lo carrer del riu

lo carrer del riu

25 d’agost, 2008

Oriol Junqueras: Herois desconeguts

El 25 d'agost de 1944, dos mesos i mig després del desembarcament de Normandia, una columna alemanya es retira des de Tolosa cap a París, per reforçar la resistència nazi a la capital francesa davant l'ofensiva aliada. Aquell migdia, a la Madeleine, prop d'Albi, un grup de 35 maquis dinamita el pont entre Lézan i Anduze; i col·loquen mines cada deu metres al tram de carretera, on uns 1.500 enemics queden bloquejats.

El combat s'inicia a les dues del migdia i es perllonga aproximadament durant 5 hores, en les quals els resistents reben setanta homes de reforç. A les 7 de la tarda hi ha un intent negociador; però els oficials es neguen a rendir-se davant d'uns simples guerrillers. La batalla es reprèn fins que, passades les 8 del vespre, després de la mort de més d'un centenar de soldats i del suïcidi del seu comandant (Konrad Nietzsche), uns 1.300 alemanys es rendeixen amb tot el seu material de guerra. Entre els maquis que han iniciat l'acció sota el comandament de Cristino García, hi ha els germans Guiu Biosca. Ambdós, l'Antoni i el Guillem, són militants del PSUC, han combatut a la Batalla de l'Ebre, han viscut "els darrers dies de la Catalunya republicana", han estat als camps d'Argelers i encara participaran en l'intent d'ocupar la Vall d'Aran. Gràcies a la seva contribució en l'alliberament de França, tant ells com la dona del primer, Beneita Bagés Masip, seran condecorats amb la Creu de Guerra amb estrella d'argent de la República francesa. Malauradament, cap d'ells no va poder alliberar el seu país del feixisme. Encara que, probablement, la més dolorosa i innecessària de les seves derrotes és que no ocupen cap lloc en la memòria dels seus compatriotes. I, sens dubte, aquesta derrota també és nostra; i, a més, la nostra vergonya. De fet, la seva constància en la lluita -més enllà de totes les adversitats- hauria de ser un exemple per a tothom. BLOC DE PERE MUÑOZ: FLIXANCOS:ELS GUIU DE NIMES

Vandellòs II estarà parada durant setmanes a causa de l'incendi

Vandellòs 250808 CATinfo La central nuclear Vandellòs II romandrà parada durant "setmanes" després de patir aquest diumenge un incendi al generador elèctric. El foc, ja extingit, "no ha tingut cap impacte sobre els treballadors o el medi ambient", segons va informar ANAV, el titular de Vandellòs II, que en aquests moments es troba "aturat i estable".

El titular de la central va afegir que "tots els sistemes de seguretat de la instal•lació han actuat segons el previst i no s'han vist afectats per l'incendi". El foc es va iniciar a les 08.49 hores i va quedar completament extingit a les 10.30 hores pels bombers de la central. També es van traslladar al lloc sis dotacions dels Bombers de la Generalitat, que no van haver d'intervenir.

L'incident va suposar la declaració de prealerta d'emergència del Pla d'Emergència Interior (PEI) i la seva desactivació a les 10.30 hores. A més, el CSN va recomanar activar el Pla d'Emergència Nuclear de Tarragona (PENTA)' en situació '0' --que es va activar a les 10.00 hores i es va desactivar a les 11.05 hores-- i es va mantenir en contacte amb la Subdelegació del Govern a Tarragona.

També es va informar la Delegació del Govern a Catalunya i la Conselleria de Interior de la Generalitat, així com els ajuntaments de les poblacions properes a la central nuclear, en el marc del PENTA.

Greenpeace vol paralitzar cautelarment el funcionament Greenpeace va emetre un comunicat en el qual, junt amb Ecologistes a Acció, va insistir que sigui retirat a l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV) el permís d'explotació de les centrals que gestiona (Ascó I, Ascó II i Vandellòs II), alhora que va demandar "paralitzar cautelarment el seu funcionament davant del cúmul d'accidents que tenen i la irresponsabilitat en la gestió dels mateixos".

VilaWeb/ElPunt: El govern de Vandellòs treu importància als fets

Ausàs defensa la continuïtat d'ERC al tripartit

Jordi Ausàs 250808 RAC1 Per al conseller de Governació, Jordi Ausàs, plantejar-se ara la ruptura "no té cap sentit". "Nosaltres som al govern per posar a l'agenda temes com el finançament, ERC serà la garantia d'un bon finançament", ha assegurat el conseller. "ERC ha de ser al govern per això i per altres qüestions, com l'organització territorial en vegueries, o el suport als ajuntaments. El paper d'ERC al govern és fonamental", ha dit Ausàs durant una entrevista a RAC1.

Pel que fa al finançament, Ausàs prefereix que "no hi hagi acord, abans que un mal acord". "Aquí no fem allò del peix al cove, ens hi juguem molt més i hem de canviar la partitura, no podem fer pa per avui i fam per a demà, l'Estat ha de cedir, s'ha d'aprimar", ha afirmat Ausàs, mentre apuntava la manera de fer-ho: "Hi ha estructures de l'Estat que avui no tenen cap funció, per això el nou model de finançament s'ha de fer en base a això, i sobta que l'Estat es tanqui en voler-se reservar el 50% de recursos".

Ausàs ha assegurat que aquesta mateixa setmana hi haurà la proposta de finançament catalana: "Posar xifres damunt la taula seria un error, però de portes endins sí que n'hem de tenir una per saber cap on hem d'anar, aquesta és la discreció que cal".

Sobre la llei de Consultes, Ausàs ha dit tenir-la molt avançada i que "aquesta tardor "portaria l'avantprojecte al Govern per aprovar-lo i portar-la al Parlament. "Aquesta és una altra de les raons de pes per les quals ERC és al govern, per aprovar una llei pel dret a decidir, per fomentar la participació política directa, d'acord amb l'Estatut", ha reiterat.

El PSC fuig d'estudi

El PSC s'ha mostrat avui "convençut" que s'assolirà un acord positiu per a Catalunya en matèria de finançament, i ha evitat pronunciar-se sobre la posició dels socialistes catalans davant els pressupostos generals de l'Estat. Al·leguen que ara es juga "el partit" del finançament i no el dels pressupostos.

En roda de premsa després de la primera executiva del PSC després de les vacances d'estiu, el secretari d'organització dels socialistes catalans, José Zaragoza, ha evitat polemitzar amb el ministre de Treball, Celestino Corbacho, que la setmana passada va donar per fet el suport del PSC als comptes de l'Estat per al 2009. José Zaragoza 250808 CATinfo

Zaragoza ha assegurat que Corbacho i el conseller d'Economia, Antoni Castells, mantenen les "mateixes posicions", i que el propi ministre està "perplex" per la interpretació que s'ha fet de les seves paraules.

"El PSC ha donat suport als pressupostos de Zapatero en aquestes legislatures i estem convençuts que hi haurà uns pressupostos bons per a Catalunya. Aquesta és la posició", ha remarcat el dirigent socialista.

"No ens entra al cap que es puguin aprovar uns pressupostos que no vagin bé a Catalunya", ha dit Zaragoza, qui tot i així ha precisat que ara no és el moment de parlar dels comptes de l'Estat, que encara no estan presentats, ha recordat.