08 de novembre, 2009
Berlín: 20 anys de la caiguda del mur
El traductor de les 32 llengües de la UE no veu 'cap dificultat' perquè el català sigui llengua oficial
Fiscals antimàfia adverteixen que Espanya pot convertir-se en Itàlia en 15 anys
El fiscal en cap anticorrupció de Barcelona, Fernando Bermejo, i el fiscal en cap antimàfia de Palerm, Roberto Scarpinato, han augurat que la corrupció política a Espanya pot arribar als nivells d'Itàlia en 15 o 20 anys, de manera que cal "lluitar" i "atacar" amb totes les eines legals possibles la vinculació entre el crim organitzat i els càrrecs electes o funcionaris públics.
En una conferència al Col·legi d'Advocats de Barcelona, tots dos fiscals han reclamat a la societat catalana i espanyola, així com a la italiana, un canvi "cultural" per deixar de veure a la màfia o als grups de crim organitzat com una cosa aliena al poder polític, ja que la delinqüència organitzada sempre intenta apoderar-se del sistema democràtic.
Amb 20 anys d'experiència a l'esquena, Scarpinato ha explicat que la màfia no té els diners o la riquesa com a objectiu final, sinó com a "instrument" per assolir primer el poder social - a través dels mitjans de comunicació, per exemple - i després el poder polític, introduint-se en els mecanismes democràtics per tal que aquests no persegueixin els seus delictes.
Montilla demana «disculpes» als ciutadans pel cas de corrupció a Santa Coloma
El PP català presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de 2010
Segons la representant popular, són uns pressupostos "amb un clar regust electoralista". "Volen guanyar les eleccions a cop de talonari i, com no hi ha diners i ha baixat la recaptació, ho fan endeutant fins a límits insostenibles els catalans", ha afegit.
Alhora, ha criticat que els comptes presentats pel Govern "suposin una gran desigualtat territorial, ja que s'augmenten les inversions en determinades comarques, especialment de l'àrea metropolitana, mentre que en altres comarques la inversió cau en picat".
La reforma sanitària d'Obama ja té l'aprovació de la Cambra de Representants
Tot i l'àmplia majoria de demòcrates que hi ha en aquesta cambra, el resultat ha estat molt ajustat, ja que el projecte ha rebut 220 vots a favor, només dos més dels necessaris.
Hi han votat en contra 176 republicans (només un li ha donat suport), així com 39 demòcrates d'orientació moderada, de la majoria de districtes conservadors del sud del país.
Per Obama, aquest resultat és una victòria molt important, perquè s'ha marcat com una de les prioritats de la seva presidència l'aprovació de la reforma del sistema de salut amb la qual van somiar els seus predecessors demòcrates al càrrec, tot i que mai ho van aconseguir.
La pilota és ara a la teulada del Senat, que haurà d'aprovar la seva pròpia versió de la reforma. Posteriorment, els dos textos hauran de ser harmonitzats i les dues càmeres hauran de pronunciar-se sobre aquest document final.
Així, si el projecte arriba a convertir-se en llei, el 96% dels nord-americans tindrà assistència mèdica assegurada.