lo carrer del riu

lo carrer del riu

18 de juliol, 2009

Joan Puigcercós recorda a CiU que el finançament surt de l'Estatut pactat d'esquena al Parlament

Joan Puigcercós 180709 CATinfo

El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha retret a CiU que s'oposin al nou finançament quan l'acord és producte d'un Estatut 'retallat' i pactat' a esquenes del Parlament. És per això que ha demanat una reflexió 'serena' a la federació nacionalista. Una setmana després de dir sí al nou finançament, Puigcercós creu que el país ha sabut aguantar a 'amenaces' i 'pressions' de fora de Catalunya donant exemple de 'coratge' i 'seriositat'. El republicà creu que 'la tempesta està a punt d'acabar' i ha afirmat que s'ha aconseguit fer una 'pica' que té l'origen en la publicació de les balances fiscals. En declaracions després de visitar l'Acampada Jove de les joventuts d'ERC, la JERC, a Montblanc (Tarragona), ha considerat lícit que la federació, en el seu paper de principal partit de l'oposició, tingui una posició crítica vers el model i que, per aquest motiu, no s'hagi sumat a l'acord. Tot i això ha criticat als convergents perquè, mentre el finançament es podrà canviar i millorar, l'Estatut no variarà.

Avui: Puigcercós demana una reflexió "serena" a CiU perquè el finançament surt d'un Estatut "pactat" a esquenes del Parlament

PSC: Vint-i-cinc diputats i algun dubte

Malgrat la imatge d'unitat dins del tripartit i les felicitacions creuades entre els executius espanyol i català, abans d'arribar a un pacte de finançament han estat molts els socialistes que, en privat, han expressat el seu suport a Ferran Mascarell per les crítiques al PSC exposades en l'article de l'AVUI El socialisme català. Públicament, una altra maragallista i federalista reconeguda, la consellera Tura, s'ha queixat de les “relacions rovellades” amb el PSOE. Una altra veu intel·lectual i crítica opinant al respecte ha estat Joan Barril en l'article La mania de pensar a El Periódico. Per això, ara s'hi afegeixen el director de CCCB, Josep Ramoneda, i l'excap de comunicació de Pasqual Maragall, Jordi Mercader. Tots insinuen que tant temps de negociació amb el PSOE per l'Estatut i el finançament ha fet aflorar tensions apaivagades en temps de bonança: quan el socialisme no governava a tot arreu alhora.

Avui: Montilla considera superades les "tensions" amb el PSOE i qualifica "d'irresponsable" la "catalanofòbia" del PP

Vicent Sanchis: Encara ens alimenten molles (Avui)

El Constitucional no emetrà sentència sobre l'Estatut fins després de l'Estiu, segons el govern espanyol

El proper 31 de juliol farà tres anys que la norma institucional bàsica de Catalunya es troba en qüestió El govern espanyol preveu que el Tribunal Constitucional espanyol (TC) no faci pública la seva sentència sobre l'Estatut fins després de les vacances d'estiu, al mes de setembre, segons apunten fonts de La Moncloa que recorden que el document no està enllestit fins que no està redactat, votat i signat. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha demanat al PP que respecti el TC i no continuï fent manifestacions que 'sembla que van en la línia de voler pressionar els tribunals'. Un cop més, ha assegurat que el govern confia en la constitucionalitat del text, i ha recordat que l'Estatut té 'tota la legitimitat democràtica' perquè ha estat aprovat pel Parlament, per les Corts, i en referèndum.

Avui: De la Vega situa la sentència del TC sobre l'Estatut al setembre

Acte de Sobirania farà una concentració a la plaça Sant Jaume el dia que es conegui la sentència de l'Estatut

El Grup Acte de Sobirania ha anunciat ja algunes de les accions que pensa emprendre un cop es conegui la sentència del Tribunal Constitucional espanyol (TC) sobre l'Estatut. Creuen que la sentència, que es preveu per al mes de setembre, certificarà el final de la via estatutària i per això han convocat una concentració el mateix dia que es faci pública la sentència, a les 8 del vespre a la plaça de Sant Jaume de Barcelona. A partir d'aquell dia es repetirà la concentració cada vespre de 8 a 9. També preveuen organitzar concentracions als ajuntaments del país.

