lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 d’abril, 2008

14 A: Monarquies en qüestió

El 14 d'abril de fa setanta-set anys Francesc Macià va proclamar a Barcelona la República catalana, que al cap de tres dies es va substituir per la recuperació de la Generalitat. Poques hores després el president en funcions espanyol, Niceto Alcalá-Zamora, també va declarar la Segona República. Totes dues proclamacions van ser conseqüència directa de l'aclaparadora victòria dels partits republicans a les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, i van posar fi al regnat d'Alfons XIII. Amb tot, la dictadura franquista, primer, i la imposició el 1975 de Joan Carles I com a cap de l'estat en substitució de Francisco Franco va estroncar el procés republicà a l'estat. I això que, actualment, les repúbliques (presidencialistes o parlamentàries) són majoritàries a tot el món. I la llista continua creixent.

Aquests dies, justament, es viu un procés de pas de monarquia a república al Nepal, on de les eleccions de dijous passat ha de sorgir una assemblea constituent que transformi l'única monarquia hindú del planeta en una república. El braç polític de la guerrilla maoista pot liderar aquest procés, segons els primers resultats. De moment, la web del rei ja ha començat a canviar... Una altra monarquia qüestionada és la britànica. Dins la Commonwealth, la comunitat internacional formada per cinquanta-tres estats independents que comparteixen lligams històrics amb la Gran Bretanya, sols setze membres mantenen la reina Elisabet II com a cap d'estat. I no tots de bon grat. Al grup de Commonwealth Realms, com són coneguts aquests setze estats, Austràlia, el Canadà (especialment al Quebec, on fins i tot hi ha derivacions vexil·lològiques d'aquest debat), Barbados, Jamaica i Nova Zelanda és on més pressió social hi ha per tallar lligams amb la monarquia britànica i constituir-se en repúbliques, malgrat el suposat encariment de la mesura. A Austràlia es va arribar a convocar un referèndum, el novembre de 1999, per preguntar sobre la continuïtat de la reina com a cap de l'estat, però el 45% dels vots partidaris de la república no van ser suficients per fer passar aquest immens país al cantó de la vintena d'estats de la Commonwealth que ja han fet fora de la constitució Elisabet II. A Barbados també hi ha previst ben aviat un referèndum sobre la qüestió.

Els vents antimonàrquics als Commonwealth Realms tenen un reflex fins i tot a la mateixa Gran Bretanya, on hi ha força veus contràries al manteniment de la monarquia.

Benach diu que seran "generosos" si guanyen

Ernest Benach 140408 CATr El president del Parlament, Ernest Benach, ha assegurat que és "absolutament indispensable un pacte entre candidatures al proper congrés d'ERC i que si guanya el seu grup "serem absolutament generosos". En unes declaracions al programa L’oracle de Catalunya Ràdio, Benach ha dit que veu difícil un acord previ entre les diferents candidatures que es presenten al congrés d’ERC. De totes maneres, creu que els pactes són “absolutament indispensables” l’endemà del 7 de juny, quan la militància haurà triat el president i el secretari general del partit. Per a Benach, “el pacte és obligatori, guanyi qui guanyi i tregui el resultat que tregui”.

El president del Parlament té clar que, per més ajustat que sigui el resultat, s’haurà de negociar. En aquest sentit apel·la a l’esperit constructiu de totes les faccions per arribar a bon port. “Tot el que sigui diàleg, intentar trobar ponts, consensos i unitat, a nosaltres ens hi trobaran”, ha afegit. Benach s’ha compromès públicament a reconèixer els guanyadors del congrés i ha dit que, en cas que sigui el seu grup, seran “absolutament generosos”. Així, ha remarcat que faran el que calgui per arribar al “màxim acord i al màxim consens amb tothom”. “Guanyi qui guanyi, serà el candidat per Esquerra”, ha afegit.

D’altra banda, ha dit que està en contra dels transvasaments i en contra de la interconnexió de xarxes i ha reclamat que hi hagi “molta claredat en el missatge (sobre les solucions per abastir l’àrea metropolitana) perquè, si no, patirem”. El president del Parlament recorda que “parlem d’un tema puntual” per una “situació d’emergència nacional” i insisteix que “s’ha de deixar molt clar, perquè si no estarem enganyant, que no es treu ni una gota més de l’Ebre, ni una gota més, i que per tant és el sobrant que s’aprofita”.

Il nome della rosa

De la Vega s'afegeix a l'embolic semàntic del transvasament La vicepresidenta primera del govern central, María Teresa Fernández de la Vega, s'ha afegit aquest tarda a l'embolic semàntic sobre l'operació –transvament, ministransvasament, interconexió o captació– que ha de portar aigua a Barcelona. De la Vega ha assegurat que garantiran l'aigua a la zona metropolitana de Barcelona però que ho faran "sense utilitzar cap tipus de transvasament", cosa que només descarta el transvasament del Segre, l'opció del govern català.

La vicepresidenta ha insistit que la solució no es donarà a conèixer fins que s'arribi a un acord definitiu. Amb tot, ha apuntat que entre les opcions que s'estan pensant figura la de comprar drets d'ús d'aigua als regants, "com s'ha fet en altres comunitats". Aquesta opció es pot entendre com que s'acabarà interconnectant l'aigua de la xarxa del consorci de Tarragona amb la del consorci Ter-Llobregat, tal i com va avançar el president José Montilla aquest dissabte, però De la Vega no ho ha volgut especificar.

