lo carrer del riu

lo carrer del riu

22 de juny, 2010

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya insta el govern espanyol a fer públic l'informe final de les candidatures

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) ha assegurat que la Comissió Interministerial, encarregada d'analitzar les candidatures per acollir el cementiri nuclear, ja ha lliurat l'informe final al govern espanyol dels municipis idonis per ubicar la instal·lació. Segons els anticementiri nuclear, el govern espanyol es trobaria ja deliberant sobre la llista final de candidats i podria prendre la decisió aquest mateix divendres 25 de juny o deixar-ho pel darrer Consell de Ministres abans de les vacances, previst pel 30 de juliol. La CANC insta el govern a fer públic aquest informe, i afirma que seria 'democràticament inadmissible' que Ascó estès en aquest informe final.

'Pel posicionament contrari de Catalunya seria democràticament inadmissible que Ascó estès en aquest llistat. Si fos així, el govern de l'Estat estaria contribuint al pervertiment del concepte de democràcia i aguditzaria encara més el conflicte Catalunya-Espanya', denuncien des de la CANC, a través d'un comunicat.

Els anticementiri nuclear recorden que el Parlament s'ha posicionat en dues ocasions en contra que s'ubiqui el magatzem temporal centralitzat (MTC) de residus nuclears a Catalunya; així com les diputacions de Tarragona i Lleida, 12 consells comarcals, 142 ajuntaments, i més de 200 entitats.

La CANC ha advertit que si Ascó està entre els candidats finals cridaran 'a la revolta activa' per impedir aquest fet. Davant aquesta possibilitat, l'entitat ha convocat una concentració a les 20 hores del vespre del dia següent a què es confirmi el fet al Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, i a una posterior tancada per temps indefinit fins que no es retiri Ascó de la llista de candidats.

COMUNICAT DE LA CANC

Alego: INDEPENDÈNCIA I INCOHERÈNCIA

El CSN aprova un informe favorable a renovar el permís de Vandellòs II fins al 2020

Pos naltros la suspenem El ple del Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha aprovat per unanimitat aquest dimarts un informe favorable a la sol·licitud de renovació del 'autorització d'explotació de la central nuclear Vandellòs II, al Baix Camp. Segons el text aprovat, que han remès al Ministeri d'Indústria, la central està preparada per continuar operativa del 2010 al 2020. Ara farà falta que el ministeri doni el vist-i-plau a l'informe, que es basa en 'la comprovació del funcionament correcte de la central i en el manteniment adequat de la seguretat', segons ha informat el CSN en una nota de premsa. L'apreciació està basada en el resultat de 44 informes tècnics i 307 inspeccions dutes a terme a la central.

laVanguardia: La central nuclear Vandellòs II obtiene el permiso para prorrogar su funcionamiento hasta 2020

Benach creu que la comissió d'investigació forma part de la 'pugna constant' entre partits

Ernest Benach ERC 220610 RAC1

El president del Parlament de Catalunya, Ernest Benach, considera que la comissió d'investigació sobre el cas Palau 'forma part de la pugna constant entre partits que difícilment pensen en el país, sinó que pensen en ells'. En declaracions a RAC1, ha afegit que 'la comissió parlamentària és un dret que tenen els diputats', que se n'han fet força 'al llarg dels anys per diversos motius i que totes elles han estat polèmiques', però ha lamentat que els partits 'només pensen en ells'. 'Tots, absolutament, tots, i aquí no hi ha excepció, com a país és un error', ha lamentat.

La CUP dóna suport a la IP per convocar un referèndum a 'només una part del nostre país'

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) celebra que el Parlament de Catalunya hagi admès a tràmit la Iniciativa Popular (IP) promoguda per Alfons López Tena (CDC) i Uriel Bertran (ERC) per convocar un referèndum oficial d'independència perquè 'permetrà l'activació popular en favor de l'exercici del dret de decidir, encara que sigui només per una part del nostre país'. Alhora, la formació independentista també emplaça 'els partits polítics a posicionar-se davant aquest previsible escenari i diguin si estaran disposats o no a portar fins a les últimes conseqüències la defensa del dret a decidir i, posteriorment, la voluntat expressada en un possible referèndum, encara que això passi per la desobediència a les institucions de l'Estat i la ruptura amb aquestes'.

L'audiència de Josep Cuní i del 3cat24.cat veuen el país madur per al referèndum d'independència

Les darreres enquestes publicades pels diaris La Vanguardia i El Periódico constaten el creixement del suport social a la independència que viu el país en els darrers anys. Amb motiu de la quarta onada de consultes sobre la independència el portal 3cat24.cat i el programa Els Matins han preguntat sobre aquesta qüestió a la seva audiència amb un resultat aclaparador. És clar que aquestes enquestes no tenen base científica però són una manera de copsar el pols a la ciutadania en mitjans que compten amb una àmplia audiència.

Acció Cultural lliura 650.000 signatures al Congrés en favor de TV3 al País Valencià

Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha lliurat aquest dimarts 650.000 signatures en favor de les emissions de TV3 al País Valencià. L'entitat arriba al final d'una llarga campanya que supera amb escreix el mig milió necessari per impulsar la Iniciativa Legislativa Popular Televisió Sense Fronteres. El president d'ACPV, Eliseu Climent, ha valorat la campanya com 'un triomf de les classes populars' tot reconeixent que es tractava d'un repte 'molt complicat'. Climent ha dit que 'ara depèn dels diputats' i ha demanat als partits que han votat en favor de la ILP 'que facen el mateix ací al Congrés' per 'donar un pas històric per a la llengua, la democràcia i la comunicació al nostre país'.

