lo carrer del riu

lo carrer del riu

19 d’agost, 2008

Sobirania i Progrés convoca una manifestació l’11 de setembre per reclamar un Estat propi

El lema serà 'Som una nació i volem un Estat propi' La Plataforma Sobirania i Progrés convocarà una manifestació “al màxim de multitudinària possible” per al proper 11 de setembre amb el lema Som una nació i volem un Estat propi, segons ha assegurat l’actor i membre de la plataforma Joel Joan aquest dimarts a la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), a Prada de Conflent. El punt de trobada l'11 de setembre serà la plaça d’Urquinaona de Barcelona, a les cinc de la tarda, i els convocants mantenen que no esperen ni busquen "el suport dels partits polítics" per a aquest acte, que el consideren de i per a la societat civil.

A la mobilització s'hi convidarà la Plataforma pel Dret de Decidir i totes les entitats que comparteixin l’ideari de la convocatòria. En aquest sentit, els organitzadors ja s’han posat en contacte amb els dos sectors de la PDD, l’anomenada oficial, liderada per Mònica Sabata, i la crítica, al capdavant de la qual hi ha Elisenda Romeu. Pel que fa a Òmnium Cultural, l’organització de la manifestació no veu viable que ara per ara s’hi pugui sumar amb el lema que portarà. En tot cas, la Plataforma té clar que “la societat catalana està demanant aquesta unitat al carrer, i per això sortirem i intentarem sumar consensos”. La Plataforma Sobirania i Progrés ha justificat el lema de la manifestació perquè “encara que ens tombin l’Estatut, i perquè tot plegat no acabi amb la nostra supervivència, ens cal un Estat”, ha assegurat Joel Joan. “Per garantir que la nació catalana no mori en molt pocs anys, necessitem un Estat”, ha coincidit l’economista Elisenda Paluzié, també membre de la plataforma.

Sobirania i Progrés també prepara un altre acte multitudinari en els propers mesos, al qual esperen que s’hi puguin sumar més entitats. La data no s’ha concretat, però es produirà quan es coneguin els resultats de la negociació del finançament i la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’Estatut. Segons Paluzié, hi ha moltes possibilitats que aquesta segona mobilització sigui un èxit, malauradament pel context complex polític que s’augura. “Quan no hi ha voluntat política per part de l’Estat , no hi ha cap possibilitat per seguir avançant, és per això que aquest lema pot anar sumant voluntats a Catalunya a mesura que es vagin veient els fracassos del finançament i l’Estatut al Constitucional", ha dit. Per l'economista, "sigui quina sigui la sentència del Constitucional, segur que anul·larà els principis fonamentals de l'Estatut, que quedarà reduït només a directrius orientatives”, ha vaticinat.

Per això tanta comèdia ?

Les pressions 'in extremis' dels socialistes fan que els ecosocialistes pactin retirar la petició a canvi d'aprovar abans de tres mesos el nou model de finançament català i de substituir Zapatero per Solbes Joan Saura 190808 CATr José Luis Rodríguez Zapatero no haurà de comparèixer al Congrés per donar explicacions sobre el perquè de l'incompliment de l'Estatut en matèria de finançament. Finalment i després de diverses negociacions d'última hora, ICV ha arribat a un acord amb el govern socialistaper retirar la petició.

L'acord a què han arribat el líder d'ICV, Joan Saura, i la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, consisteix en arribar a un acord sobre el nou model de finançament català abans de 3 mesos i substituir la compareixença de Zapatero per la de Pedro Solbes, que es formalitzarà aquest dimecres.

Tot i que hi ha una altra petició de compareixença urgent al Congrés de Zapatero per part del PP, es preveu que no tiri endavant perquè cap grup li ha donat suport.

Les negociacions de De la Vega amb els ecosocialistes s'han dut a terme de forma 'in extremis', ja que aquest matí s'havia de reunir la diputació permanent per votar la compareixença. En aquesta votació, CiU havia anunciat el seu suport a la petició de compareixença de Zapatero, a l'igual que el PNB i el BNG. eldebat.cat: Saura creu que hi haurà finançament abans de novembre

"Perplexitat" d'ERC per l'acord ICV-PSOE

Joan Ridao 190808 CATr El secretari general d'Esquerra, Joan Ridao, ha expressat "la perplexitat d'Esquerra", davant el pacte entre ICV i el PSOE perquè el president del govern estatal, José Luis Rodríguez Zapatero, no comparegui al Congrés. "ICV ha generat unes expectatives i ara les ha defraudat. No entenem aquesta nova actuació unilateral, a menys de 24 hores d'una Diputació Permanent al Congrés, on era previst demanar la compareixença del president espanyol", ha dit Ridao.

El líder republicà ha insistit "en la unitat de les forces polítiques catalanes" i ha reclamat "una separació clara entre el paper del Govern de la Generalitat i el dels partits". "En qualitat de què Joan Saura ha negociat amb la vicepresidenta del govern, María Teresa Fernández de la Vega, per tal que sigui el ministre d'Economia, Pedro Solbes, qui comparegui al Congrés per explicar per què s'ha incomplert l'Estatut i en què consisteix l'anunci d'una nova proposta de finançament per al mes de novembre", s'ha preguntat Ridao.

Alfons López Tena: "Com diuen a Madrid: Nada con sifón"

Alfons López Tena 190808 RAC1 El vocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Alfons López Tena, ha afirmat avui que jurídicament no es pot aconseguir que el Govern espanyol compleixi amb el Estatut de Catalunya.

En declaracions a RAC1, López Tena ha explicat que això es deu al fet que el Govern central "controla al Consell General del Poder Judicial, que és qui nomena als magistrats del Tribunal Suprem i controla també al Tribunal Constitucional, perquè nomena als seus membres de forma directa".

Rosa Regàs critica l'estat del sistema educatiu

L'escriptora catalana Rosa Regàs ha assegurat que "ha arribat l'hora que tots els esforços es dirigeixin a l'educació" per a, així, "remeiar" la situació de l'ensenyament, que és "la vergonya d'aquest país". "Podem guanyar medalles olímpiques, però des del punt de vista de l'educació estem a la cua", ha sentenciat Regàs.

Segons la seva opinió, mentre no es comprengui "que només la cultura pot canviar la societat" i mentre "seguim pensant que és l'economia" la que ho canvia i que "quants més cotxes tinguem millor, no se solucionarà la falta d'interès dels joves".

Així ho ha assenyalat Regàs en una roda de premsa prèvia a la seva participació a l'Aula d'Estiu Ortega y Gasset. Iniciació a la Universitat' de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo (UIMP), en què ha intervingut juntament amb la catedràtica de Literatura Espanyola de la Universitat de Barcelona i directora del curs, Rosa Navarro.