lo carrer del riu

lo carrer del riu

14 d’abril, 2008

El Consell de Seguretat Nuclear acusa Ascó d'haver amagat informació sobre la fuita radioactiva

El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) ha decidit reclassificar els fets del passat 4 d'abril a la central d'Ascó (Ribera d'Ebre), en què es van detectar partícules radioactives, del nivell 1 provisional a l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES) al nivell 2 per l''inadequat control del material radioactiu' i per proporcionar 'informació incompleta i deficient' a l'organisme regulador. Segons el CSN, les estimacions de la quantitat abocada de material radioactiu a l'exterior han resultat superiors a les inicialment comunicades al Consell. A més, el CSN està treballant per obrir un expedient sancionador a l'empresa i exigirà que es depurin responsabilitats.

Amb la finalitat d'esclarir tots els detalls del succés del passat 4 d'abril, el CSN, després de la inspecció feta entre el 5 i el 7 d'abril, va requerir al titular, el passat dia 9, la presentació d'informació detallada sobre la situació radiològica i operativa del sistema en el qual es va originar el succés; el programa previst per a vigilància d'àrees exteriors; el programa de vigilància de contaminació interna de les persones potencialment afectades; una estimació de la dosi màxima que han pogut rebre les persones en l'emplaçament; una anàlisi del comportament dels sistemes de vigilància de la radiació, i una estimació de del material radioactiu total abocat.

Aquesta informació, que s'ha rebut aquest dilluns al matí a la seu del CSN, confirma l'origen (ventilació de l'edifici de combustible) i la naturalesa de l'abocament (partícules metàl·liques d'activació). No obstant això, les estimacions de la quantitat total de l'abocament a l'exterior han resultat superiors a les inicialment comunicades al CSN. En concret, el titular ha elevat a un màxim de 84,95 milions de bequerelis (Bq), equivalent a 2,3 milicuris (mCi), l'estimació de l'inventari de radioactivitat que es va poder alliberar a l'exterior dels edificis a finals del novembre passat. Aquest valor s'ha obtingut a partir de l'activitat total recollida a l'exterior (19,5 milions de Bq) a data d'avui i considerant el decaïment radioactiu.

Segons el CSN, de l'anàlisi de la cronologia dels fets es dedueix que ja el passat 9 d'abril el titular coneixia que la informació de l'activitat total abocada no era correcta i no ho va comunicar al Consell, tot i haver estat requerit reiteradament i per escrit. Tampoc va informar d'això durant el Comitè Local d'Informació extraordinari celebrat aquesta mateixa tarda a Ascó.

L'impacte radiològic que es deriva d'aquestes noves dades segueix sent molt poc significatiu per a la població a l'entorn de la central. D'acord amb les noves estimacions, l'impacte sobre les persones que han treballat en la instal·lació es troba, en termes de dosi, per sota dels límits legals.

Inspeccions a unes 800 persones

Amb la finalitat de verificar aquesta valoració, l'empresa té previst fer mesuraments de radioactivitat a totes les persones que han passat per l'emplaçament des del passat 28 de novembre (entre 700 i 800 persones). Fins a la data, segons ha comunicat al CSN, ha fet mesuraments a 579 persones, sense trobar en cap cas indicis d'incorporació de material radioactiu.

El CSN iniciarà 'immediatament', i en línia amb el previst, una campanya de vigilància radiològica independent que complementi les mesures que ja va portar a terme el 5 d'abril a l'exterior de la instal·lació amb un equip d'inspectors. D'altra banda, el CSN continua investigant tots els aspectes d'aquest succés i la presidenta, Carmen Martínez Ten, compareixerà al Congrés dels Diputats, a petició pròpia, per donar-ne detalls.

VilaWeb/ElPunt: El CSN detecta més radiació de la que deia Ascó i l'acusa d'amagar informació

Bloc de Pere Muñoz: AIXÒ ERA, I NO ERA ...

Avui: Als escolars del Maristes de Girona que van visitar la central d'Ascó els faran una revisió

elPeriódico: Un col·legi de Girona que va visitar Ascó 1 exigeix a la central nuclear que sotmeti a proves mèdiques els alumnes