lo carrer del riu

lo carrer del riu

20 de juliol, 2009

Carod-Rovira: "Amb un Estatut talla S hem aconseguit uns resultats XL"

Carod-Rovira ERC 200709 RAC1

El vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha animat aquest dilluns Convergència i Unió a sumar-se a l'acord de finançament aconseguit entre el tripartit i el govern espanyol. Creu que això demostraria una actitud patriòtica i responsable i que han deixat la "rebequeria política".

Carod ha opinat, en una entrevista a RAC1, que la federació hauria d'alegrar-se que, per primera vegada, Catalunya se situï per sobre de la mitjana espanyola en recursos per càpita, "cosa que no havia passat en els últims 29 anys". El vicepresident ha insistit "que ha de ser molt dur per a un partit que ho ha estat tot a Catalunya veure que, per primera vegada en la història immediata, s'aconsegueix un acord important sense ells", ha afegit. Al mateix temps, ha lamentat tenir un Estatut talla S després que "algú el va encongir el gener del 2006", referint-se al president de CiU, Artur Mas. Ha assegurat, però, que s'han aconseguit uns resultats XL. Tot i això, ha recordat la seva posició: el sistema de finançament acordat no li agrada, tampoc el concert econòmic. Creu que l'únic bon sistema per Catalunya serien els pressupostos generals d'un Estat propi.

Carod ha subratllat que el paper d'ERC en la recta final de la negociació ha estat clau perquè l'acord sortís millor. Ha destacat el paper d'ERC, que afirma que "va pressionar i ha aconseguit uns bons resultats", ha afirmat. D'aquesta manera, se suma a la línia de Puigcercós, que va ser criticat per Manuel Chaves, vicepresident de l'executiu espanyol de política territorial, per voler ser "el Superman" del finançament.

Visions crítiques de l'acord de finançament (4)

En aquest nou lliurament de la sèrie de visions crítiques sobre el nou model de finançament, el doctor en economia i ex-secretari de Comerç del govern, Emili Valdero, diu que 'és un pèssim acord; els números no quadren de cap manera'. L'activista pel dret de decidir, Mònica Sabata, diu que no compleix l'estatut i que és molt lluny del concert econòmic. I el portaveu de la CUP, Marc Salles, explica que aquest model 'perpetua el sistema actual'.

Castells assegura que el finançament està blindat davant una possible sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut

Antoni Castells PSC 200709 CATr

El conseller d'Economia del govern, Antoni Castells, ha assegurat aquest dilluns que el nou sistema de finançament està blindat davant una possible sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut de Catalunya.

Concretament, ha indicat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que una sentència del TC que desnaturalitzi aspectes essencials de l'Estatut no afectarà el finançament.

Castells ha assegurat que 3.687 milions del finançament "no són qüestionables". Castells ha dit que aquesta xifra no depèn de l'evolució de l'economia i ha reiterat que amb una previsió modesta el 2012 aquests diners podrien arribar "fàcilment" als 4.000 milions.

Tanmateix, Castells ha insistit que CiU està reaccionant amb "mal estil" en el seu rebuig a l'acord de finançament per negar "dades objectives", com la xifra de 3.687 milions d'euros, que no és "qüestionable" perquè arribarà "passi el que passi" el 2012.

Agafeu's a la cadira: La central nuclear Ascó I torna a connectar-se a la xarxa elèctrica!!!

La unitat I de la central nuclear d'Ascó (Ribera d'Ebre) s'ha tornat a connectar, de bell nou, a la xarxa elèctrica, una vegada han estat acabats els treballs de la vintena recàrrega de combustible de la planta. La recàrrega d'Ascó I va començar el 24 de maig passat amb la desconnexió de la central de la xarxa i, durant aquest període, s'han executat, amb resultats satisfactoris, més de 9.000 ordres de treball definides en el programa. Queda clar?

Durant la recàrrega, el titular de la central ha canviat 73 dels 157 elements combustibles del nucli del reactor, fet que permetrà un nou cicle d'operació i de generació elèctrica de divuit mesos. Olé!

