lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 d’abril, 2008

Un de cada cinc catalans està en risc de pobresa

El 18,5% dels catalans són pobres o estan en risc de ser-ho, segons es desprèn de l'informe Dinàmica de la pobresa a Catalunya. Qui entra, qui surt i qui es queda a la pobresa? presentat aquest dimecres per la Fundació Jaume Bofill. Aquesta xifra , que fa referència a un estudi elaborat durant els anys 2003 i 2004 es situa per sobre de la mitjana de l'Europa dels 15, fixada en un 17% i lleugerament per sota de l'espanyola, que es del 19,9%.

L'estudi, que ha estat elaborat pels professor del Departament d'Economia Aplicada de la UAB Sara Ayllon i Xavier Ramos, revela que els sectors socials més propensos a la pobresa són els jubilats, els aturats i els immigrants i, a més a més, estudia els canvis evolutius en la dinàmica de la pobresa. Així, del total de persones que no eren pobres el 2003, un 8,7% va passar l'any següent a viure en un estadi de pobresa, mentre que un 29,8% dels considerats pobres el 2003 van deixar de ser-ho el 2004, o el que és el mateix, el 70,2% de ciutadans considerats pobres el 2003 continuaven en la mateixa situació l'any següent.

Pel que fa al retrat del tipus de persones que viuen aquesta situació els autors de l'estudi han insistit durant la presentació en l'absència d'un únic tipus de perfil, tot i que les tases de pobresa més elevada es donen entre jubilats, vidues i aturats. Xavier Ramos ha assenyalat cinc perfils principals de persones candidates a patir situacions de pobresa: El col·lectiu dependent dels sistemes de garantia d'ingressos; Les llars familiars on només hi arriba un sou; Les persones amb estudis bàsics; El col·lectiu immigrant; I les persones amb un mal estat de salut.