lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de maig, 2008

S'activa el pla Inuncat a les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta

El Centre d'Emergències de Catalunya ha activat aquest dijous a dos quarts d'una del migdia el pla Inuncat a tres comarques de Terres de l'Ebre.

La fase d'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya ha estat activada a les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta.

Segons les dades facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya, és probable que en aquestes comarques del sud de Catalunya es puguin registrar, a partir d'aquesta nit, precipitacions acumulades superiors a cent litres en vint-i-quatre hores.

El Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació ha recomanat seguir la meteorologia i extremar les precaucions a l'hora de conduir.

L'Ajuntament de Salamanca es nega a retirar els honors a Franco

El ple de l'Ajuntament de Salamanca ha rebutjat avui una nova moció del PSOE per retirar el títol d'alcalde d'honor a perpetuïtat, concedit el 1954, la Medalla d'Or de la Ciutat, atorgada el 1948, i el medalló que té a la plaça Major de la ciutat el dictador Francisco Franco.

La proposta del PSOE, feta per primera vegada el 27 de gener del 2007, ha estat rebutjada pel Partit Popular, que compta amb majoria absoluta. Els socialistes han tornat a plantejar la mateixa moció que fa un any perquè ja està en vigor la llei de la memòria històrica.

El portaveu municipal del PSOE, Fernando Pablos, ha recordat que la llei de la memòria històrica estableix que "les administracions públiques, en l'exercici de les seves competències, prenguin les mesures oportunes per a la retirada d'escuts, insígnies, plaques i altres objectes o esments commemoratius d'exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura". El PSOE també demanava la retirada del medalló amb la cara de Franco de la plaça Major, perquè fos exposat al Museu d'Història de la Ciutat.

La moció del PSOE ha estat formulada en el ple municipal, una setmana després que la Universitat de Salamanca decidís rebutjar la concessió del títol de doctor honoris causa a Franco, realitzada el 8 de maig del 1954.

La Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre demana un estudi sobre la legalitat del transvasament

L'estat adjudicarà les obres de la infrastructura avui a la tarda El president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, Lluís Pegueroles, ha informat que l'entitat ha demanat un informe jurídic sobre la legalitat del decret-llei del govern espanyol sobre el transvasament de l'Ebre cap a Barcelona. Pegueroles considera que és probable que la normativa vulneri la llei 18/81 del transvasament al Camp de Tarragona, atès que no s'han fet les mesures que preveu aquesta llei per estalviar aigua.

Entre les mesures que no s'han dut a terme hi ha la cobertura dels canals i la construcció de les sèquies, segons la comunitat de regants de l'esquerra.

Els regants confirmen que estalviaran aigua Ahir, la Federació d'Usuaris i Regants de la Conca de l'Ebre es va comprometre a estalviar un metre cúbic i mig per segon perquè la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre la pogués enviar a Barcelona. Ara, el president d'aquesta federació, César Trillo, va precisar que l'estalvi únicament s'havia de destinar a aigua potable de l'àrea de Barcelona durant l'emergència, i que en cap cas no permetrien que es fes servir en detriment del cabal ecològic del riu. L'única comunitat de regants que hi va votar en contra va ser la de l'esquerra de l'Ebre.

L'adjudicació de les obres, avui D'altra banda, el secretari d'estat de Medi Ambient i Rural, Josep Puxeu, ha anunciat que avui a la tarda s'adjudicaran les obres del transvasament a Barcelona. Puxeu ha reiterat que Agbar molt probablement liderarà la unió temporal d'empreses que executarà el projecte. També ha avançat que avui mateix han començat les expropiacions i la compra dels tubs.

300 batlles del PP reclamen aigua al sud Ahir, més de tres-cents batlles valencians, murcians i andalusos del PP van constituir a Oriola la plataforma 'Alcaldes per l'aigua' amb el propòsit de reclamar el transvasament d'aigua sobrant de l'Ebre al sud, invocant el mateix principi que ha servit per aprovar el transvasament a Barcelona. A sobre, van advertir que reivindicarien aquest transvasament tant per la via judicial i des de les institucions com fent manifestacions al carrer.

La plataforma, una idea del president de la Generalitat, Francesc Camps, té per finalitat de pressionar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè, ja que s'avé a transvasar l'Ebre a Barcelona, el transvasi també al sud. De fet, Camps ja es va reunir, fa dies, amb el president de Múrcia, Ramón Luis Valcárcel, amb aquesta mateixa intenció i amb la de recórrer al Tribunal Constitucional per exigir igualtat de tracte.

Els assessors del govern s'oposen a la portada d'aigua de l'Ebre a Barcelona

La Fundació Nova Cultura de l'Aigua va emetre ahir un comunicat en què rebutja la forma i la manera amb què els governs català i espanyol volen executar les obres per allargar el minitransvasament de l'Ebre cap a Barcelona. Segons la fundació, no queda prou acreditat que aquesta mesura sigui l'última opció atès que la situació actual de pluges ha allunyat l'escenari d'emergència. Per aquest motiu, la fundació demana la moratòria de les obres durant el termini d'un mes i la creació d'una comissió tècnica, que dins la mesa nacional de la sequera, avaluï altres possibles mesures per fer front a la sequera.