Entre les intervencions més destacades fetes durant la recàrrega, hi ha les inspeccions periòdiques de la turbina d'alta pressió, els generadors de vapor i els dièsel, i també la substitució del rotor de l'alternador. L'han deixat nova!

Per poder fer totes les inspeccions, els treballs de manteniment preventiu i correctiu, i les altres intervencions previstes, hi ha treballat personal addicional. En total, han intervingut en els diferents treballs de la recàrrega gairebé 1.000 persones, més de la meitat de les quals són de la província de Tarragona i, una part significativa, dels municipis de l'àrea d'influència directa de la central nuclear. Donar feina als municipis propers evita moltes crítiques. Sinó, que ho preguntin a l'alcalde d'Ascó que és el primer en treballar-hi.

El sector energètic afronta el repte d'instal·lar aerogeneradors marins a molta profunditat

Les últimes experiències de recerca en països capdavanters del sector com Dinamarca, Noruega o Gran Bretanya van en aquesta direcció. L'Estat preveu que el 2020 es generin uns 5.000 MW marins de potència eòlica, segons aprova un sector energètic que creu que aquesta ha de ser una «aposta mundial» validada per la Unió Europea i el gir polític de la nova administració d'Obama. Eoliccat no qüestiona obertament les restriccions del nou mapa marí estatal, però es remet al repte d'adaptar la tecnologia a la fondària de les zones aptes, quan en condicions normals els costos d'activitat dels parcs marins ja poden duplicar els dels terrestres.

Malestar per l'arrencada de presseguers a la Ribera d'Ebre

La decisió del Departament d'Agricultura d'arrencar presseguers i altres arbres fruiters afectats per una malaltia, de prop de 50 hectàrees, no ha agradat els pagesos de la Ribera d'Ebre. Els productors diuen que la mesura és innecessària i que perjudica la imatge de la fruita de la comarca. La unitat de patògens del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha detectat que prop de 50 hectàrees de presseguers i albercoquers de Benissanet, Miravet i Móra d'Ebre estan afectades pel virus de la xerca, una malaltia molt contagiosa que provoca el descoloriment i la malformació dela fruita. «El virus només afecta alguns arbres, però diuen que potser fa 30 anys que tenim la xerca i no ho havíem notat, ja que les deformacions a la fruita es manifesten només de vegades, al cap de molts anys», va dir un pagès de Benissanet. «El que passa és que el DAR enguany té un diners per a subvencions i té ganes de fer-nos arrencar els arbres», va lamentar. Segons el mateix pagès, les pluges de la primavera han contribuït a l'expansió del virus, però encara serà més greu que la qüestió s'haja fet pública. «A la fruita no li passa res, però tot això farà que la campanya d'enguany encara siga més dolenta, amb uns preus ridículs que gairebé no donen ni per cobrir els costos», va dir.

Guardiola: "La marxa d'Eto'o és qüestió de feeling, d'intuïció"

Han estat 55 dies de silenci. L'entrenador del FC Barcelona, Pep Guardiola, ha ofert aquest dilluns la seva primera roda de premsa de la temporada on se l'ha demanat insistentment pels motius de la marxa de Samuel Eto'o.

I en paraules de Guardiola: "Sento que hem de canviar. La decisió és meva i possiblement a Samuel li costi d'entendre".

Així les coses, Guardiola ha volgut remarcar que està "molt agraït a Samuel. Ha estat un exemple dins i fora del camp. No hi ha qüestions futbolístiques per què marxi, és qüestió de feeling, d'intució". Segons ha afirmat: "Una de les claus de l'èxit de la temporada passada va ser Samuel. És un jugador extraordinari i molt sacrificat. No en tenim queixa. Raons personals i de comportament, no n'hi ha. És qüestió de feeling i de sensació. Sento que haig de canviar les peces. Pot ser m'equivoco, però ara sento que ho haig de fer així".

el Periódico: Guardiola argumenta la necessitat que Etoo surti del Barça per "una qüestió de 'feeling'"