lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 d’abril, 2008

Manolo Tomàs: 'La Caixa és qui controla les infrastructures a Catalunya'

El portaveu de la PDE creu que el transvasament de l'Ebre obeeix a interessos particulars

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, creu que el transvasament del riu obeeix a interessos particulars. En aquesta entrevista diu que 'els grans beneficiaris del transvasament són les constructores hidroelèctriques i les entitats financeres, com la Caixa, que controla les grans infrastructures a Catalunya'. S'hi oposa i no veu diferències entre fer-lo a Barcelona o València. El congrés espanyol va aprovar ahir el decret llei que l'autoritza, amb els vots favorables del PSOE, del PP i d'ICV, però no de CiU i ERC, que es van abstenir.

Per Tomàs la solució de la sequera seria construir un banc d'aigua de les concessions agrícoles del Baix Llobregat, recuperar les pèrdues de la xarxa i descontaminar l'aqüífer de Barcelona amb una depuradora de butxaca. Tomàs nega tots els arguments del govern: afirma que el transvasament sí que farà extreure més aigua del riu, no es creu que la mesura sigui temporal, i creu que la mesura 'és el pla B del Plà Hidrològic del PP' i que l'Agència Catalana de l'Aigua 'intenta fer un esforç de la gestió dels últims anys, però no se'n ha sortit'.

Votació discordant

Iniciativa va justificar el vot favorable al congrés espanyol en el fet que la infrastructura és temporal i reversible i que, a més, la titularitat serà de la Generalitat, les tres condicions que havia posat.

Esquerra, en canvi, es va abstenir, perquè, tal com digué Ridao, el projecte podia obrir la porta a més transvasaments i perquè els 180 milions d'euros que costarà aniran a càrrec de la disposició addicional tercera de l'estatut. Amb l'abstenció d'ERC, els membres del tripartit van votar dividits.

El consell comarcal del Montsià, contrari

El Consell Comarcal del Montsià va votar anit favorablement a una moció presentada per CiU que rebutjava el transvasament de l'Ebre. Es va aprovar amb els vots de CiU i d'ERC, el PSC es va abstenir i ICV hi va votar a la contra. El PP es van absentar de la sala en el moment de la votació.

La moció manifesta el rebuig del consell a qualsevol mesura que suposi extreure aigua de l'Ebre i a l’ampliació del transvasament cap a Barcelona, i dóna suport als moviments socials en defensa del riu.

Entrevista amb Manolo Tomàs, de la plataforma en Defensa de l'Ebre, que creu que el transvassament de l'Ebre obeeix a interessos particulars. Tomàs, que accepta que hi pot haver sequera, creu que la solució es troba a Barcelona mateix.

Manolo Tomàs 300408

...i el poble resta en pau: La CE considera que el risc de la fuita d'Ascó sembla "insignificant"

Ascó 300408 CATr Un grup d'experts de la Direcció General d'Energia i Transports de la Comissió Europea certifica que l'actuació del Consell de Seguretat Nuclear davant la fuita de la central d'Ascó ha estat correcta. Els experts descarten també que hi hagi cap tipus de risc radiològic per a la població. Ho han afirmat després de visitar la planta, aquest dimarts, i de comprovar que tant la metodologia com els resultats del programa de protecció radiològica que s'ha aplicat han estat eficaços.

L'objectiu dels experts enviats per la CE era comprovar que després de la fuita del novembre passat s'havien aplicat les mesures correctes i certificar la magnitud del succés.

Després de la seva inspecció, asseguren que el Centre de Seguretat Nuclear (CSN) va actuar correctament i amb immediatesa per identificar la naturalesa dels fets, i que va prendre mesures efectives per localitzar les partícules radioactives.

Aquesta comissió també ha constatat que la majoria de partícules es trobaven dins el mateix reciente de la central i afirma que el risc radiològic per a la població "sembla insignificant".

D'altra banda, el CSN ha anunciat que en els pròxims dies es farà un control a més de 2.400 persones per veure si presenten algun efecte per la fuita. De moment, s'han fet proves a 1.500 persones i en cap cas s'han trobat signes de contaminació.

VilaWeb/ElPunt: El nombre de persones examinades per la fuita d'Ascó augmentarà fins a 2.412

El Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre se suma al rebuig a la interconnexió de xarxes

La sessió plenària del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre ha aprovat aquesta tarda la moció presentada pel grup comarcal d'ERC en què es demana la dimissió del conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, així com es rebutja el porjecte d'interconnexió de xarxes i la venda d'aigua a Barcelona dels aqüífers de Reus i Tarragona. La moció, aprovada amb els vots a favor d'ERC i CiU i l'abstenció del PSC, critica la 'manca de transparència' del conseller Baltasar en aquesta problemàtica i la 'mala gestió' del Govern. A més, el ple també ha aprovat unànimement una moció que recull la preocupació de l'ens comarcal vers els robatoris que s'han produït darrerament a masos de la comarca.

