lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’octubre, 2007

Es presenta la primera pàgina web informativa de la Unió Europea en català

Pretén ser un punt d'informació que expliqui què és, què fa i com funciona la UE. La pàgina web de la Representació de la Comissió Europea està allotjada al portal Europa, un dels webs més visitats de la Unió Europea, amb més de 13,6 milions de visites el setembre de 2007 i amb més de sis milions de documents i 23 versions lingüístiques.

web informativa de la UE en català

Augmenta l'independentisme

Si se celebressin autonòmiques, ERC obtindria un 10,2% (7,8% en les passades eleccions)

El baròmetre d'octubre del Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) ha constatat que a Catalunya creixen les postures més catalanistes i favorables a l'independentisme, amb un 18,5%, un 1,6% més que el resultat de l'anterior sondeig, del mes de juliol.

Que tornen a vindre eleccioooooooons !!!

Nova promesa de Zapatero: si guanya les eleccions, Espanya serà "la primera" a destinar el 0,7% del PIB a l'ajuda al desenvolupament. Mon Dieu !!!

Humor ?

4 il cabo. Vergonyós !!!

Eduardo Zaplana ha anunciat que el PP recusarà aquest dijous tres magistrats del TC per evitar que participin en la votació per la reforma de l'alt tribunal El portaveu del Grup Popular al Congrés, Eduardo Zaplana, ha confirmat que el PP ha decidit recusar tres magistrats del Tribunal Constitucional per a la sentència sobre la reforma de la institució, causa en què ja es va acordar l'abstenció de la presidenta i el vicepresident, i en què el Govern té recusats dos magistrats més.

Zaplana no ha precisat els membres d'aquest tribunal que seran recusats pel seu partit, i ha al·legat que el PP ja n'informaria. "Una iniciativa d'aquesta naturalesa es pot concretar avui i ja donaran complerta informació sobre això", ha comentat.

Segons ha explicat en roda de premsa, la recusació es basarà en "motius similars" als que el Govern va esgrimir per apartar del cas dos magistrats del sector conservador, Roberto García Calvo i Jorge Rodríguez Zapata.

-Els nous recusats són els progressistes Pablo Pérez Tremps, Manuel Aragón i Pascual Sala.

Comença la Fira dels Masos !
Anem-hi !!!

La Fira dels Masos és l'esdeveniment social més important de la Ribera d'Ebre. Any rere any, atrau la gent de tots els pobles del voltant. Grans i petits, tothom troba el seu espai. Los matxos de Joan de la Manta, de Miravet, mai poden faltar a l'estand dels animals de la Fira dels Masos.

Un pergamí vaticà ocult durant 7 segles rehabilita els Templers

El 'Foli de Chinon' recull l'absolució de Climent V als membres de l'orde.

Als seus integrants se'ls va declarar heretges per la pressió de la corona francesa. El temps potser fa justícia, però no torna la vida. Uns documents judicials que van quedar traspaperats més de set segles i que fa sis anys van ser descoberts, per casualitat, a l'Arxiu Secret del Vaticà, rehabiliten ara, en ple segle XXI, els Templers, un orde religiós i militar --com molts altres que van existir durant l'edat mitjana-- que va veure com els seus integrants acabaven a la foguera. A Europa havien instal.lat el primer sistema financer internacional conegut.

Van ser condemnats per heretges, per sodomia, per "petons obscens" i altres delictes, però ara s'afirma, amb proves, que el Papa Climent V no va donar mai crèdit a aquestes acusacions, sinó que va cedir a les pressions del rei de França, Felip IV, el Bell, que amenaçava amb un cisma si l'Església no li treia del mig els rics i poderosos frares soldat. El monarca els devia 300.000 florins, però ambicionava sobretot el seu ingent tresor, que, amb les arques de l'Estat francès buides, necessitava per poder pagar la guerra dels Cent Anys que lliurava contra Anglaterra.

