lo carrer del riu

lo carrer del riu

15 de novembre, 2009

Puigcercós alerta que el sistema electoral alemany, beneït per CiU i PSC, 'prima les dues grans formacions polítiques'

El president d'ERC, Joan Puigcercós, reivindica en un apunt al seu blog el paper central del seu partit a l'hora d'impulsar la creació de la llei electoral de Catalunya. Es congratula que ara tant CiU com PSC donin per bones les tesis del conseller Ausàs, però es mostra escèptic respecte el sistema electoral que sembla que prefereixen, inspirat en l'alemany: 'Un sistema que, tot sigui dit de pas, prima les dues grans formacions polítiques i que és enrevessat com la vida mateixa. Tant ho és, que el tribunal federal alemany acaba d'instar a la seva modificació perquè és un destorb a la pluralitat.'

Explica que ERC vol 'una nova llei electoral, molt més oberta, que aproximi el sistema a la ciutadania, amb llistes obertes. I tant que sí. Però avís a navegants: no ens empassarem cap gripau. Si el propòsit és una nova Llei Electoral que respongui a un plantejament més democràtic, benvinguda sigui. Si, per contra, si algú està pensant o té la temptació de fer-se un vestit a mida, amb nosaltres que no hi comptin.'

el bloc de Joan Puigcercós: Com “Il Gatopardo” de Lampedusa?

Avui: ERC es presenta com l'únic vot útil per evitar la sociovergència

Carod-Rovira: “Pot passar que els catalans siguem una minoria nacional al país”

El vicepresident de la Generalitat i expresident d'ERC, Josep Lluís Carod Rovira, afirma en una entrevista al diari Avui que sempre s'ha sentit “incòmode” amb el terme nacionalista perquè, entre d'altres coses, “ha passat que el nacionalisme s’ha acabat confonent en una sola força política i electoral i podia semblar que si eres nacionalista només podies tenir una determinada visió del catalanisme”.

En un altre punt de l'entrevista, Carod insiteix en la seva idea de convocar un referèndum per a la independència al 2014 “amb conseqüències vinculants per al govern, no d’una consulta que pugui organitzar una entitat privada en un municipi que pot ser positiva i una festa participativa”.

“Pot passar que els catalans siguem una minoria nacional al país”(Avui)

Desgravar la mort

Mentre la conselleria d'Economia i Finances de la Generalitat intenta arribar a un acord amb els socis del govern tripartit sobre la reforma de l'impost de successions, i CiU i el PP, partidaris de l'exempció del tribut, fan bandera de la seva proposta radical, creix en paral·lel la contestació social contra el greuge comparatiu que per aquest concepte pateix Catalunya en relació a d'altres comunitats autònomes. Ja és conegut que autonomies com Madrid, Aragó i País Valencià bonifiquen l'impost, mentre que Catalunya i Extremadura són les que el graven més dins l'Estat espanyol.

"L'impost de la mort" és el lema utilitzat per la plataforma Prou impost de successions a Catalunya en la campanya per l'abolició d'aquesta figura impositiva. La impopularitat del tribut no és una cosa d'ara. D'una banda, perquè la immensa major part dels béns a llegar té un volum modest, circumscrit a l'habitatge habitual i alguns dipòsits bancaris d'ús domèstic, que no representen increments patrimonials significatius per als hereus, però que amb la situació actual poden generar càrregues oneroses.

Puigcercós afirma que el Congrés del PP constata 'que al senyor Rajoy només li preocupa la unitat d'Espanya'

El president d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Joan Puigcercós, ha afirmat aquest diumenge que el Congrés del PPC a Barcelona d'aquest cap de setmana només ha servit per constatar 'que al senyor Rajoy només li preocupa la unitat d'Espanya'. 'Hem pogut comprovar que els catalans ho tindrem difícil, que res podem esperar dels partits espanyols i que les decisions les haurem de prendre a casa. No hem vist ni una idea de desenvolupar sectors estratègics o de canvis en la política energètica, laboral o fiscal', ha lamentat Puigcercós, que ha participat en la cloenda del 22è Congrés de les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) que s'ha celebrat a Celrà (Gironès).

Vandellòs II canviarà la tapa del vas del reactor de manera preventiva

La central nuclear Vandellòs II ha encarregat a l'empresa ENSA (Equipos Nucleares SA) una tapa nova per al vas del reactor. Tot i que els responsables de la central asseguren que l'actual tapa no presenta deficiències, s'ha decidit canviar-la de manera preventiva per anticipar-se als problemes que amb el temps s'han detectat en altres centrals. La mesura s'inclou en el pla d'actuació 2009-2013 fet per l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs (ANAV), un pla que posa especial èmfasi en la seguretat. Diguem-ho clar, tot per a què els allarguin el permís. Van amb mentides des del primer dia. S'havien fet per quaranta anys i ara, no volen parar-les de cap de les maneres.