El Priorat impulsa la rehabilitació dels seus camins i les visites als cellers per atreure turistes europeus

El Consell Comarcal del Priorat fomentarà les visites als cellers de la comarca i les integrarà als 'Camins del Vi', unes rutes per camins històrics de la zona que estan sent recuperats per fer-los transitables. D'aquesta manera es vol atreure no només turistes catalans, sinó també gent vinguda de països com França o Gran Bretanya integrant dos conceptes com són la qualitat dels vins del Priorat i el paisatge vitivinícola del territori, segons ha explicat el gerent del Pla de Foment del Turisme del Consell Comarcal del Priorat, David Esteller. Entre altres accions, Esteller ha explicat que es publicaran dues guies de tots els cellers de la comarca, tant de la DO Montsant com la DOQ Priorat. El teatre l'Artesana de Falset ha acollit la jornada tècnica Enoturisme a la comarca del Priorat.

Benach i Niubò demanen destruir els avals de les candidatures per evitar “llistes negres” a ERC

ERC Futur, la candidatura que encapçalen Ernest Benach i Rafael Niubò, ha reclamat aquest dimecres al partit que "elimini" els llistats d'avals que les candidatures haurien d'aportar una vegada validats per evitar que "en cap cas ningú pugui tenir la temptació de fer cap ús" d'ells, com elaborar “llistes negres” de no afins a la candidatura que s'imposi en el congrés.

"L'objectiu d'aquesta petició és treballar pel consens a partir del 15 de juny (el dia després de la jornada de primàries per a escollir als nous president i secretari general) i evitar cap tipus de divisió entre partidaris d'una o altra candidatura i la confecció de llistes que podrien generar divisions o recels entre la militància". Fonts de la candidatura han expressat que esperen que la Sindicatura que ha de vetllar per la transparència del procés congressual d’ERC emeti una resolució favorable a la petició i "accedeixi" a destruir aquesta informació una vegada validada.

S'obre al trànsit la variant de Falset, que permetrà reduir el trànsit rodat pel nucli del municipi

La secretària d'Infraestructures del Ministeri de Foment, Josefina Cruz, ha inaugurat aquest dimecres la nova variant de Falset de la N-420, que permetrà reduir el trànsit de vehicles pel nucli del municipi, una reivindicació històrica dels veïns de la capital del Priorat. La variant té una longitud de 3,5 quilòmetres, ha comptat amb un pressupost de 11.673.064,06 euros i les seves obres han durat dos anys. Josefina Cruz ha destacat que amb aquesta obra es millorarà també la seguretat del trànsit i s'ajudarà a evitar accidents dins el nucli urbà de Falset. La nova variant se situa concretament entre els punts quilomètrics 839,6 i 842,3, als termes municipals de Falset i Marçà.

Bloc de Pere Muñoz: LA VARIANT DE FALSET

La UPF rebutja la presència de membres de la Corona espanyola a la universitat

El claustre celebrat aquest dimarts per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha aprovat una moció promoguda pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), amb 38 vots a favor, en què es rebutja la presència de membres de la Corona espanyola a la universitat. Entre els vots en contra, 31, figuraven els de la direcció del centre.

Segons ha informat la UPF, a la sessió constitutiva del claustre s'ha proposat l'esmentada moció del SEPC, que ha tingut 38 vots a favor, 31 en contra i 22 abstencions. Tot i això, fonts del centre han ressaltat que es tracta de 91 pronunciaments dels 191 membres que formen el claustre.

El SEPC, per part seva, reclama en la seva moció a l'equip de govern de la UPF que no convidi els membres de la monarquia espanyola a les inauguracions, premis i altres actes dins de la universitat. El text de la petició votada pel claustre sosté que "la majoria de democràcies consolidades posseeixen caps d'Estat escollits pel poble", mentre que, a l'Estat espanyol, "això no és possible".

Per aquest sindicat universitari, la Corona és una "institució arcaica" i "no democràtica", de manera que "encarna un conjunt de valors incompatibles amb una institució com la UPF, que proclama la llibertat, la democràcia i la igualtat".

VilaWeb/ElPunt: El claustre de la Universitat Pompeu Fabra aprova que no es convidi mai el Rei a la universitat

Les 1.900 parelles de flamencs del delta de l'Ebre no crien des de fa dos anys

Els flamencs, una de les espècies emblemàtiques del delta de l'Ebre, no han criat aquest any en aquest paratge natural, com havia succeït durant els últims dos anys, segons fonts del parc natural.

