lo carrer del riu

lo carrer del riu

30 d’abril, 2008

Manolo Tomàs: 'La Caixa és qui controla les infrastructures a Catalunya'

El portaveu de la PDE creu que el transvasament de l'Ebre obeeix a interessos particulars

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, creu que el transvasament del riu obeeix a interessos particulars. En aquesta entrevista diu que 'els grans beneficiaris del transvasament són les constructores hidroelèctriques i les entitats financeres, com la Caixa, que controla les grans infrastructures a Catalunya'. S'hi oposa i no veu diferències entre fer-lo a Barcelona o València. El congrés espanyol va aprovar ahir el decret llei que l'autoritza, amb els vots favorables del PSOE, del PP i d'ICV, però no de CiU i ERC, que es van abstenir.

Per Tomàs la solució de la sequera seria construir un banc d'aigua de les concessions agrícoles del Baix Llobregat, recuperar les pèrdues de la xarxa i descontaminar l'aqüífer de Barcelona amb una depuradora de butxaca. Tomàs nega tots els arguments del govern: afirma que el transvasament sí que farà extreure més aigua del riu, no es creu que la mesura sigui temporal, i creu que la mesura 'és el pla B del Plà Hidrològic del PP' i que l'Agència Catalana de l'Aigua 'intenta fer un esforç de la gestió dels últims anys, però no se'n ha sortit'.

Votació discordant

Iniciativa va justificar el vot favorable al congrés espanyol en el fet que la infrastructura és temporal i reversible i que, a més, la titularitat serà de la Generalitat, les tres condicions que havia posat.

Esquerra, en canvi, es va abstenir, perquè, tal com digué Ridao, el projecte podia obrir la porta a més transvasaments i perquè els 180 milions d'euros que costarà aniran a càrrec de la disposició addicional tercera de l'estatut. Amb l'abstenció d'ERC, els membres del tripartit van votar dividits.

El consell comarcal del Montsià, contrari

El Consell Comarcal del Montsià va votar anit favorablement a una moció presentada per CiU que rebutjava el transvasament de l'Ebre. Es va aprovar amb els vots de CiU i d'ERC, el PSC es va abstenir i ICV hi va votar a la contra. El PP es van absentar de la sala en el moment de la votació.

La moció manifesta el rebuig del consell a qualsevol mesura que suposi extreure aigua de l'Ebre i a l’ampliació del transvasament cap a Barcelona, i dóna suport als moviments socials en defensa del riu.

Entrevista amb Manolo Tomàs, de la plataforma en Defensa de l'Ebre, que creu que el transvassament de l'Ebre obeeix a interessos particulars. Tomàs, que accepta que hi pot haver sequera, creu que la solució es troba a Barcelona mateix.

Manolo Tomàs 300408