ? NO, GRÀCIES!!!

El Govern no es mulla per la candidatura d'un cemintiri nuclear i ho deixa en mans dels ajuntaments

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Joaquim Nadal, ha assegurat aquest dimarts que l'executiu 'no avala directament' cap candidatura catalana per instal·lar en un municipi català un cementiri nuclear. Després de la reunió del Consell de Govern, Nadal ha deixat en mans dels ajuntaments la decisió de presentar candidatura. Ascó es perfila com un municipi que optarà a que s'instal·li el Magatzem Temporal Centralitzat (MTC) de residus nuclears, el nom tècnic del que es coneix com a cementiri nuclear. Dos dels socis del Govern, ERC i ICV-EUiA, ja s'han mostrat contraris que a Catalunya tingui una instal·lació d'aquestes característiques.

Nadal ha assegurat que 'entenem que són els ajuntaments qui decideixen si ho volen acollir', tot remarcant que la Generalitat 'té clar que és competència de l'administració de l'Estat' i que si s'hagués d'ubicar a Catalunya, hauria de ser 'amb l'acord dels municipis' així com 'complint amb requisits de legislació urbanística i d'activitats que correspon'.

Greenpeace dóna per fet que Ascó serà candidata a allotjar el cementiri nuclear dels residus radioactius de l'Estat

Greenpeace ha donat per fet aquest dimarts que el ministeri d'Indústria i l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) tenen pactat que Ascó i Yebra (Guadalajara) siguin les dues poblacions candidates a acollir el cementiri nuclear, que ha de rebre els residus radioactius de tot l'Estat espanyol.

Greenpeace, Ecologistes en Acció i Tanquem les Nuclears han acusat el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, de "temptar" els alcaldes "amb diners públics" de l'empresa pública Enresa perquè ofereixin els seus municipis per acollir aquesta instal·lació. En aquest sentit, les tres entitats han recordat que el Parlament va aprovar el 2008 una resolució per rebutjar la ubicació d'un cementiri nuclear a Catalunya.

Aquesta resolució va ser aprovada amb el suport de CiU, el partit de l'alcalde d'Ascó, i per aquest motiu els ecologistes han demanat a la federació nacionalista que sigui coherent amb ella mateixa i que forci l'alcalde a no presentar la candidatura. De totes maneres, el responsable de la campanya nuclear de Greenpeace, Carlos Bravo, ha insinuat que és probable que per a l'alcalde pesin més els pactes amb l'AMAC i les promeses econòmiques que li hagi pogut fer el ministre d'Indústria, a qui ha qualificat d'"immoral".

El socialista Jaume Sobrequés apadrinarà la consulta sobre la independència a Martorell

L'historiador i militant històric del PSC, Jaume Sobrequés, apadrinarà aquest divendres la presentació pública de Martorell Decideix donant suport explícit a aquesta iniciativa que pretén organitzar una consulta sobre la independència de Catalunya el proper 25 d'abril en aquesta ciutat del Baix Llobregat. L'exrector de la Universitat Catalana d'Estiu (UCE) i director del Museu Nacional d'Història de Catalunya serà divendres al teatre 'El Foment' de Martorell, juntament amb Jordi Fàbrega, portaveu de la plataforma de càrrecs electes per a l'autodeterminació Decidim.cat i delegat del Govern a la Catalunya Central.

Amb l'acte es vol donar el tret de sortida a l'organització de la consulta a la ciutat, és per això que dos dels membres de la plataforma exposaran el full de ruta per tal d’organitzar un referèndum sobre la independència de la nació catalana el 25 d’abril a Martorell, que té uns 26.000 habitants. Martorell Decideix pretén sumar el màxim de veïns del municipi i d’entitats per fer del 25 d’abril 'un èxit de participació i de democràcia'.

El Barça podria donar suport a la consulta sobre la independència a Barcelona

El suport explícit a les consultes que va expressar a nivell personal el president del Barça, Joan Laporta, podria anar més enllà i materialitzar-se amb la presència del club entre les entitats que responguin a la crida de Barcelona Decideix per celebrar amb èxit una consulta sobre la independència de Catalunya a la capital del país. Fonts de l'organització esperen comptar amb el suport d'entitats amb un gran pes a la ciutat com per exemple Òmnium Cultural i el Barça, entre d'altres. De fet, el Vicepresident i un dels candidats a rellevar Laporta al capdavant del club, Alfons Godall, va ser una de les personalitats públiques que van impulsar la creació de Barcelona Decideix. Tot i això, fonts del FC Barcelona asseguren desconèixer la implicació de l'entitat.

ERC demana formalment a Bono que substitueixi la Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra

El portaveu i secretari general d'ERC, Joan Ridao, ha adreçat una carta aquest dimarts al president del Congrés, José Bono, demanant formalment que "disposi el que sigui necessari" per procedir a "la substitució" de l'exemplar de la Constitució amb símbols franquistes de l'Eurocambra per un altre que "no només representi el parlamentarisme de l'Estat espanyol sinó també els principis democràtics que el sustenten". En aquesta missiva, Ridao considera que ERC no pot sinó donar suport a la voluntat expressada pels representants europeus i secundar la petició de retirada d'aquest exemplar.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, ha exposat a Bono l'existència d'aquesta Constitució amb símbols feixistes a l'Eurocambra i ha recordat també "el rebuig de nombrosos eurodiputats de diverses nacionalitats" davant aquest fet i la "petició que l'exemplar sigui retirat".

Aquesta Constitució que "conté clares referències predemocràtiques" no només atempta contra "els pilars fonamentals de la institució europea, sinó contra el contingut de la mateixa carta magna", ha argumentat Ridao.