Els tècnics del parc natural no han pogut determinar els factors que han fet que aquest any les 1.900 parelles de flamencs que habiten aquesta zona no hagin tingut cries, perquè no s'ha detectat cap anomalia en el seu entorn natural ni cap element climatològic advers.

Les salines de la Trinitat, a la Punta de la Banya, és el paratge on els flamencs del delta de l'Ebre tenen establert el seu punt de cria. Des de fa dies, un tècnic del parc natural vigila de prop la colònia d'aquestes aus, però a falta de dues setmanes perquè acabi el període de cria, tot apunta que aquest any no hi haurà pollets de flamenc al Delta.

El responsable de l'àrea de Protecció i Investigació del Parc Natural del Delta de l'Ebre, Toni Curcó, ha explicat que aquest any no s'han pogut determinar les causes que han impedit la cria dels flamencs. "Aquest any no ha passat res d'especial, ni s'han detectat depredadors a prop de l'àrea de cria, ni ha volat cap avioneta massa baix per la zona com va passar un any", ha explicat aquest tècnic del parc natural.

Els flamencs van començar a reproduir-se al delta de l'Ebre l'any 1992, i des d'aleshores només havien interromput la cria en els anys 1999 i 2005.

Des del parc natural del Delta s'ha explicat que, malgrat tot, aquestes interrupcions de la cria no són motiu de preocupació si es produeixen només de forma puntual i no es repeteixen d'un any a un altre.

La Punta de la Banya és l'única zona de Catalunya i un dels pocs llocs a Europa on els flamencs tenen un punt estable de cria. Des de l'any 1992 fins a l'actualitat la colònia de flamencs del delta de l'Ebre ha passat de 250 a 1.900 parelles.

Nadal diu que ofegar Catalunya és suïcida tant per a Catalunya com per a Espanya

El conseller Joaquim Nadal ha dit que Catalunya necessita finançament per seguir sent la locomotora de l'economia espanyola, i que ofegar Catalunya és tan suïcida per a aquesta comunitat autònoma com per al conjunt d'Espanya, per la qual cosa no es pot permetre "ofegar més del compte Catalunya".

Durant una intervenció al Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques ha dit que Catalunya necessita finançament per seguir movent l'economia espanyola.

El conseller ha advertit que la disposició addicional tercera de l'Estatut, que determina els fons que l'Estat concedeix a Catalunya per a infraestructures en els pròxims set anys, no és el pal·liatiu per als problemes pressupostaris de la Generalitat, ja que són dos temes diferents.

Aquesta disposició de l'Estatut reconeix el dèficit d'inversió a Catalunya els últims anys i intenta solucionar-lo amb una inversió de l'Estat durant set anys de l'equivalent a l'aportació de Catalunya al PIB d'Espanya, mentre que la negociació del nou sistema de finançament comença ara.

Un de cada cinc catalans està en risc de pobresa

El 18,5% dels catalans són pobres o estan en risc de ser-ho, segons es desprèn de l'informe Dinàmica de la pobresa a Catalunya. Qui entra, qui surt i qui es queda a la pobresa? presentat aquest dimecres per la Fundació Jaume Bofill. Aquesta xifra , que fa referència a un estudi elaborat durant els anys 2003 i 2004 es situa per sobre de la mitjana de l'Europa dels 15, fixada en un 17% i lleugerament per sota de l'espanyola, que es del 19,9%.

L'estudi, que ha estat elaborat pels professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB Sara Ayllon i Xavier Ramos, revela que els sectors socials més propensos a la pobresa són els jubilats, els aturats i els immigrants i, a més a més, estudia els canvis evolutius en la dinàmica de la pobresa. Així, del total de persones que no eren pobres el 2003, un 8,7% va passar l'any següent a viure en un estadi de pobresa, mentre que un 29,8% dels considerats pobres el 2003 van deixar de ser-ho el 2004, o el que és el mateix, el 70,2% de ciutadans considerats pobres el 2003 continuaven en la mateixa situació l'any següent.

Pel que fa al retrat del tipus de persones que viuen aquesta situació els autors de l'estudi han insistit durant la presentació en l'absència d'un únic tipus de perfil, tot i que les tases de pobresa més elevada es donen entre jubilats, vidues i aturats. Xavier Ramos ha assenyalat cinc perfils principals de persones candidates a patir situacions de pobresa: El col·lectiu dependent dels sistemes de garantia d'ingressos; Les llars familiars on només hi arriba un sou; Les persones amb estudis bàsics; El col·lectiu immigrant; I les persones amb un mal estat de salut.