Baltasar: "El transvasament de l'Ebre no és un transvasament"

El Consell de Seguretat Nuclear acusa Ascó d'haver amagat informació sobre la fuita radioactiva

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha decidit reclassificar els fets del passat 4 d'abril a la central d'Ascó (Ribera d'Ebre), en què es van detectar partícules radioactives, del nivell 1 provisional a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) al nivell 2 per l''inadequat control del material radioactiu' i per proporcionar 'informació incompleta i deficient' a l'organisme regulador. Segons el CSN, les estimacions de la quantitat abocada de material radioactiu a l'exterior han resultat superiors a les inicialment comunicades al Consell. A més, el CSN està treballant per obrir un expedient sancionador a l'empresa i exigirà que es depurin responsabilitats.

Amb la finalitat d'esclarir tots els detalls del succés del passat 4 d'abril, el CSN, després de la inspecció feta entre el 5 i el 7 d'abril, va requerir al titular, el passat dia 9, la presentació d'informació detallada sobre la situació radiològica i operativa del sistema en el qual es va originar el succés; el programa previst per a vigilància d'àrees exteriors; el programa de vigilància de contaminació interna de les persones potencialment afectades; una estimació de la dosi màxima que han pogut rebre les persones en l'emplaçament; una anàlisi del comportament dels sistemes de vigilància de la radiació, i una estimació de del material radioactiu total abocat.

Aquesta informació, que s'ha rebut aquest dilluns al matí a la seu del CSN, confirma l'origen (ventilació de l'edifici de combustible) i la naturalesa de l'abocament (partícules metàl·liques d'activació). No obstant això, les estimacions de la quantitat total de l'abocament a l'exterior han resultat superiors a les inicialment comunicades al CSN. En concret, el titular ha elevat a un màxim de 84,95 milions de bequerelis (Bq), equivalent a 2,3 milicuris (mCi), l'estimació de l'inventari de radioactivitat que es va poder alliberar a l'exterior dels edificis a finals del novembre passat. Aquest valor s'ha obtingut a partir de l'activitat total recollida a l'exterior (19,5 milions de Bq) a data d'avui i considerant el decaïment radioactiu.

Segons el CSN, de l'anàlisi de la cronologia dels fets es dedueix que ja el passat 9 d'abril el titular coneixia que la informació de l'activitat total abocada no era correcta i no ho va comunicar al Consell, tot i haver estat requerit reiteradament i per escrit. Tampoc va informar d'això durant el Comitè Local d'Informació extraordinari celebrat aquesta mateixa tarda a Ascó.

L'impacte radiològic que es deriva d'aquestes noves dades segueix sent molt poc significatiu per a la població a l'entorn de la central. D'acord amb les noves estimacions, l'impacte sobre les persones que han treballat en la instal·lació es troba, en termes de dosi, per sota dels límits legals.

Inspeccions a unes 800 persones

Amb la finalitat de verificar aquesta valoració, l'empresa té previst fer mesuraments de radioactivitat a totes les persones que han passat per l'emplaçament des del passat 28 de novembre (entre 700 i 800 persones). Fins a la data, segons ha comunicat al CSN, ha fet mesuraments a 579 persones, sense trobar en cap cas indicis d'incorporació de material radioactiu.

El CSN iniciarà 'immediatament', i en línia amb el previst, una campanya de vigilància radiològica independent que complementi les mesures que ja va portar a terme el 5 d'abril a l'exterior de la instal·lació amb un equip d'inspectors. D'altra banda, el CSN continua investigant tots els aspectes d'aquest succés i la presidenta, Carmen Martínez Ten, compareixerà al Congrés dels Diputats, a petició pròpia, per donar-ne detalls.

VilaWeb/ElPunt: El CSN detecta més radiació de la que deia Ascó i l'acusa d'amagar informació

Bloc de Pere Muñoz: AIXÒ ERA, I NO ERA ...

Avui: Als escolars del Maristes de Girona que van visitar la central d'Ascó els faran una revisió

elPeriódico: Un col·legi de Girona que va visitar Ascó 1 exigeix a la central nuclear que sotmeti a proves mèdiques els alumnes

«Oco!», el setè disc de Quico el Célio sortirà el mes de juny vinent

Jotes per la defensa de l'Ebre Els Quicos estan aquests dies immersos en el procés de gravació del seu setè disc: Oco! Un procés que s'està fent a l'estudi que dos components del grup, Jordi Fusté i Josep Lanau, tenen a la zona del Canalet de Tortosa i que es completarà a Nova York, on dos enginyers de so, Pete Karam i Mark Wilder, amb tres premis Grammy cadascun i que han firmat produccions amb artistes com ara Mariah Carey, Eric Clapton i Elton John, el mesclaran i masteritzaran. Oco! inclou un total d'onze cançons en què tracten, des del punt de vista irònic i humorístic que caracteritza els Quicos, temes candents com ara l'afectació del canvi climàtic al Delta i la guerra de l'aigua. El disc, del segell Discmedi, sortirà el mes de juny vinent i la gira oficial de presentació es farà a la tardor.

Els militars critiquen Chacón per "pacifista, catalanista i embarassada"

la Chacón 140408 COMr El nomenament de Carme Chacón com a ministra de Defensa no ha deixat gairebé ningú indiferent. Els que ja s'han pronunciat han estat els de l'Associació de Militars Espanyols (AME), que afirmen que tal designació "ha estat un error de Zapatero". Així de contundent ha estat el secretari general de l'associació, José María Pairet Blasco.

En paraules de Pairet, ha estat un "error" perquè Chacón és "pacifista, catalanista, federalista i té milifòbia". "Milifòbia" perquè, segons explica, Chacón sempre ha tingut por dels militars, i un ministre de Defensa no en pot tenir, ja que "els militars lluiten únicament per la seva pàtria, per la unitat d'Espanya, fins i tot amb la pròpia vida". En aquest sentit, Pairet ha comparat Carme Chacón amb l'exministre de Defensa Narcís Serra –al qual ja va haver de "patir"– perquè "ambdós tenen milifòbia".