14 d’agost, 2008
Zapatero assegura que no ha incomplert l'Estatut perquè ha presentat una proposta de finançament
Molts polítics planten la Universitat Catalana d'Estiu per evitar tensions
Però enguany, amb el programa oficial en mà, regnarà la pau. Només la llei d’Educació i la tercera hora de castellà, qüestions que sortiran amb la visita del conseller Ernest Maragall, poden trencar la unitat i serenor que ara regna entre les forces polítiques de tradició catalanista fruit del fracàs de la negociació del finançament.
Vacances, agenda... La resposta és no Però la UCE prometia més si no fos per les plantades d’alguns polítics convidats. La UCE s’ha trobat amb el no del president de la Generalitat, José Montilla, que no ha concretat els motius de la seva absència, i el dels expresidents Pasqual Maragall, per motius d’agenda relacionats amb la fundació per a la recerca sobre l’Alzheimer que presideix. Tampoc hi serà Jordi Pujol, que treballa en la redacció de les seves memòries.
Pel que fa a consellers, repeteixen el republicà Josep Huguet i la socialista Marina Geli. El conseller d’Economia, Antoni Castells, havia estat convidat a un curs sobre economia, on s’esperava una reflexió a fons sobre la crisi del finançament. Tot i la insistència de l’organització, la resposta ha estat negativa, sense massa explicacions.
Tresserras no debatrà sobre els museus Un dels punts calents serà el debat Empúries: cent anys d’excavacions, en què participa el director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Pere Izquierdo, nomenat per ERC. Izquierdo es va manifestar en contra de la proposta de conselleria de Cultura per reordenar el sector dels museus, que inclou la desaparició de la seu central del Museu d'Arqueologia de Catalunya per integrar-lo en un museu que englobi totes les ciències socials que estudien el passat. També hi intervindrà el catedràtic de la UB Joan Sanmartí, una de les veus que va liderar l’oposició al pla. Finalment, la conselleria va asserenar temporalment els ànims obrint un procés de debat que ha de culminar al principis del 2009.
El conseller Joan Manuel Tresserras havia estat convidat al debat, però ha refusat la invitació perquè es troba de vacances. Curiosament, el secretari de Cultura, Eduard Voltas, de qui es diu que va ser el cervell del nou pla de museus, participarà dos dies després en l’acte Les oportunitats de la cultura catalana al món.
Les JERC tampoc no hi seran A banda dels actes oficials, la UCE sempre ha estat un entorn privilegiat per a molts polítics d’ERC, que hi troben un públic entusiasta. És per això que tradicionalment, les joventuts del partit hi ha muntat jornades d’actualitat i presentacions de llibres amb la presència de les primeres espases de l’aparell del partit. Però enguany, i després de molts anys d’èxit de públic en tots els seus actes, les JERC no s’han posat en contacte amb l’organització de la UCE. El 2007, les JERC van convidar Xavier Vendrell, Joan Tardà i Anna Simó, que van coincidir al Liceu Renouvier amb els corrents crítics d’Uriel Bertran i de Joan Carretero, aquests sí, convidats per la UCE.
No hi seran les JERC, però sí la JNC, que per primera vegada organitza unes xerrades sobre catalanisme al segle XXI i actualitat política de Catalunya, que aniran a càrrec del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig.
Bono, convençut que el PSC no votarà contra Zapatero
Bono s'ha mostrat convençut que, malgrat l'advertència del president català, José Montilla, d'un possible rebuig del PSC als Pressupostos Generals de l'Estat del 2009, "la sang no arribarà al riu". "Tinc la seguretat de que els diputats socialistes no votaran en contra del govern de Zapatero, sigui quina sigui la província per a qual hagin resultat escollits. Per als socialistes són més importants les persones que els territoris", ha vaticinat.
Bono també ha remarcat que els socialistes "mai" han de perdre de vista que estan en el partit perquè defensen la igualtat de drets i oportunitats de totes les persones, "no per haver nascut en un territori determinat".
El manifest unitari de l’Onze de Setembre denunciarà la il·legitimitat del TC
El suïcidi d'un jove malalt d'una afecció degenerativa reobre el debat sobre l'eutanàsia
Els grans diaris francesos recullen la notícia de la mort de Rémy, que havia escrit al president, Nicolas Sarkozy, per sol·licitar-li que el "deixessin morir". "Demano que em deixeu morir per alliberar-me del meu patiment", havia escrit el jove en la carta que va enviar el maig passat. Sarkozy va respondre amb una negativa al missatge del malalt amb un correu que Rémy i la seva família van rebre dimecres passat. El cap d'Estat s'hi negava. "Per raons filosòfiques, crec que no tenim dret d'interrompre voluntàriament la vida", havia escrit Sarkozy.
Segons el diari Le Parisien, l'advocada de la família Salvat, Caty Richard, que coneixia el jove des que tenia nou anys, ha afirmat que "Rémy ha volgut fer un gest militant".
Rémy Salvat es va suïcidar diumenge ingerint una sobredosi de medicaments. Aquesta dijous a la tarda se celebra el seu enterrament a la ciutat de Valmondois, al departament Val-d'Oise. Per part seva, el ministeri Públic va obrir ahir una investigació per aclarir les causes de la mort.
Le Parisien: Le suicide de Rémy relance le débat sur l’euthanasie