lo carrer del riu

lo carrer del riu

16 de maig, 2008

It's raining !!! I ara què ?

Graset 160508 CATr El nivell dels pantans de les conques internes de Catalunya supera avui, per primera vegada en molts mesos, el 30% de la seva capacitat màxima, una situació que pot millorar encara més aquest cap de setmana, en què es preveuen pluges abundants a gran part del territori.

En general, el conjunt d'embassaments de les conques internes estan al 30,41% de la seva capacitat i acumulen 211,19 hectòmetres cúbics d'aigua, una tercera part de la seva capacitat màxima, que és de 694,45 hectòmetres cúbics.

Especialment significatiu ha estat l'increment que gràcies a les últimes pluges han experimentat els embassaments del sistema Ter-Llobregat (Sau, Susqueda, La Baells, La Llosa del Cavall i Sant Ponç), que atresoren ja 187 hectòmetres cúbics d'aigua.

El passat 22 d'abril, quan el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret per proveir l'àrea de Barcelona amb aigua de l'Ebre, els pantans dels rius Ter i Llobregat emmagatzemaven uns 143 hectòmetres cúbics d'aigua, uns 40 menys que en l'actualitat.

En només un mes, doncs, els pantans d'aquesta conca han acumulat més aigua que la que es transferiria a Barcelona una vegada estigués enllestida la conducció que connectaria la conca de l'Ebre amb la del Ter-Llobregat (35 hectòmetres cúbics).

En qualsevol cas, la situació dels embassaments catalans pot millorar encara més aquest cap de setmana, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya preveu que es mantingui el ritme de pluges dels últims dies i que s'acumulin nivells fins i tot superiors als 50 litres per metre quadrat a punts del Pirineu i del Prepirineu, on estan les capçaleres dels rius.

Per dissabte, les precipitacions es poden concentrar a la meitat nord i permetran acumular entre 20 i 50 litres per metre quadrat, mentre que en alguns punts del Pirineu i Prepirineu podrien recollir-se més de 50 litres. Per diumenge es preveuen xàfecs a les zones de muntanya, sobretot a la meitat est del país.

I encara han de llançar una morterada de milions en canonades i vaixells ?

Prou de malbaratament de cabals públics !!!

El 40% de la militància participarà al congrés d'ERC

El 40% dels militants d'Esquerra participaran al congrés previst per al proper 14 de juny. Després del recompte provisional, que va tancar-se ahir dijous a les nou del vespre, indica que s'hi han inscrit 4.077 militants, tot i que encara caldria fer-ne les últimes comprovacions. La portaveu d'Esquerra, Marina Llansana, ha assegurat que la xifra 'és una mostra de la vitalitat i il·lusió per participar en aquest 25è congrés que ha de suposar un nou impuls pel creixement del projecte d'Esquerra'.

A més a més, el partit creu que la participació en les eleccions a la presidència i a la secretaria general serà encara més elevada, ja que per votar no cal fer inscripció prèvia: Llansana ha dit que es pot arribar a una 'xifra rècord' en la participació de les eleccions del 7 de juny.

Benach 160508 CATr Portabella 160508 CATr Jordi Portabella dóna suport a la candidatura Benach-Niubó.

Oriol Junqueras: 'La batalla'

El 16 de maig de 1894 neix a Barcelona Joan Salvat-Papasseit*, un dels poetes més brillants de la literatura catalana. Home de marcades opinions polítiques, es mou entre el cristianisme, el socialisme, l'anarquisme i el catalanisme separatista. Sigui com sigui, el seu pinyol ideològic consisteix a defensar l'educació i la cultura com a eines bàsiques de revolta i emancipació (nacional o de classe), i a lluitar a favor dels oprimits (els pobres, els artistes, els catalans...). Així, el 1922, participa en la fundació d'Estat Català, al costat de Francesc Macià; i, el 1923, un any abans de morir de tuberculosi, escriu el pròleg del llibre La batalla, de Daniel Cardona.

Impressionat per l'aixecament de Pasqua irlandès, Cardona es decanta per la via insurreccional i militarista per aconseguir la independència de Catalunya. Perseguit, processat i condemnat per la dictadura de Miguel Primo de Rivera, s'exilia a França, on patrocina la Societat d'Estudis Militars. Viatja a diversos països i participa en la creació de La Bandera Negra, tot propugnant-ne una actuació més radical que la de Macià, amb qui trenca definitivament abans dels fets de Prats de Molló.

