lo carrer del riu

lo carrer del riu

06 d’abril, 2010

Barça 4 - Arsenal 1

Puyal 060410

El Barça ha fet bons els pronòstics i ha tornat a demostrar que viu un dels millors moments de joc. La tornada de l'eliminatòria de quarts de final que ha disputat a l'Arsenal ha estat un festival de bon joc capitanejat per Messi que ha fet els quatre gols blau-grana. L'Arsenal ha fet el primer gol del partit i ha provocat una reacció extraordinària que s'ha traduït en tres gols en els següents vint minuts de la primera part. La segona part ha estat menys lluïda, però no hi han faltat moments d'emoció i de nervis. Quan ja mancaven pocs minuts per al final del partit, Messi ha fet el quart gol que ha portat la tranquil·litat definitiva als seguidors del Barça. FOTOGALERIA SPORT: Les millors imatges del partit

Llorente: 'A CiU se li està fent molt llarga aquesta precampanya per les poques propostes que té'

El portaveu d'Esquerra, Ignasi Llorente, creu que a CiU 'se li deu estar fent molt llarga la precampanya electoral perquè no té cap proposta a fer' i que per aquest motiu practica un 'estil molt visceral de fer política que no aporta res en aquests moments de desafecció política'. Llorente, en aquest sentit, ha advertit que 'nosaltres mai no diríem als votants de bona fe de CiU que estan votant a Aznar o a Rajoy, tot i la seva política d'aliances'. D'aquesta manera el republicà ha replicat les declaracions de Felip Puig, qui ha constatat que Puigcercós 'ha deixat clar que votar Esquerra és votar que Montilla sigui president'.

Felip Puig: 'Puigcercós ha deixat clar que votar Esquerra és votar que Montilla sigui president' (directe.cat)

Un estudi demostra que un cabal més elevat permetria reduir el predomini d'espècies invasores al tram final de l'Ebre

La garantia d'un cabal ambiental suficient per al tram final del riu Ebre no resulta únicament essencial per a la supervivència de la fauna i el manteniment dels ecosistemes del Delta de l'Ebre. Segons ha demostrat la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics de l'IRTA (UEA-IRTA), un cabal més elevat per al tram final del riu permetria frenar l'actual predomini d'espècies invasores. Així ho plasma la validació biològica de la proposta de cabals ambientals per al tram final de l'Ebre aprovada pel Parlament i tramesa al govern espanyol. La proposta de cabals, que va fer seva el Govern i el Parlament, incorpora, un cop efectuat el càlcul basat en criteris hidrològics, la seva validació mitjançant 'criteris biològics'. En altres paraules, i segons el director de la UEA-IRTA, Carles Ibàñez, calia 'validar biològicament si es poden mantenir les funcions del riu' després d'aplicar valors hidrològics extrems 'que naturalment es podrien produir'. La base de l'estudi científic de la UEA-IRTA partia del fet que la saboga, una espècie piscícola fluvial autòctona, protegida i en aquests moments en fase de recuperació, necessita 'certa velocitat de l'aigua' a l'hora de situar els seus punts de reproducció al riu. Una situació que es podria extrapolar a espècies autòctones com el barb o l'anguila. Calia, doncs, comprovar que aquestes velocitats eren compatibles amb els cabals proposats. Posteriorment, es van invertir els papers amb l'anàlisi de les espècies invasores: els silurs i els macròfits proliferaven en els trams on existia major estancament de l'aigua. Més exactament, la característica comú de tots els punts investigats on predominaven els invasors era que la velocitat del corrent fluvial no superava els 0,4 metres per segon. 'Com més alterat està el riu, més fàcil resulta que trobem espècies invasores', conclou Ibàñez. Aquest, doncs, seria el cas del tram final de l'Ebre.

Governació activa dues estacions base que donaran Internet de banda ampla a la Ribera d'Ebre

Déu us escolte!!! Dins el marc del pla Catalunya Connecta, el Departament de Governació i Administracions Públiques, a través de la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació, ha activat dues estacions base a la Palma d'Ebre i Rasquera (Ribera d'Ebre). Amb aquestes, les Terres de l'Ebre ja compten amb disset estacions base que ofereixen Internet de banda ampla. Les estacions base que s'han activat permetran que puguin connectar-se a Internet de banda ampla o millorar-ne la cobertura diversos nuclis de població i polígons industrials dels municipis de la Palma d'Ebre, Miravet, Rasquera, Benissanet i Móra d'Ebre.

El secretari de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Jordi Bosch, ha assegurat que 'dotar d'Internet d'alta velocitat els municipis de les comarques de les Terres de l'Ebre és clau per aconseguir la cohesió territorial del país, i un dels objectius principals del pla Catalunya Connecta'. El projecte Banda Ampla Rural, inclòs en el Pla Catalunya Connecta, té l'objectiu de fer arribar l'accés a Internet de banda ampla a totes les poblacions de més de 50 habitants que no tinguin cobertura del servei ADSL, tot suprimint la fractura digital territorial existent en aquests moments i assolint la cohesió del país. L'empresa adjudicatària que desplega el servei amb tecnologia WIMAX és Iberbanda.

Un viticultor anglès arrenda el celler de Pinell de Brai per elaborar el seu vi

i no pot ser competitiu amb els socis? La junta de la cooperativa agrícola de Pinell de Brai ha assolit un acord, inèdit a la comarca vinícola de la Terra Alta, per arrendar les històriques instal·lacions del celler modernista de la cooperativa, obra de César Martinel, a un viticultor de nacionalitat anglesa, David Gwyn.

