lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de juny, 2009

Montilla adverteix que ni el TC ni una sentència poden impedir un pacte com l'Estatut

El president de la Generalitat, José Montilla, ha dit avui que la funció del Tribunal Constitucional “no és la de modificar el model d’Estat” i, per tant, “caldria iniciar una reflexió profunda sobre la utilització dubtosa, per part d’algunes institucions i alguna formació política (PP), del recurs a aquesta institució de garantia, amb la intenció de fer política condicionant el desenvolupament autonòmic”.

“No és legítim ni dóna credibilitat al propi sistema actuar amb voluntat de tensar fins a l’extrem el sistema institucional per intentar guanyar un debat polític i democràtic, ja sancionat pel Parlament de Catalunya, les Corts Generals i pels ciutadans”, ha asseverat el president Montilla.

Montilla ha defensat que “si per la raó que fos aquest pacte polític corregués el perill de trencar-se o de quedar malmès, seria responsabilitat de les parts compromeses en el propi pacte reafirmar la voluntat política de complir-lo, cercant el camí que el fes realitzable”. Així, ha reiterat que “un pacte polític d’aquesta naturalesa –i el model d’Estat espanyol–, no el poden impedir una sentència, ni el TC. Caldria trobar camins sempre. El pacte ho és tot”.

En el marc de la presentació de l’Informe Comunitats Autònomes 2008, que elabora l’Institut de Dret Públic i que ha tingut lloc al palau de la Generalitat, el president ha assenyalat que “l’impuls del desenvolupament autonòmic ha recaigut històricament en la iniciativa política d’algunes comunitats, així com en els grans pactes d’Estat entre els dos grans partits”.

Joan Ridao: "Ens sentim legitimats pels militants d'ERC que ens van donar la confiança en l'últim Congrés Nacional"

La comissió permanent d'ERC ha iniciat aquest dilluns el procés intern dins del partit que ha de conduir a la proclamació del líder d'aquesta formació, Joan Puigcercós, com a candidat a la presidència de la Generalitat en les eleccions catalanes previstes per a l'any 2010.

Segons que ha explicat el vicesecretari general de coordinació interna, Eduard López, Puigcercós ja ha expressat formalment la seva voluntat de ser el pròxim cap de llista, i ha quedat obert el procés que ha de culminar en la seva proclamació.

López ha destacat que aquest procés intern tindrà lloc en "un clima de plena normalitat", cosa que ha corroborat el secretari general d'ERC, Joan Ridao, en recordar que Puigcercós haurà de començar a reunir els suports necessaris per sustentar la seva precandidatura.

Per això, l'actual president d'Esquerra haurà d'aconseguir les firmes d'una tercera part de l'Executiva, d'un 25% dels membres del Consell Nacional o del 10% dels militants.

Si, com sembla, al final del procés només hi ha un candidat, llavors aquest serà ratificat pel Consell Nacional, mentre que només en el cas que n'hi hagués més d'un caldria convocar eleccions primàries.

Segons Ridao, en la reunió de la comissió permanent s'ha dut a terme un balanç del primer any de mandat de la direcció del partit sorgida de l'últim Congrés Nacional, que ha estat valorat com a "positiu" perquè "després d'haver aclarit alguns interrogants, com més temps passa, més legitimats ens sentim els que vam obtenir la confiança dels militants".

Miquel Iceta confia elevar la xifra de finançament, que afirma serà "megaespectacular"

El PSC confia que els 9.000 milions per al nou finançament oferts pel ministeri d'Economia es podran elevar. Creuen al PSC que la Generalitat i el govern espanyol podran arribar a un "magnífic" acord, que veu que "cada dia està més a prop" i que, comparat amb el pacte PP-CiU del 2001, serà "megaespectacular". El portaveu i viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha donat aquest dilluns una versió optimista del futur desenllaç del finançament autonòmic. Tot i això, ha admès que no tenia "informació addicional" sobre aquesta qüestió.

Encara que continuen sense aferrar-se a les dates, com la del 15 de juliol, la direcció dels socialistes catalans veu clar que s'està en la recta final de l'acord en finançament. Entre d'altres motius, perquè no poden arribar al 9 d'agost del 2009, llavors s'acumularia un any d'incompliment de l'apartat financer de l'Estatut.

Santiago Carrillo: “Zapatero és el més autonomista dels dirigents polítics amb influència a Madrid”

Doncs, com seran els demés!!! Santiago Carrillo 150609 CATinfo

L'antic dirigent comunista, Santiago Carrillo, en declaracions a Catalunya Informació ha dit que espera que la Generalitat i l'Estat pactin el nou sistema de finançament, ja que “Zapatero és el dirigent polític amb influència a Madrid, més obert a la concepció de l'Espanya plural”. Així mateix ha declarat que el president de l’Executiu central es troba molt condicionat tant per la “posició del PP com la d'altres polítics del PSOE amb punts de vista menys federalistes”.

D’altra banda, Carrillo s'ha mostrat contrari a un avançament electoral perquè afectaria negativament a la resolució de la crisi econòmica en introduir més dosi de crispació a la política espanyola. Respecte a IU, ha dit que té un bonic nom però que no ha aconseguit fer realitat el que les seves sigles preconitzen.