L'Estat i la Generalitat impulsen un pla nou per garantir l'aigua als municipis ebrencs

Sense un calendari clar ni per a les obres prèvies i molt menys per a l'extracció de llots tòxics de l'embassament de Flix, l'Estat i la Generalitat van presentar ahir un pla d'actuacions en el qual els pròxims divuit mesos s'invertiran 44 milions d'euros. Aquest pla, anomenat «pla de restitució territorial amb motiu de les obres de Flix», inclou un total de 144 actuacions, que afectaran 71 municipis del Baix Ebre, el Montsià, el Priorat, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta, i servirà per millorar l'abastament d'aigua a municipis que actualment tenen problemes i per garantir la seguretat en el subministrament d'aigua potable als pobles en el cas d'un hipotètic accident durant la neteja de l'embassament. Aquest pla posa en evidència les mancances del pla d'emergència actual. «Es dóna la paradoxa que allí on es passa més set és al costat del riu», va ironitzar ahir el secretari d'estat de Medi Rural i Aigua, Josep Puxeu, durant la presentació del pla de restitució territorial amb motiu de les obres de Flix. L'han batejat així però en realitat, i en paraules del mateix Puxeu, és un «pla de correcció» que corregeix les mancances del pla d'emergència que es va elaborar al seu moment per garantir la seguretat en el subministrament d'aigua potable als municipis riberencs en cas d'un hipotètic accident durant les obres de neteja de l'embassament de Flix.

Bloc de Pere Muñoz: REUNIÓ AMB ESPECTATIVES...

Les àrees nuclears rebutgen, de moment, albergar el magatzem de residus centralitzat

L'Associació de Municipis en Àrees de Centrals Nuclears (AMAC) no presentarà, de moment, cap candidatura d'alberg del futur magatzem de residus centralitzat (ATC) un cop s'obri el procés per determinar-ne la seu. Així, l'AMAC pressiona l'Estat en la seva reclamació de més fons pels plans d'emergència nuclear i els plans nous desenvolupament econòmic local.

L'AMAC considera que, quan falta poc per l'obertura del procés formal de presentació de candidatures per a l'ATC, no té cap indici que l'Estat compleixi, i per això no farà cap pas endavant, tot i que això no significa que ara no vulguin l'ATC: «Continuem pensant que és necessari, però amb les condicions que ja vam fixar el 2006». Pel ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, el procés de candidatures s'ha d'obrir després de l'estiu, tot i que encara no hi ha data. Per la seva banda, el corrent contrari a la instal·lació de l'ATC en territori català, la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) va interpretar el gest de l'AMAC com una mostra més «de la seva ambivalència i dels seus moviments fruit d'interessos estratègics i econòmics». Fonts de la coordinadora afegeixen que, més enllà de l'acord d'ahir, qualsevol municipi pot presentar de manera unilateral la seva candidatura.

L'assemblea d'ahir de l'AMC també va servir per fer el canvi de presidència: l'alcalde de Cofrents, Raúl Mateo Ángel, substitueix el batlle d'Ascó que treballa a la nuclear, Rafel Vidal.

HEMEROTECA Levante-emv.com: El alcalde de Cofrentes será sustituido por su hijo al frente de la lista del PP

El cop de peu d'un operari de Tele 5 a una ampolla amb benzina va causar l'incendi de la pantalla de Terrassa

Una ampolla d’aigua petita amb benzina i un drap a la punta. Aquest petit i rudimentari artefacte va ser el que va provocar l’incendi de la pantalla gegant que Tele-5 va instal·lar al centre de Terrassa per retransmetre un partit de la selecció espanyola, el 20 de juny. Segons es desprèn de les investigacions, el petit artefacte no va desencadenar el foc per si sol. Va ser la puntada de peu que li va clavar un dels operaris de la cadena de televisió el que va provocar la deflagració i el posterior incendi.

Moments abans de l’inici del partit entre Espanya i Sud-àfrica, l’operari de Tele-5 va veure com un desconegut deixava la motxilla sota la pantalla. En un acte reflex, li va donar una puntada de peu i això va originar el foc.

Per arribar al culpable, els Mossos d’Esquadra intenten esbrinar si la motxilla es va adquirir en algun comerç de Terrassa. Bona idea!

Cremen la pantalla gegant de Tele-5 que retransmetia el partit de la selecció espanyola a Terrassa