lo carrer del riu

lo carrer del riu

08 de novembre, 2009

Berlín: 20 anys de la caiguda del mur

Els alemanys celebraran demà amb tota la pompa el vintè aniversari de la caiguda del Mur de Berlín –l’obertura dels passos fronterers entre les parts est i oest de la ciutat–, episodi àlgid d’un procés que va culminar amb la reunificació d’Alemanya i la liquidació dels règims comunistes de l’est d’Europa. Des de llavors, els diners s’han abocat a palades i el Berlín reconstruït s’ha convertit avui en la capital més moderna, ambiciosa i dinàmica d’Europa. L’antic aparador capitalista de la part occidental i el sector caigut sota la tutela del partit únic comunista conviuen fusionats en una ciutat que, com en l’època d’entreguerres, genera una intensa vida artística i intel·lectual. Avui les restes més importants que es conserven d’aquell mur que va dividir la ciutat durant 28 anys són a l’East Side Gallery, a la banda oriental del riu Spree, al barri de Friedrichshain. El que queda de mur, una franja d’un quilòmetre i mig que discorre paral·lela al riu, atrau legions de turistes que s’entretenen a fotografiar els murals que artistes d’arreu del món hi han pintat al damunt, com el que reprodueix el cèlebre petó entre els presidents de l’URSS, Leonid Bréjnev, i de la RDA, Eric Honecker. Viquipèdia: Mur de Berlín

El traductor de les 32 llengües de la UE no veu 'cap dificultat' perquè el català sigui llengua oficial

'Estic segur que moltíssima gent voldria aprendre el català si fos llengua oficial a la Unió Europea' afirma Ioannis Ikonomou, el traductor de la Comissió Europea qui és capaç de parlar 32 llengües. Confessa que li molestaria 'una política lingüística que ignorés la diferència'. Ikonomou, que considera que la política lingüística de la UE és 'molt oberta' reclama que s'aprenguin els 'idiomes petits' perquè considera que cadascun 'enriqueix l'experiència quotidiana'. Ell, però, no parla català i lamenta que, quan ha visitat Barcelona i ha intentat posar en pràctica el poc que sabia, 'tothom em contestava en castellà'. Ioannis Ikonomou: El traductor griego que habla 32 lenguas (elmundo.es)

Avui: “Sarkozy podria fer el català oficial a la UE”

Fiscals antimàfia adverteixen que Espanya pot convertir-se en Itàlia en 15 anys

Jordi Basté 301009 RAC1

El fiscal en cap anticorrupció de Barcelona, Fernando Bermejo, i el fiscal en cap antimàfia de Palerm, Roberto Scarpinato, han augurat que la corrupció política a Espanya pot arribar als nivells d'Itàlia en 15 o 20 anys, de manera que cal "lluitar" i "atacar" amb totes les eines legals possibles la vinculació entre el crim organitzat i els càrrecs electes o funcionaris públics.

En una conferència al Col·legi d'Advocats de Barcelona, tots dos fiscals han reclamat a la societat catalana i espanyola, així com a la italiana, un canvi "cultural" per deixar de veure a la màfia o als grups de crim organitzat com una cosa aliena al poder polític, ja que la delinqüència organitzada sempre intenta apoderar-se del sistema democràtic.

Amb 20 anys d'experiència a l'esquena, Scarpinato ha explicat que la màfia no té els diners o la riquesa com a objectiu final, sinó com a "instrument" per assolir primer el poder social - a través dels mitjans de comunicació, per exemple - i després el poder polític, introduint-se en els mecanismes democràtics per tal que aquests no persegueixin els seus delictes.

Montilla demana «disculpes» als ciutadans pel cas de corrupció a Santa Coloma

No n'esperàvem menys!!! «Disculpes», va demanar ahir el primer secretari del PSC, José Montilla, a tots els ciutadans, però sobretot als de Santa Coloma de Gramenet, pel presumpte cas de corrupció que ha esclatat al municipi. En la cloenda de la IV Convenció Municipal del PSC, el president de la Generalitat va admetre sense embuts el «dany greu» que l'operació Pretòria ha causat als socialistes catalans: per a les «sigles» i la seva «imatge». Per contrarestar-ne els efectes negatius, va anunciar que els càrrecs del partit estaran obligats a signar un «con-tracte de servei públic amb la ciutadania» que inclourà una declaració d'ingressos i béns personals per garantir la transparència en la gestió. Aquest contracte estarà enllestit la tardor de l'any que ve, segons va manifestar Montilla.

directe.cat: Els candidats del PSC hauran de fer públic el seu patrimoni i ingressos i justificar l'acumulació de càrrecs

El PP català presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de 2010

Tampoc n'esperàvem menys!!! La presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, ha anunciat que presentaran esmena a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2010. Ho farà perquè, segons la seva opinió, no aporta mesures per sortir de la crisi i recorre el dèficit per guanyar les pròximes eleccions.

Segons la representant popular, són uns pressupostos "amb un clar regust electoralista". "Volen guanyar les eleccions a cop de talonari i, com no hi ha diners i ha baixat la recaptació, ho fan endeutant fins a límits insostenibles els catalans", ha afegit.

Alhora, ha criticat que els comptes presentats pel Govern "suposin una gran desigualtat territorial, ja que s'augmenten les inversions en determinades comarques, especialment de l'àrea metropolitana, mentre que en altres comarques la inversió cau en picat".

La reforma sanitària d'Obama ja té l'aprovació de la Cambra de Representants

La Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat per primera vegada en la història del país un projecte de llei que pretén establir un sistema de salut gairebé universal, i el futur del qual ara depèn del Senat.

Tot i l'àmplia majoria de demòcrates que hi ha en aquesta cambra, el resultat ha estat molt ajustat, ja que el projecte ha rebut 220 vots a favor, només dos més dels necessaris.

Hi han votat en contra 176 republicans (només un li ha donat suport), així com 39 demòcrates d'orientació moderada, de la majoria de districtes conservadors del sud del país.

Per Obama, aquest resultat és una victòria molt important, perquè s'ha marcat com una de les prioritats de la seva presidència l'aprovació de la reforma del sistema de salut amb la qual van somiar els seus predecessors demòcrates al càrrec, tot i que mai ho van aconseguir.

La pilota és ara a la teulada del Senat, que haurà d'aprovar la seva pròpia versió de la reforma. Posteriorment, els dos textos hauran de ser harmonitzats i les dues càmeres hauran de pronunciar-se sobre aquest document final.

Així, si el projecte arriba a convertir-se en llei, el 96% dels nord-americans tindrà assistència mèdica assegurada.