Posteriorment, durant el període republicà, participa en els fets del Sis d'Octubre de 1934; i, en fracassar, ha de tornar a fugir cap a França. En els primers mesos de la guerra roman a Catalunya; però, un cop més, se n'ha d'exiliar, després dels fets de Maig de 1937. I, finalment, a partir del 1940, coopera activament amb la Resistència francesa, enquadrat al Front Nacional de Catalunya.

En qualsevol cas, més enllà dels seus posicionaments ideològics concrets, Salvat-Papasseit i Cardona són un exemple de compromís vital amb la llibertat i la justícia. Teresa Rebull-Visca l'amor

Visca l'amor
que m'ha donat l'amiga
fresca i polida com un maig content!

Visca l'amor
l'he cridada i venia
tota era blanca com un glop de llet.

Visca l'amor
que ella també es delia.

Visca l'amor:
la volia i l'he pres. (Salvat-Papasseit)

*Joan Salvat-Papasseit: Fill de Joan Salvat Solanas, nascut al Pla de Santa Maria, i Elvira Papasseit Orovitx, de Miravet. El seu recull de poemes El poema de La rosa als llavis és de lectura obligada a l'ensenyament secundari de Catalunya.

Ballesteros ordena que es pugui tornar a extreure aigua dels pous

L'alcalde de Tarragona, el socialista Josep Félix Ballesteros, ha anunciat després de la visita del president de la Generalitat, José Montilla, que la setmana que ve ordenarà que es pugui tornar a extreure aigua dels pous.

Ballesteros s'ha congratulat que el govern català hagi modificat el decret de sequera i entén que, amb les restriccions en vigència, els pous de Tarragona "puguin tornar a estar disponibles".

"Estic absolutament d'acord amb la reformulació del decret i agraït al president perquè després de la nostra sortida, queixant-nos, hi va haver una resposta immediata", ha remarcat, en relació amb l'ordre que va donar aquest dimecres quan va conèixer que el decret de sequera permetria utilitzar l'aigua que arribava en vaixell des de Tarragona per omplir piscines i regar jardins de Barcelona.

Davant d'això, Ballesteros, va decidir ordenar que, a partir de dijous, es paralitzés l'extracció d'aigua dels pous de Tarragona. La Generalitat va anunciar la immediata reformulació del decret per mantenir les restriccions.

Ballesteros ha justificat la seva acció "per provocar reaccions, denunciar una situació injusta i evitar que ni un sol litre d'aigua fos per a usos inadequats" i ha reiterat que "ni abans, ni ara, ni en el futur, l'aigua de Tarragona s'utilitzarà per un altre ús que no sigui el consum de boca, en cas d'extrema necessitat, i perquè l'economia del país funcioni".

Ester Baiges: Mos veem a Amposta

“Los transvasaments no són la solució”

“Terres de l’Ebre, la Catalunya enganyada”

Són les dos pancartes que encapçalaran la manifestació convocada per la Plataforma en Defensa de l’Ebre del diumenge, 18 de maig.

“Los transvasaments no són la solució”. Evidentment. La solució ha de passar inevitablememt per un canvi d’este model territorial que genera desiquilibris i que afecta a tots els territoris. La solució ha de passar per un diàleg sobre quin model de creixement es pot assumir, diàleg basat en el respecte i valoració del patrimoni natural i que considere de quins recursos es disposa sense haver de aniquilar a cap dels diferents territoris implicats. Un diàleg que al meu entendre ha d’avançar cap al decreixement. La solució ha de passar de la teoria a la bona pràctica del que hem après que ha de ser la nova cultura de l’aigua.