Pel que fa a la campanya europea, l’exdirigent comunista ha afirmat que el problema avui no és entre europeistes i antieuropeus, sinó que el que s'ha d'explicar per part de l'esquerra és quina Europa es vol, davant el model europeu que preconitza la dreta.

Joan Solà: "Fa tres segles que no baixen del burro"

El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Solà, denuncia "metzina" contra Catalunya El Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, Joan Solà, ha estat entrevistat a Els Matins de TV3, on ha defensat que "país, llengua i persona han de ser respectades i no trepitjades... a vegades vaig a l'Aragó amb amics i ens emborratxem i et venen i et diuen, '¿oye Juan, todavía hablais catalán?... i t'ho diuen amb un ressò que et fa mal... perquè et diuen això? qui ha emmetzinat aquesta gent durant segles?".

Solà ha criticat la "perversió i cinisme" de la Cope i ha denunciat que "per cada gram que gastem nosaltres ells gasten tones. Són ells, no som nosaltres. Fa tres segles que no baixen del burro". També ha volgut deixar clar que "no defenso una llengua per sobre d'una altra" i ha lamentat que "els polítics estan enfrontant la gent, els uns amb els altres, per la miserable captura de vots".

D'altra banda, Solà ha assenyalat que "la societat no s'ha de preocupar per la llengua, la societat té prou feina a viure cada dia. Hi ha moltes coses més importants que la llengua. Aquestes coses estan en mans d'aquells que governen. No és la ciutadania qui ha de treballar per la llengua, són els governants"

Jordi Porta: 'Els diners, els continuen tenint ells, i això ho hem de resoldre'

Òmnium Cultural ha arribat als 20.000 socis. Amb la idea de fer balanç, d'explicar quin és el paper que pertoca avui a l'entitat, VilaWeb TV ha entrevistat Jordi Porta, president d'Òmnium. Porta considera que la funció de l'entitat no pot pas ser la mateixa d'un partit polític, encara que sí que ha de vetllar perquè es defensin els interessos nacionals. 'Els diners, els continuen tenint ells, i això ho hem de resoldre', ha dit.

Òmnium Cultural va fundar-se l’any 1961. Treballa per la promoció i la normalització de la llengua catalana, la cultura i la identitat nacional de Catalunya. En l’actualitat, Òmnium té la voluntat de ser una anella de connexió de la societat civil. Alguns dels projectes amb què treballa són 'Quedem?', un programa pensat per als nouvinguts; 'Escoles en Xarxa', juntament amb VilaWeb i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes que la setmana passada fou conferit al lingüista Joan Solà.

Posant llum a la liberalització elèctrica. Que no sigui res!!!

L’u de juliol és una data que hem de marcar en vermell al nostre calendari perquè és quan entrarà en vigor la nova tarifa elèctrica a l’estat espanyol. Jordi Dolader 150609 RAC1

Aquest dilluns RAC1 ha intentat aclarir la confusió que hi ha al voltant de la reforma elèctrica i ha entrevistat en Jordi Dolader, president de la Comissió d’Energia del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya.

Passos que hem de tenir en compte:

- El primer que hem de fer és agafar la factura elèctrica i mirar la nostra potència contractada.

- Si estem per sota dels 10 quilowatts (la gran majoria d’usuaris domèstics) tenim 3 opcions:

(1) No fer res. A partir de l’u de juliol la comercialitzadora filial de la distribuïdora actual serà qui ens subministrarà el servei. A Catalunya és Endesa Energía XXI

(2) Optar per una tarifa concreta marcada pel govern. Llavors el servei l’haurem de contractar a una comercialitzadora de Tarifa d’últim recurs (TUR). Hi ha 5 opcions: Endesa, Iberdrola, Gas Natural-Unión Fenosa, Hidrocantábrico i E.ON

(3) Optar per entrar al mercat lliure. Aquí cada companyia ens farà les seves ofertes i podem triar la que vulguem. Actualment ja anuncien aquest servei una vintena d’empreses.

- Si estem per sobre dels 10 quilowatts, aquí només tenim 2 opcions:

(1) No fer res i esperar que el servei passi a la filial de la distribuïdora actual (com ja hem vist en el cas anterior). Aquí, però, el preu anirà pujant un 5% cada trimestre.

(2) Passar al mercat lliure. En aquest cas ha de quedar clar que no hi ha l’opció de triar la Tarifa d’Últim Recurs Aquestes són les dues cartes que alguns clients han rebut aquests dies a casa:

La maternitat d'Elna, al Roselló, commemorà el 70è aniversari

Una cinquantena de nenes amb el nom d'Elna s'han reunit aquest diumenge a Elna (Rosselló) per commemorar el 70è aniversari de la maternitat d'Elna, creada l'any 1939 per Elisabeth Eidenbenz en aquest petit municipi de la Catalunya Nord per ajudar les dones embarassades internades en els camps de concentració del Rosselló. Gràcies a la tasca humanitària d'Eidenbenz, 597 nens i nenes fills de refugiades republicanes procedents de Catalunya i d'algunes dones jueves, gitanes i d'altres procedències, hi van néixer entre l'any 1939 i abril de 1944, quan l'exèrcit alemany va clausurar la Maternitat. Viquipèdia: Maternitat d'Elna