La fundació, un dels ens que més ha col·laborat amb el departament de Medi Ambient per dissenyar la nova gestió de l'aigua al país, considera que no hi ha prou garanties per pensar que el perllongament del minitransvasament cap a Barcelona sigui la millor opció per evitar talls en el subministrament d'aigua a Barcelona. I ho argumenta perquè, primer, les últimes pluges han permès allunyar la situació d'emergència, ja que, mentre fa un mes els patans ranejaven el 20% de la capacitat ara es troben a un 25%. Segon, perquè no hi ha garanties que la captació d'aigua dels canals de reg no comporti danys al Delta ja que es pretén compensar els volums que circularan cap a Barcelona amb el compromís d'un estalvi d'aigua per part dels regants sobre el qual l'administració té un «escàs coneixement i control». I tercer, perquè consideren que la informació que s'ha donat i la participació que hi ha hagut en tot el procés s'ha fet «tard» i ha estat «insuficient».

Per aquests motius, i tot i que es reconeix la feina que fins ara ha portat a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la fundació «no pot acceptar l'execució d'aquesta mesura, ni en la forma adoptada pels governs de l'Estat i de Catalunya ni en la manera d'aplicar-la», diu el comunicat. A més a més lamenta que aquesta decisió pugui enfosquir el treball de quatre anys que ha portat a terme l'ACA.

Davant aquesta situació, la fundació demana al govern que s'apliqui una moratòria de les obres durant un mes i que sigui una comissió tècnica, en el si de la recent creada mesa nacional de la sequera, la que realitzi una «avaluació contínua i participativa de la situació» així com de les possibles mesures que es puguin adoptar.

La fundació acaba el comunicat assenyalant que el govern de Catalunya «encara és a temps de sotmetre la decisió del transvasament a una participació transparent, sempre que en la pròxima mesa nacional de la sequera s'acordi una moratòria que ofereixi confiança pública per assegurar que la consulta serveixi per reconsiderar la decisió adoptada».

La posició de la fundació ja va ser defensada per l'ecòleg Narcís Prat en la mesa nacional de la sequera però la moratòria va ser rebutjada pel govern al·legant que el govern havia de garantir l'abastament.

Allau d'adhesions per formar la Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments

Una nova plataforma coordinarà l'acció de tots els habitants i els col·lectius de l'àrea metropolitana de Barcelona que estiguen en contra dels transvasaments. El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va confirmar ahir que ja hi ha una allau d'adhesions al manifest que pretén renovar la complicitat de tots els barcelonins contraris al transvasament.

«Nosaltres hem quedat sols, sense forces polítiques, però la Generalitat quedarà sense suport social», va assenyalar Tomàs. El portaveu va anunciar que la creació de la Plataforma Metropolitana contra els Transvasaments (PMT) ja està força avançada, i que esperen donar-la a conèixer en un acte públic que es farà a Barcelona d'aquí a pocs dies. «A més de la lluita social i jurídica; i al marge dels contactes per mobilitzar els municipis, propietaris i pagesos afectats per la construcció de la canonada del transvasament, també volem portar el problema de l'Ebre a Barcelona», va dir. Segons Tomàs, la PDE demostrarà que els ciutadans han estat «manipulats i enganyats amb l'excusa de la sequera, perquè Aigües de Barcelona (Agbar) puga fer i gestionar l'obra de la seua vida». Així, després de la manifestació del 18 de maig a Amposta, la nova PMT coordinarà l'acció «de tots els moviments socials, entitats veïnals, sindicats, grups ecologistes i persones individuals» que durant la lluita contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN) van treballar al costat de la plataforma.

El portaveu va precisar que els Jóvens en Defensa de l'Ebre, la branca juvenil de la PDE, han estat els encarregats de fer els contactes i difondre el manifest, que segons Tomàs ja ha rebut un nombre suficient d'adhesions. De fet, els actes que els Jóvens han previst per avui i demà a Barcelona, a l'Ateneu Popular de l'Eixample i al Casinet d'Hostrafancs (amb xerrades, documentals i un sopar popular amb un concert del grup Pepet i Marieta), seran la targeta de presentació del moviment antitransvasament a la capital. «Necessitem la societat ebrenca mobilitzada, però també és important traslladar la discussió a Barcelona, i obrir un debat sobre el creixement i els recursos hídrics a Barcelona, per qüestionar que la interconnexió de xarxes siga necessària», va explicar. El portaveu va remarcar que la PDE i la plataforma metropolitana tenen el suport dels grans grups ecologistes que van participar en la lluita europea contra el PHN, i que ara els falta acabar de lligar el suport de la pagesia, «important per evitar les expropiacions de les finques que travessarà la canonada», i amb una important entitat veïnal de Barcelona.