“Terres de l’Ebre, la Catalunya enganyada”. És clar que sí! Però no només Terres de l’Ebre. Mentides i enganys n’han hagut per a tothom i per tot arreu: signatures de compromisos, promeses electorals , utilització d’un llenguatge pervers que no fa altra cosa que manipular i intentar crear un estat d’opinió favorable a l’execució d’una obra que tenen interès a fer des del primer dia, declaracions i contradeclaracions, …

Al darrera aniran sens dubte un munt d’altres pancartes que denunciaran el que ja fa dies estem sentint, la situació actual i l’espoli que ja patim de fa anys i que ara amb el transvasament a Barcelona es veurà incrementat i accelerat a marxes forçades, l’interès econòmic i financer amb noms i cognoms de diferents empreses privades i partits polítics ( llegiu: AGBAR. La Caixa, PSOE…) que pretenen fer de l’aigua un negoci i una font de beneficis. Pancartes que denunciaran un decret de sequera que arriba de la mà de noves concessions de regadius, de nous plans urbanístics que pretenen un creixement a l’àrea metropolitana del tot insotenible, de noves concessions d’aigua per a pistes d’esquí i d’inauguracions i demandes de nous camps de golf… Pancartes que s’esmelegaran que el passeig militar que va començar Cañete ara l’executa el tripartit del govern català a cop de decret.

Per tot això estaré a la manifestació , amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre, i amb moltes altres entitats, associacions i plataformes i amb tantes i tantes persones , de les Terres de l’Ebre i d’arreu que tenim molt clar que LO RIU ÉS VIDA! NO ALS TRANSVASAMENTS!.

“Mos veem a Amposta”, segur que és la frase de comiat que fa dies tenim amb amistats i familiars. Amb tot, val la pena que quedem a un lloc concret, o que tinguem el mòbil disponible, perquè entre tanta gent, entre tant de blau, difícilment ens trobarem.

Mos veem a Amposta!!

Ester Baiges Miró

La Plataforma en Defensa de l'Ebre rep reforços de l'àrea metropolitana

Avui es presenta la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments i Xúquer Viu diu que serà a la manifestació de diumenge a Amposta

Força barcelonins volen demostrar que la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) no és pas sola a oposar-se al transvasament a Barcelona, i que a l'àrea metropolitana també hi ha veus que hi són contràries. Avui presenten la Plataforma Metropolitana Contra els Transvasaments (PMCT), que ja té l'adhesió d'una seixantena d'associacions de veïns, ecologistes, sindicats i plataformes de defensa del territori. També Xúquer Viu engruixirà la manifestació de diumenge convocada per la PDE a Amposta. El seu portaveu, Joan Antoni Panisello, diu: 'L'objectiu del govern no és pas d'acabar la sequera, sinó de fer les obres del transvasament'.

Xúquer Viu sosté que la decisió de transvasar l'Ebre a Barcelona és inadequada, arbitrària i desproporcionada, perquè va contra la directiva marc de l'aigua i contra la gestió racional dels recursos hídrics; també crea un precedent d'insostenibilitat institucionalitzada.

I el seu portaveu, Paco Sanz, explica: 'El transvasament no ha servit sinó per donar ales als qui també defensen el transvasament de l'Ebre a València i a Múrcia, i el del Xúquer al Baix Segura. La posició del PP, que era morta, ara ha revifat. Costen d'entendre, les raons del govern català.' Sobretot si, després de la pluja del cap de setmana, els embassaments del Principat són un 30% plens.

Segons el manifest de la PMCT, la crisi de l'aigua és deguda a una mala planificació, a una gestió incorrecta dels recursos hídrics i al malbaratament de l'aigua. També exposa que l'impacte ecològic de Barcelona és insostenible i que desequilibra territorialment Catalunya; i que les Terres de l'Ebre produeixen el 70% de l'energia que es consumeix al Principat (hi ha tres centrals nuclears, unes quantes centrals tèrmiques i parcs eòlics) i, en canvi, no tenen molts serveis bàsics.

Pels promotors, doncs, cal aprofitar el moment actual per proposar 'un canvi de model territorial i de gestió de l'aigua, d'acord amb els recursos hídrics de què disposem'.

