lo carrer del riu

lo carrer del riu

21 de novembre, 2007

Puigcercós no ha anat al discurs d'en Mas

Puigcercós 201107 CATr "Si ara el senyor Mas diu que es vol sumar al sobiranisme i vol fer un pas cap al dret a decidir de debò, doncs, benvingut al club"

Mor l'actor Fernando Fernán-Gómez

Caminito L'actor, cineasta i escriptor Fernando Fernán-Gómez ha mort aquesta tarda. Fernán-Gómez, de 86 anys, ha estat una de les grans figures de l'escena i el cel·luloide de l'estat espanyol.

Al llarg de la seva trajectòria va rebre el premi Príncep d'Astúries de les Arts, els Premis Nacionals de Cine i Teatre, la Medalla d'Or de l'Acadèmia de Cine i la més gran quantitat de Premis Goya acumulada per cap altra figura del cine de l'estat espanyol.

Fernando Fernán-Gómez va néixer el 28 d'agost de 1921 a Lima, durant una gira que realitzava per llatinoamèrica la seva mare, l'actriu Carol Fernán-Gómez. Protagonista de gairebé 200 pel·lícules, director de més d'una vintena, escriptor i acadèmic de la Llengua, en la seva filmografia hi figuren títols com Botón de ancla, El inquilino, La vida por delante, La venganza de Don Mendo, Ninette y un señor de Murcia, El espíritu de la colmena, Mamá cumple cien años, La colmena, Esquilache, Belle Epoque, El abuelo, Todo sobre mi madre, La lengua de las mariposas i Tiovivo c. 1950.

La vida por delante (Fernando Fernán Gómez, 1958)

Viquipèdia: Fernando Fernán-Gómez

Duran i Mas, amigos para siempre

Es queden, tots dos, a viure "sols" a la Casa Gran del Catalanisme ? Duran i Lleida, ha assegurat aquest dimecres que també sosté "la tesi del dret a decidir" i que és "defensor" del dret a l'autodeterminació, tot i lamentar que "no és just equiparar-lo només amb alguna de les possibilitats, com pot ser la independència". "Però sempre he defensat el dret a l'autodeterminació", ha dit. Duran ha assegurat que "allò que havia de provocar diferències entre CDC i UDC, no les provoca".

Duran ha remarcat que UDC "forma part d'aquesta Casa Gran en la mesura que s'entengui com a CiU. En aquest sentit, ha dit que Unió ha contribuït "durant molts anys a la Casa Gran del Catalanisme, al pal de paller de Jordi Pujol, i espero que durant molts anys ho puguem fer en aquest nou context".

Trama de corrupció a Hisenda ?

El fiscal demana, en el seu escrit d'acusació sobre la suposada trama de corrupció a Hisenda destapada a final dels 90 a Barcelona, vuit anys de presó per al financer Javier De la Rosa i vuit anys i dos mesos per a l'expresident del FC Barcelona José Luis Núñez, i el seu fill.

El fiscal demana en total penes que sumen 126 anys de presó per als catorze acusats, entre els que hi ha exalts càrrecs i inspectors d'Hisenda de la dècada dels 90 que van mantenir "corruptes contactes" amb empresaris, que els van aportar "significatives recompenses econòmiques" perquè van actuar de forma "irregular i per a enriquiment injust" en les inspeccions.

La casa gran del catalanisme "me pone"

El lider de CDC exposa en conferència el seu projecte de refundació del catalanisme Mas 211107 CATr Així ho ha proclamat Mas en la seva conferència El catalanisme, energia i esperança per a un país millor, dictada al Palau de Congressos de Catalunya davant més de 2.000 convidats de la societat civil catalana, en la qual ha plantejat un salt qualitatiu en la seva aposta sobiranista, que es traduiria a consultar al poble català, per exemple, sobre si es vol el concert econòmic. Valent, oi ? En la seva conferència, de 47 folis, Mas ha marcat el "full de ruta" que hauria de seguir el projecte de refundació del catalanisme, que considera "obert" a les aportacions que vulgui fer el conjunt de la societat catalana però que, segons el seu parer, hauria de descansar en quatre "pilars": assolir la "nació plena" catalana, apostar per convertir Catalunya en un país líder, preparar-lo per als reptes de la globalització i aplicar el dret a decidir dels catalans sobre els seus propis assumptes. L'autodeterminació formaria part de l'últim estadi del dret a decidir.

Amb refundació del catalanisme o sense, el principal problema de Mas és avui la falta d'aliats potencials. El temps de les majories absolutes, com s'ha vist, ja ha passat. Així que avui el principal problema de CiU segurament no és cap altre que la incapacitat de travar aliances. Va plantejar la seva última campanya al crit d'o tot, o res. I va sortir res. Avui a CiU només se li presenta un camí per reconquistar la Generalitat: acostar posicions amb altres formacions i trobar un aliat potencial d'aquí al 2010. Però, qui se'l creu després dels pactes amb el tril·leru de la Moncloa ?

el text íntegre de la conferència

Empar Moliner

Empar Moliner 201107 CATr