El Punt: 651.650 signatures per un espai de comunicació comú en català

Les empreses hauran de garantir el dret dels clients a rebre tota la informació en català

El Consell de Garanties Estatutàries ha avalat el dret dels consumidors a rebre en català tot tipus d'informació relacionada amb el consum, inclòs en el Projecte de llei del codi de consum de Catalunya i que els diputats del PP van portar a aquest organisme el 25 de maig passat. L'article 128.1 especifica que les 'persones consumidores tenen dret a rebre en català' tota la informació i documentació sobre consum, però no especifica el mateix dret en castellà. Els populars van al·legar que l'article no s'adequava a la Constitució ni a l'Estatut, però el Consell de Garanties estableix que no s'hi contradiu i que és 'raonable subratllar l'opció lingüística' del català amb 'ànim normalitzador'. Una de les obligacions de les empreses serà disposar de versió en català a la seva pàgina web.

El Grupo Godó també margina el català a les seves televisions

La Plataforma per la Llengua ha realitzat un estudi sobre els usos lingüístics en els canals privats de TDT d’àmbit català que denuncia la presència 'minoritària' de la llengua catalana als canals del Grupo Godó 8TV i RAC105 TV. L'estudi constata que dos terços de la programació de 8TV són en castellà, mentre que a RAC105 l'emissió de música en català és irrisòria. La Plataforma recorda que l'adjudicació del canal de TDT privat al Grupo Godó, atorgada l'any 2003 per l'últim govern Pujol, tenia com a objectiu 'el foment de la presència de la llengua catalana en l'àmbit audiovisual'. Segons el concurs, el 100% de la producció pròpia a 8TV ha de ser en català i l'emissió de cançons en català o aranès havia de representar un 25% inicial, que s'aniria incrementant progressivament. Davant dels incompliments, la Plataforma demana al CAC que garanteixi el dret dels teleespectadors catalans a disposar d’una oferta significativa de mitjans audiovisuals en llengua catalana.

El govern espanyol no vol que la Generalitat pugui convocar referèndums

Tot i que la Llei de Consultes Populars per via de referèndum està aprovada des de primers de març, no ha estat fins després de l'admissió a tràmit de la Iniciativa Popular (IP) per fer un referèndum sobre la independència de Catalunya que el govern espanyol ha alçat la veu per reivindicar com a exclusiva la competència per a convocar referèndums. Així ho ha explicat el conseller Joaquim Nadal, després del consell de Govern d'aquest dimarts, en què s'ha acordat iniciar les negociacions amb el govern espanyol per tal d'arribar a un acord sobre els articles 1-30 i 43-45 de la Llei. El procés negociador té un període de sis mesos després dels quals l'executiu espanyol podria plantejar davant del Tribunal Constitucional un conflicte competencial.

Avui: Madrid amenaça de portar la llei de consultes al TC i la Generalitat envia Saura a negociar-hi

Moltes escoles ja avisen que no aniran d'excursió si no fan la jornada intensiva

L'últim dia d'escola acaba en molts centres amb l'amenaça dels professors de no fer excursions l'any vinent si Educació manté l'eliminació de la jornada intensiva del mes de juny. “Encara no sabem quantes escoles han pres aquesta mesura, però ens consta que n'hi ha força. Algunes ja ho han comunicat a Educació i d'altres ja ho han dit a les famílies”, va assegurar ahir la portaveu del sindicat USTEC, Rosa Cañadell. “Nosaltres no hi donem suport perquè entenem que aquesta mesura perjudica principalment els nens, però entenem que és una conseqüència de la nefasta política del departament que dirigeix eMaragall”, va mantenir.

Els professors han adoptat aquesta mesura per pressionar el govern i fer-li entendre que part de les hores del mes de juny que deixen de fer durant la jornada intensiva “les compensen durant el curs amb excursions i colònies”, que no són obligatòries i per les quals cobren un “complement ridícul”.

Segons l'agència ACN, l'Associació Catalana d'Empreses de Lleure, l'Educació i la Cultura (ACELLEC), que agrupa diverses empreses del sector del lleure, ja ha vist cancel·lades el 35% de les sortides i colònies contractades per a l'any que ve.

El departament d'Educació ja ha titllat de totalment “intolerable” que els mestres facin servir les excursions escolars “com a mesura de pressió” per aconseguir les seves reivindicacions. I espera't !!!

Catalunya debuta a la Copa Amèrica imposant-se per 9 a 1 a l'Uruguai

La Selecció Catalana d'Hoquei Patins ha debutat aquest dilluns imposant-se per 9 a 1 a l'Uruguai en la inauguració de la Copa Amèrica que se celebra a Vic. Des que al 2006 la Federació Catalana de Patinatge va esdevenir membre de ple dret de la Confederació Sudamericana del Patí, l'Argentina no ha permès que l'equip aconsegueixi el títol ni a Recife (2007) ni a Buenos Aires (2008). Enguany, amb el campionat celebrant-se a casa, no volen perdre's l'oportunitat d'aixecar la copa. Es preveu que l'Argentina i el Brasil siguin els rivals més durs a vèncer.