El Móra la Nova de futbol sala perd 12 a 1 a la semifinal de la Copa UEFS 2008

L'equip de Móra la Nova (Ribera d'Ebre) que disputa a Nowa Ruda (Polònia) la Copa de la Unió Europea de Futbol Sala (UEFS) va perdre per 12 gols a 1 el partit de semifinals que el va enfrontar aquest dijous al Chemcomex de la República Txeca. Després d'aquest resultat les opcions del conjunt de les Terres de l'Ebre se centren en ocupar el tercer lloc del torneig, plaça que haurà d'aconseguir superant l'equip rus Niznja Volga aquest divendres. Per la seva banda, l'equip de la Garriga (Vallès Oriental) que també disputa aquesta competició ha acabat la seva participació ocupant la cinquena posició després de vèncer els polonesos del Piast per 2 a 0, també aquest dijous.

-L'Ajuntament de Móra la Nova desmenteix el rumor de què $aban$a feia de porter.

El Camp cedeix l'aigua de l'Ebre sobrant a Barcelona i preserva els seus aqüífers

Tal com estava previst l'assemblea del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) va aprovar ahir a la tarda posar a disposició de l'empresa Aigües de Barcelona (Agbar) «els excedents» d'aigua del minitransvasament de l'Ebre a Tarragona. «L'únic que hem fet és donar compliment a un requeriment del govern català», va manifestar el president del CAT, Daniel Pi. La mesura es va aprovar per una aclaparadora majoria, amb un 87,24% dels vots a favor –els vots són ponderats en funció de la concessió d'aigua de cada consorciat–, un 8,61% en contra i un 4,15% d'abstencions, i permetrà portar aigua de l'Ebre de manera imminent amb vaixell, quan ho sol·licite Agbar, i també per la canonada que s'ha de construir entre Tarragona i Olèrdola (Baix Penedès).

Tot i l'aclaparadora majoria amb què es va aprovar l'acord, val a dir que els vuit ajuntaments de les Terres de l'Ebre (l'Ametlla de Mar, l'Ampolla, Amposta, Alcanar, l'Aldea, Deltebre, la Ràpita i Tortosa) hi van votar en contra com també ho va fer la comunitat de regants de l'esquerra, mentre que la de la dreta i l'exalcalde de Tortosa, Joan Sabaté, membre del consell d'administració del CAT, hi van votar a favor. També va ser significatiu l'absència d'altres membres del consell com ara el delegat del govern, Lluís Salvadó, i el director territorial de Medi Ambient, Víctor Gimeno. Els alcaldes ebrencs van destacar la falta de transparència, ja que no se'ls va facilitar informació prèvia, i van destacar que el CAT va anar més enllà autoritzant l'enviament d'aigua no només amb vaixell sinó també per la futura canonada que s'ha de construir per fer efectiva la interconnexió.

VilaWeb/ElPunt: El CAT posa a disposició d'Agbar l'aigua de l'Ebre per portar-la a Barcelona

Creix la «indignació» ecologista per la fuita d'Ascó

Les darreres informacions sobre «l'escàndol d'Ascó» escalfen l'ambient just abans de l'assemblea d'avui a Móra d'Ebre

«Indignació és el sentiment de la ciutadania que veu com el suposat ‘incident' de la central nuclear d'Ascó adquireix la categoria d'‘escàndol'», afirmen els ecologistes l'endemà que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) fes públic que l'activitat radioactiva detectada arran de la fuita del novembre del 2007 és 750 cops superior a la reconeguda inicialment per la planta, i que aquesta va manipular els detectors de radiació, fet que va permetre l'emissió de partícules contaminades a l'atmosfera. La indignació de què parlen els grups antinuclears es manifestarà aquest vespre en l'assemblea que començarà a les vuit amb l'objectiu de reactivar la lluita antinuclear, en un moment en què l'incident d'Ascó ha coincidit amb el projecte del dipòsit de residus de la central.

L'acte, organitzat per la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC), tindrà lloc a La Democràcia. Segons el portaveu de la CANC, Sergi Saladié, servirà per denunciar «l'obscurantisme que practica l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), com a operadora de la central, amb la connivència del CSN, que fa la vista grossa». Saladié va afirmar que «a mesura que es coneixen més detalls el succés es va fent més gran, sense que s'hagi resolt encara quina va ser la quantitat de contaminació radioactiva emesa. Fins ara es parla del que s'ha trobat, que no és el mateix que el que es va emetre», va dir.

VilaWeb/ElPunt: Crida a la mobilització antinuclear

Bloc de Pere Muñoz: CADENA DE DESPROPÒSITS