799 EXEMPLARS A 5.900 EUROS

Les actes del procés al qual van ser sotmesos els Templers seran presentades avui al Vaticà en un acte que ha despertat curiositat. La Santa Seu n'ha editat 799 exemplars per vendre'ls a 5.900 euros cada un. Es titulen Processus contra Templarios i estan basats gairebé exclusivament en el document descobert l'any 2001: un pergamí de 70 centímetres de llarg i 58 d'ample conegut com el Foli de Chinon, que deu el seu nom al castell francès on, l'any de 1308, es van celebrar els processos contra els Templers. Entre els processats hi ha el Gran Mestre de l'Orde, Jacques de Molay, el personatge que durant molts segles ha inspirat desenes de novel.listes.

A la web en què l'Arxiu Secret Vaticà ha divulgat l'abast de la troballa s'explica que el foli "conté l'absolució impartida per Climent V a l'últim Gran Mestre del Temple, el frare Jacques de Molay, i als altres caps de l'Orde, després que aquests últims fessin acte de penitència i sol.licitessin el perdó de l'Església". El document forma part de "la primera fase del judici contra els Templers, quan Climent V encara estava convençut que podia garantir la supervivència d'aquest orde religiós".

HIBERNACIÓ DELS FRARES

D'aquesta manera, el Papa els absolia d'uns presumptes delictes que havien confessat sota tortura dels inquisidors francesos; però ja era massa tard, i Felip IV va imposar al Papa la supressió de l'Orde. Climent V no la va suprimir ni la va condemnar, però la va sotmetre a una espècie d'hibernació, fent servir una singular interpretació del dret eclesiàstic per la qual es va emetre una sentència no definitiva dictada per "la necessitat superior d'evitar un greu perill per a l'Església". Des d'aquell moment, els Templers no van poder utilitzar ni el nom ni els signes distintius de l'Orde. La sentència els obligava a mostrar públicament el seu penediment, però Molay i alguns altres s'hi van negar i van acabar cremant a la foguera. La llegenda explica que abans de pujar al patíbul Molay va maleir el Papa, el Rei i la monarquia francesa "fins a la tretzena generació". Climent V va morir al cap d'un mes, Felip IV als tres mesos i la monarquia francesa es va extingir al cap de 13 generacions.

"Els motius de la condemna van ser polítics, no pas religiosos", ha explicat l'historiador Franco Cardini, que avui intervindrà en la presentació. "Els advocats del rei de França --va afegir-- no necessitaven construir un coherent dispositiu acusatori, només calia que fos eficaç i creïble per a l'opinió pública". El dia 13 passat, els supervivents dels Templers es van reunir a l'església de Notre Dame de Chine, a París, per commemorar el "martiri" de Molay i potser per celebrar la seva rehabilitació. S'explica que l'any 1885, en una parròquia situada a Rennes-le-Château, va ser descobert el tresor que pertanyia als Templers; però va desaparèixer de manera immediata, es diu que a Escòcia o Aragó. S'ignora si es tractava de diners o d'un patrimoni espiritual. La llegenda dels frares guerrillers encara continua viva.

pdf: Els Templers

Els Templers: Personatges de cine i novel·la

'EL NOM DE LA ROSA'

Les aventures dels cavallers Templers i el seu final desgraciat han seduït nombrosos escriptors i han omplert les pàgines de desenes de novel.les històriques. Umberto Eco es fica de ple en la història de l'Orde en dues de les seves obres més celebrades, El nom de la rosa i El pèndol de Foucault.

'EL CODI DA VINCI'

En el primer dels set toms de la seva novel·la Los reyes malditos, el francès Maurice Druon retrata la persecució de Felipe el Bell contra els Templers. L'obra va tenir un gran èxit a tot França i als anys 70 es va convertir en una minisèrie de televisió. Més recentment, el nord-americà Dan Brown es va convertir en un fenomen editorial amb una història que explota el mite que els Templers custodien el Sant Grial: El codi Da Vinci.

TRESOR A WASHINGTON

El cine tampoc ha estat aliè a aquest fenomen. Hollywood ha explotat aquest èxit en pel.lícules comercials com La búsqueda (2004), en la qual Nicholas Cage remata les seves peripècies amb el descobriment del tresor dels Templers a les catacumbes d'una església de Washington.

INDIANA JONES

En la tercera entrega d'Indiana Jones (Indiana Jones i l'última croada, 1989), Harrison Ford troba el Sant Grial a l'interior del Temple Sagrat, al canó de la Mitja Lluna, a la República de Hatay; el custodiava un decrèpit cavaller templer.