Segons ha explicat el president de la cooperativa, Cisco Guarín, l’acord inclou, a banda del lloguer en exclusiva de les instal·lacions per a fer vi, la venda a un preu just de tota la collita de raïm dels socis de la cooperativa. D’aquesta manera, assegura el president, s’aconsegueix donar viabilitat econòmica a una secció de la cooperativa que no era competitiva. I és que en els últims anys els socis han reduït la producció de raïm dels 90.000 a la modesta xifra de 35.000 quilos de raïm. Aquest fet, unit a la despesa d’amortització de nova maquinària i als costos inherents de l’elaboració i comercialització del vi amb marca pròpia, «donava com a resultat que no érem competitius», resumeix Guarín.

Per a millorar el balanç econòmic de la secció -la cooperativa també elabora oli i ametlles- s’arrendà part de les instal·lacions a Gwyn «per a que pogués elaborar el seu vi». Aquest acord de lloguer de les instal·lacions s’ha renovat recentment tot incloent el pacte per a vendre la producció. Així, la cooperativa de Pinell de Brai deixarà d’elaborar vi la propera campanya. La resta de seccions mantindran la seva activitat i la cooperativa continuarà gestionant les visites turístiques a la ‘catedral del vi’, més de 15.000 l’any 2009.

Avui: Un empresari gal·lès lloga el celler del Pinell de Brai per elaborar-hi vi

Un catedràtic madrileny reconeix que l'única imposició lingüística de l'Estat és l'espanyola

El catedràtic de la Univesitat Autònoma de Madrid (UAM) Juan Carlos Moreno Cabrera defensa, al seu llibre El nacionalismo lingüístico, que l'únic nacionalisme lingüístic que existeix a l'Estat és l'espanyol. Per Moreno, el nacionalisme espanyol és perjudicial perquè considera que la seva llengua és superior a les altres i per això vol imposar-la. 'Els catalans no pretenen que es parli català a Màlaga o a Castella-la Manxa, en canvi, els castellanistes sí que defensen que el castellà sigui dominant a Catalunya, que en sigui la llengua principal' assegura el catedràtic. Moreno també defensa que la imposició del català no existeix, i defensa que la situació actual porta a un predomini a la llarga de l'espanyol, pel això suggereix que el castellà deixi d'ensenyar-se a les escoles de Catalunya.

Vicent Sanchis: Fabrades

El president de la Diputació de Castelló i líder local del PP Carlos Fabra potser no se’n sortirà. Oh, miracle! Fa molt de temps que hi havia greus indicis d’irregularitats en la gestió que perpetra el personatge sobre un territori que considera propi, però res. La justícia ha convertit en qualsevol punt de l’Estat la presumpció d’innocència en una broma, però, per contra, al País Valencià la presumpció esdevé certesa quan es tracta de jutjar líders polítics, ni que s’apilin els indicis raonables de delinqüència. Tots són eternament innocents. Algú hauria de donar una ullada a la justícia aplicada en aquell territori. Potser caldrà esperar que el Partit Popular perdi unes eleccions, com ha passat a les Balears, perquè les proves siguin tingudes en compte. En tot els casos, menys en el de Fabra, perquè ahir els filtradors professionals van publicar que l’amic de Zaplana i de Camps i administrador perpetu del poder del PP en aquelles comarques l’ha feta grossa. Entre 1999 i el 2004 Carlos Fabra va ingressar més de cinc milions d’euros sense justificar. Això ja no ho arregla ni la presumpció eterna que acompanya els dirigents valencians del PP.

El problema del País Valencià és que si els seus actuals governants són declarats culpables, hi haurà un buit de poder, perquè l’oposició pot tardar un segle a estar preparada per ocupar-lo i dos a guanyar unes eleccions. Vicent Partal: Emergència ètica (VilaWeb)

Defensa retira l'estàtua eqüestre de Franco de la Capitania General de València

El Ministeri de Defensa ha retirat avui l'estàtua eqüestre de Franco de l'edifici de la Capitania General de València en aplicació de la Llei de Memòria Històrica, segons han indicat fonts del Govern central.

Els treballs de retirada de l'estàtua, que ha estat traslladada a un magatzem militar, han començat a primera hora del matí i s'han prolongat fins al migdia. Els operaris han treballat sota la vigilància de més d'una vintena d'agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat i han necessitat una grua per treure l'estàtua de l'edifici.

L'estàtua, propietat de l'Ajuntament valencià, va estar situada a la plaça del consistori fins al 1983, quan va ser traslladada i dipositada en custòdia en un dels patis de la Capitania General fins que el govern local definís la seva ubicació definitiva.

25.000 persones es concentren a L'Aquila un any després del terratrèmol

Al voltant de 25.000 persones s'han concentrat aquesta matinada a L'Aquila per recordar les 308 víctimes mortals del terratrèmol que avui fa un any va sacsejar aquesta ciutat del centre d'Itàlia.

El silenci ha envaït la Piazza del Duomo a les 3.32 hores, que és l'hora exacta en què va tenir lloc el sisme mentre les campanes de l'església de les Ànimes Santes tocaven 308 vegades, un per cada víctima.

Els habitants de L'Aquila i de la resta d'Itàlia s'han anat concentrant aquesta nit a l'anomenada zona vermella del centre històric de la ciutat portant torxes i cartells en record de les víctimes.

El País: La ayuda española no llega a L'Aquila